Get Adobe Flash player

Luchtvaartnieuws

 1. Rotterdam The Hague Airport waarschuwt voor louche parkeerbedrijven

  ROTTERDAM - Rotterdam The Hague Airport waarschuwt reizigers voor louche parkeerbedrijven, die hun diensten rond de luchthaven aanbieden. In veel gevallen worden auto’s niet op een beveiligd terrein maar op openbare plekken in woonwijken gestald. 

 2. Transavia verhuurt vijf Boeing 737's aan GOL

  SCHIPHOL - De Braziliaanse luchtvaartmaatschappij GOL huurt komend winterseizoen vijf Boeing 737-800’s van Transavia. De toestellen zijn nodig als antwoord op de grote vraag naar stoelen in het hoogseizoen, nu de Boeing 737 MAX-toestellen van GOL nog steeds aan de grond staan.

 3. Air India hervat vluchtuitvoering naar Birmingham

  BIRMINGHAM - Air India heeft de vluchtuitvoering tussen Birmingham en India hervat. De luchtvaartmaatschappij vliegt zes keer per week naar Delhi, en drie keer door naar Amritsar. Door de gedeeltelijke sluiting van het Pakistaanse luchtruim werd er een tijdlang niet gevlogen.

 4. Keniaanse Dash 8 van de baan na botsing met gnoes

  MAASAI MARA - Een Bombardier DHC-8-200 van SafariLink is vrijdag van de baan geschoten tijdens de landing op Kichwa Tembo Airstrip, nadat het toestel in botsing was gekomen met twee gnoes. De dieren liepen op de landingsbaan toen het vliegtuig probeerde te landen.

 5. Boeing voert productie 767 na jaren weer op

  SEATTLE - Boeing voert de productie van de 767 na jaren weer op. Nadat de orders voor het type, dat al in 1981 voor het eerst vloog, nagenoeg waren opgedroogd zien vooral vrachtmaatschappijen weer potentieel in het tweemotorige toestel.

 6. Computerstoring luchtverkeer VS opgelost

  WASHINGTON - Duizenden reizigers hebben vrijdag op verschillende Amerikaanse luchthavens enige uren te maken gehad met grote vertragingen door een landelijke computerstoring bij de douanedienst. Dat meldt de Customs and Border Protection (CBP).

 7. United breidt uit op Haneda ten koste van Narita

  CHICAGO - In navolging van Delta Air Lines breidt United Airlines vanaf eind maart 2020 fors uit op Haneda Airport bij Tokio. In de planning staan nieuwe lijndiensten vanuit Chicago, Los Angeles, Newark en Washington. In tegenstelling tot Delta blijft United wel op Narita Airport vliegen.

 8. Transavia France merkt weinig van staking

  PARIJS - Transavia France houdt er rekening mee dat 97 procent van de vluchten zaterdag volgens schema zal vliegen, ondanks acties door een deel van het cabinepersoneel. Dat meldde een woordvoerder van de onderneming. Op vrijdag werd 95 procent van de vluchten volgens schema uitgevoerd.

 9. In beeld: Antonov An-74 brengt tegenstander AZ naar huis

  EELDE - De bijzondere Antonov An-74 die de voetballers van FC Mariupol eerder deze week naar Nederland vloog, heeft hen vrijdag weer naar huis gebracht. Het vertrek vanaf Groningen Airport Eelde is op video vastgelegd.

 10. Embraer komt met volledig elektrisch vliegtuig

  SAO PAULO - Vliegtuigbouwer Embraer start in 2020 proefvluchten met een volledig elektrisch aangedreven vliegtuig. Een Embraer 203 Ipanima, een klein toestel dat normaalgesproken voor gewasbesproeiing wordt gebruikt, fungeert als demonstratievliegtuig.

 11. Russische autoriteiten linken noodlanding aan vuilstortplaats

  MOSKOU - Er is mogelijk een link tussen een illegale vuilstortplaats en de noodlanding van een Airbus A321 van Ural Airlines donderdagochtend bij Zhukovsky International Airport, vlakbij Moskou. De beide motoren vielen uit nadat het vliegtuig een groep meeuwen had geraakt. De vogels werden mogelijk aangetrokken door afval.

 12. NS: enorme groei rond Schiphol, capaciteitsplafond in zicht

  UTRECHT - De groei van het aantal reizigers bij de Nederlandse Spoorwegen gaat veel sneller dan gedacht, waardoor er binnen zes tot acht jaar een capaciteitsprobleem dreigt. Vooral rond Schiphol, Rotterdam en Leiden wint de trein enorm aan populariteit.

 13. Brussels Airlines Airbus A330 naar Twente voor ontmanteling

  ENSCHEDE - Aircraft End-of-Life Solutions (AELS) heeft een Airbus A330-200 van Brussels Airlines gekocht. Het 21 jaar oude toestel komt volgende week naar Twente Airport, waar het ontmanteld zal worden.

 14. Asiana verdubbelt aantal vluchten naar New York

  SEOUL - Het Zuid-Koreaanse Asiana Airlines verdubbelt het aantal vluchten van Seoul Incheon naar New York JFK. De dagelijkse Airbus A380-vlucht op deze route wordt per 24 november aangevuld met een kleinere A350, met plaats voor 311 passagiers.

 15. Thai Airways brengt bijzonder kleurenschema terug

  BANGKOK - Thai Airways heeft een Boeing 777-300 van de speciale Royal Barge-livery voorzien. Dit kleurenschema viel in het verleden al op een Boeing 747 en Airbus A330 te bewonderen en wordt gebruikt om de Thaise cultuur te promoten.

 16. Luchthaven Jakarta neemt derde baan in gebruik

  JAKARTA - De luchthaven van Jakarta heeft donderdag de derde start- en landingsbaan in gebruik genomen. Dankzij de extra baan stijgt de capaciteit Soekarno-Hatta International Airport van 80 tot 114 vliegbewegingen per uur.

 17. Topman Cathay Pacific stapt op na conflict met China

  HONGKONG - Rupert Hogg treedt per direct af als topman van Cathay Pacific. Ook commercieel directeur Paul Loo vertrekt. De twee zeggen hun verantwoordelijkheid te nemen voor “de uitdagende weken” bij de luchtvaartmaatschappij.

 18. Cabinepersoneel eist ontslagvergoeding van Ryanair

  UTRECHT - Acht overgebleven cabinemedewerkers van Ryanair die vanaf de basis in Eindhoven vlogen, eisen een schadevergoeding voor hun ontslag. Hun vertrek bij de Ierse luchtvaartmaatschappij is het resultaat van een verstoorde arbeidsrelatie, stelt vakbond FNV.

 19. Treinverkeer op Schiphol ligt deels plat

  SCHIPHOL - Het treinverkeer rond Schiphol ligt vrijdagochtend deels plat door een aanrijding met een persoon. Tot 12.30 uur is er geen treinverkeer mogelijk tussen Amsterdam Sloterdijk en Schiphol. Ook rijden tot die tijd geen internationale treinen van Schiphol naar Rotterdam Centraal.

 20. Productie van Dornier 328 wordt hervat

  LEIPZIG - De productie van de Dornier 328  wordt definitief hervat. Dat zal gebeuren in een nieuwe productiefaciliteit op Leipzig/Halle Airport in de Duitse deelstaat Saksen. De precieze plannen, gesteund door de regionale regering, worden op 21 augustus onthuld.