Get Adobe Flash player

Luchtvaartnieuws

 1. Eindhoven Airport kritisch over toekomstadvies Van Geel

  EINDHOVEN - Door een te streng afgestelde normstelling voor 2030 is er te weinig ontwikkelruimte voor Eindhoven Airport. Dat stelt luchthavendirecteur Joost Meijs in reactie op het donderdag gepresenteerde advies van oud-staatssecretaris Pieter van Geel voor de toekomst van Eindhoven Airport.

 2. Garuda Indonesia verruilt 737 MAX voor... 737 MAX

  JAKARTA - Garuda Indonesia meldde een maand geleden dat ze haar orders voor 49 Boeing 737 MAX 8 annuleert omdat passagiers geen meer vertrouwen hebben in het toestel na de twee crashes. Nu is ook bekend wat daarvoor in de plaats komt: de 737 MAX 10 en Boeing 787 Dreamliner.

 3. Kamer reageert positief op rapport Eindhoven Airport

  DEN HAAG - Politieke partijen reageren overwegend positief op het rapport over de toekomst van Eindhoven Airport. De luchthaven mag alleen maar groeien als de geluidsoverlast flink wordt teruggebracht, adviseert een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel.

 4. Minder winst voor Southwest Airlines door Boeing 737 MAX

  DALLAS - Southwest Airlines heeft in de eerste maanden van het jaar  fors minder winst gemaakt. De problematiek met Boeing 737 MAX-toestellen, die vanwege veiligheidskwesties aan de grond moeten blijven, zette een rem op de prestaties. Ook het negatieve effect van de shutdown van de Amerikaanse overheid ijlde nog na. Daarvoor had de maatschappij eerder al gewaarschuwd.

 5. Air France vaker naar Chili en Washington D.C.

  PARIJS - Air France vliegt komend winterseizoen vaker naar Santiago de Chile en Washington D.C. Ook op verschillende korte en middellange routes gaat de frequentie omhoog bij de Franse KLM-zuster.

 6. Advies: groei op Eindhoven Airport niet meer centraal stellen

  EINDHOVEN - Op Eindhoven Airport moet groei niet langer centraal staan en de geluidsoverlast moet in 2030 met dertig procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 2019. Dat stelt oud-staatssecretaris Pieter van Geel voor in een advies dat hij donderdagochtend overhandigde aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

 7. ACJ319neo voor het eerst de lucht in

  HAMBURG - De Corporate Jet-versie van de Airbus A319neo heeft woensdag voor het eerste een testvlucht gemaakt bij de fabriek in Hamburg. De vlucht verliep zonder problemen en duurde 1 uur en 55 minuten.

 8. Argentijnse piloten sluiten zich aan bij nationale staking

  BUENOS AIRES - De Argentijnse pilotenvakbond APLA sluit zich aan bij de nationale staking die op 30 april wordt georganiseerd. Daardoor dreigt het binnenlandse en internationale vliegverkeer in Argentinië ernstig te worden verstoord.

 9. Paul Melkert: Gas

  Als luchtvaartpersoneel vervoer je de mensen meestal, maar zélf word je ook nog wel eens vervoerd. Tussen hotel en luchthaven op een plek die niet je thuishaven is bijvoorbeeld. En zo variabel ervaringen met een luchtvaartmaatschappij kunnen zijn is dat niet anders met het crewvervoer over de weg. Je treft er van alles, van chauffeurs die tijdens het rijden in slaap vallen tot gemiste-kans-Verstappens en alles wat er tussen zit.

 10. Tweede Kamer wil minder nachtvluchten op Schiphol

  DEN HAAG - Steeds meer partijen in de Tweede Kamer willen het aantal nachtvluchten op Schiphol verbieden of sterk reduceren. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie sluiten zich hier bij aan.

