Get Adobe Flash player

Luchtvaartnieuws

 1. Transavia gaat strijd aan op binnenlandse routes in Frankrijk

  PARIJS - Transavia gaat goedkope vluchten aanbieden binnen Frankrijk. Moederbedrijf Air France wil daardoor beter kunnen concurreren met prijsvechters als easyJet en Ryanair en met de TGV. Op dit moment zijn de binnenlandse vluchten nog zwaar verlieslijdend.

 2. GECAS plaatst aanvullende order voor Boeing 737-800BCF

  SEATTLE - Leasemaatschappij GECAS heeft een aanvullende bestelling geplaatst voor elf Boeing 737-800BCF’s en nam een optie op nog eens negen toestellen. De nieuwe serie vrachtvliegtuigen moet tussen 2022 en 2024 worden geleverd. 

 3. TUI krijgt 1,2 miljard euro coronasteun

  AMSTERDAM - Het Duitse reisconcern TUI krijgt nog eens 1,2 miljard euro coronasteun van de Duitse staatsbank KfW. Dat maakte TUI woensdagmiddag bekend. Daarmee krijgt TUI 1,05 miljard euro meer dan aanvankelijk toegezegd.

 4. Eindhoven Airport wordt proeftuin voor innovatie

  EINDHOVEN - Eindhoven Airport wordt een proeftuin voor de ontwikkeling van innovaties om de luchthaven duurzamer, slimmer en beter schaalbaar te maken. De Brabantse luchthaven werkt daarbij samen met technologiebedrijf Vanderlande.

 5. EVA Air tot einde zomer met Dreamliner naar Schiphol

  SCHIPHOL - De Boeing 787-10 Dreamliners van EVA Air blijven de komende tijd tóch een regelmatige verschijning op Schiphol. De Taiwanese luchtvaartmaatschappij zet het type tot eind oktober, als het zomerseizoen eindigt, in op de route naar Bangkok en Taipei.

 6. Aviclaim en DAS starten voucherplatform Checkkie

  SCHIPHOL - Claimbureau Aviclaim en juridisch dienstverlener DAS hebben een online platform gelanceerd, waar consumenten terecht kunnen met vragen over vouchers. Het gaat daarbij onder andere om tegoedbonnen die worden uitgegeven voor geannuleerde vluchten.

 7. Nederland moderniseert vloot Apache-gevechtshelikopters

  DEN HAAG - Alle AH-64D Apache-gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) krijgen een grondige opknapbeurt. De toestellen worden voorzien van nieuwe rompen, transmissies en rotorbladen. Ook het motorvermogen gaat omhoog. 

 8. Finnair halveert het aantal vluchten naar Schiphol

  HELSINKI - Finnair halveert in september het aantal vluchten tussen Helsinki en Schiphol. De Finse luchtvaartmaatschappij haalt de bezem door de Europese dienstregeling, nu de reisrestricties zijn aangescherpt. Bovendien valt de huidige animo voor tickets tegen.

 9. Geen nieuwe orders voor Boeing in juli

  SEATTLE - Boeing heeft in de maand juli geen enkel nieuw vliegtuig verkocht. Daarnaast bleef het aantal geleverde toestellen steken op vier, zo blijkt uit recente statistieken van de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Door de coronacrisis is er weinig animo voor nieuwe vliegtuigen.

 10. Verlieslijdend Cathay Pacific stelt levering nieuwe vliegtuigen uit

  HONGKONG - Cathay Pacific schuift de levering van nieuwe vliegtuigen enkele jaren door. De luchtvaartmaatschappij uit Hongkong is zwaar getroffen door de coronacrisis en heeft voorlopig geen behoefte aan extra toestellen, zoals de Airbus A350 en Boeing 777X.

 11. Ernest Airlines maakt doorstart na metamorfose

  MILAAN - Het Italiaanse Ernest Airlines, dat begin dit jaar de vluchtuitvoering moest staken, maakt een doorstart. De onderneming gooit het bedrijfsmodel echter helemaal om, en gaat voortaan door het leven als regionale luchtvaartmaatschappij.

 12. Icelandair rekent op minder Boeing 737 MAX'en

  REYKJAVIK - Icelandair rekent op een terugkeer van de Boeing 737 MAX in de vloot. De IJslandse luchtvaartmaatschappij neemt echter wel vier minder toestellen af dan gepland, en schuift de levering van de overige toestellen door.

 13. Beschadigde Dreamliner TUI fly gestrand op Tenerife

  SCHIPHOL - Een Boeing 787-8 Dreamliner van TUI fly is gestrand op Tenerife. Het toestel raakte dinsdag beschadigd toen het zich klaarmaakte om weer terug naar Nederland te vliegen. Er is inmiddels een vervangend toestel naar het vakantie-eiland gestuurd.

 14. Kabinet wil coronatest voor elke reiziger uit risicogebied

  DEN HAAG - Het kabinet wil alle reizigers die terugkomen uit een gebied met een oranje reisadvies verplicht testen op corona. De wettelijke mogelijkheden worden daarvoor verkend, maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdagavond bekend.

 15. Boeing toont nieuwste 787 ecoDemonstrator

  SEATTLE - Boeing heeft beelden vrijgegeven van haar nieuwste ecoDemonstrator. Een Boeing 787-10 Dreamliner, die is bestemd voor Etihad Airways, is voorzien van speciale titels op de motorgondels om de speciale missie van het zuinige toestel te benadrukken.

 16. Rolls-Royce ontdekt mankement aan motoren eerste A350's

  LONDEN - Rolls-Royce heeft een mankement ontdekt aan de motoren van de eerste Airbus A350’s. Die kwamen aan het licht tijdens regulier onderhoud. Volgens de fabrikant hebben zich geen gevaarlijke situaties in de lucht voorgedaan.

 17. Bijna 70 procent minder passagiers op Rotterdam Airport

  ROTTERDAM - Rotterdam The Hague Airport heeft in juli 82.631 passagiers verwelkomd, een daling van 68 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Bijna al die passagiers vlogen met Transavia. De KLM-dochter is sinds half juni weer op de luchthaven actief.

 18. Ukraine International Airlines bevestigt: longhaul-netwerk terug in april 2021

  KIEV - Ukraine International Airlines (UIA) herstart in april volgend jaar het longhaul-netwerk, met lijndiensten naar New York, Toronto en Delhi. Tot die tijd voert de maatschappij alleen repatriërings- en vrachtvluchten uit naar verre bestemmingen.

 19. Transavia maakt excuses voor slechte bereikbaarheid

  SCHIPHOL - Transavia heeft op dit moment 95 procent van de reizigers die hun vliegreis door de coronacrisis in rook zagen opgaan een voucher of geld terug aangeboden. Dat zegt topman Marcel de Nooijer. “We werken hard aan het verbeteren van onze service”. 

 20. Iran wil niet betalen voor neergeschoten Boeing 737

  TEHERAN - De Iraanse regering wil geen schadevergoeding betalen aan Ukraine International Airlines voor het neerschieten van één van haar Boeing 737-800’s. Het toestel werd op 8 januari kort na vertrek uit Teheran door een luchtdoelraket neergehaald.