 11. Boeing-affaire drukt Norwegian dieper in rood

  OSLO - Budgetvlieger Norwegian Air heeft zijn verlies in het eerste kwartaal flink zien oplopen, nu het bedrijf zijn Boeings van het type 737 MAX aan de grond moet houden wegens veiligheidsproblemen. De extra kosten die daar mee gemoeid zijn doen besparingen teniet.

 12. Lufthansa schaart zich pal achter Europese Unie

  FRANKFURT - Lufthansa schaart zich pal achter de Europese Unie. In de aanloop naar de Europese Verkiezingen van eind mei is een Airbus A320 voorzien van de tekst ‘SayYesToEurope’ op de romp. Met die politieke boodschap probeert de Duitse airline Europeanen over te halen te stemmen op pro-EU partijen.

 13. DDA Classic Airlines stelt start vliegseizoen uit

  LELYSTAD - DDA Classic Airlines heeft de start van het vliegseizoen met haar DC-3 Dakota moeten uitstellen. Reden is dat het aangevraagde commerciële vliegvergunning nog niet is verleend. Deze AOC is nodig om maximale operationele en commerciële vrijheid te hebben.

 14. Passagiers zijn steeds meer kwijt aan ruimbagage

  SCHIPHOL - De kosten voor het inchecken van ruimbagage zitten flink in de lift. In de afgelopen twee jaar stegen de bagagetarieven op vluchten binnen Europa met gemiddeld vijftien procent, zo blijkt uit onderzoek van Beslist.nl.

 15. Four Seasons toont luxe interieur Airbus A321LR

  SCHIPHOL - Four Seasons vervangt haar huidige Boeing 757-200 in 2021 door een fabrieksnieuwe Airbus A321LR. Het toestel wordt, geheel in de stijl van de hotelketen, ingericht voor het luxe vervoer van slechts 48 passagiers. Aan boord ontbreekt het hen aan niets, zoals te zien is op de eerste interieurbeelden.

 16. Loganair start vluchten tussen Brussel en East Midlands Airport

  BRUSSEL - Het Schotse Loganair start in september een lijndienst tussen Brussel en East Midlands Airport. Die route kwam te vervallen door het faillissement van Flybmi, maar wordt nu door Loganair opgepakt. Er komen zes vluchten per week: elke werkdag en op zondag.

 17. KLM wint Webby Award voor HoloLens-app

  SCHIPHOL - KLM heeft de Webby Award 2019 gewonnen in de categorie ‘Apps, Mobile, and Voice – Best Use of Augmented Reality’ voor de HoloLens-app. De toepassing wordt gebruikt om medewerkers te trainen in vliegtuigonderhoud en het laden van vracht.

 18. Boeing: streep door prognoses wegens perikelen met 737 MAX

  CHICAGO - Boeing heeft een streep gezet door de prognoses voor dit jaar. Het bedrijf wil eerst meer zekerheid hebben over de financiële impact van de problemen met de Boeing 737 MAX-toestellen die uit veiligheidsoverwegingen wereldwijd aan de grond worden gehouden, alvorens het een stip op de horizon zet. Ook staakt Boeing voorlopig een aandeleninkoopprogramma.

 19. Daan Schuurmans speelt Albert Plesman in dramaserie

  HILVERSUM - Daan Schuurmans speelt KLM-oprichter Albert Plesman in een dramaserie over de begindagen van de commerciële luchtvaart in Nederland. Fedja van Huêt neemt in de serie Vliegende Hollanders de rol van vliegtuigbouwer Anthony Fokker op zich.

 20. Luchtvrachtsector blij met invoering 'local rule' op Schiphol

  SCHIPHOL - Vrachtvluchten op Schiphol worden beter beschermd dankzij de langverwachte invoering van een zogeheten local rule. Hierdoor kunnen niet-gevlogen slots, bijvoorbeeld door slecht weer of operationele redenen, opnieuw worden uitgegeven. Een kwart van deze slots zijn specifiek beschikbaar voor vrachtvliegtuigen.