Get Adobe Flash player

Luchtvaartnieuws

 1. Bart de Vries wordt directeur vliegscholen KLM en Martinair

  SCHIPHOL - Bart de Vries wordt per 4 maart directeur van de KLM Flight Academy en de Martinair Flight Academy. Voorheen bekleedde hij bij KLM de rol van EVP Flight Operations, in de volksmond Hoofd Vliegdienst, maar door een conflict met de piloten legde hij die functie vorig jaar neer.

 2. Ryanair opent nieuwe basis in achtertuin Air France

  DUBLIN - Ryanair opent een nieuwe basis in Frankrijk. Met ingang van oktober stationeert de prijsvechter twee Boeing 737-800’s op de luchthaven van Toulouse, waarmee elf nieuwe bestemmingen worden aangevlogen. Daarmee nestelt Ryanair zich steviger in de achtertuin va Air France.

 3. 'Lelystad Airport niet open zonder natuurplan'

  ARNHEM - Voordat Lelystad Airport vakantievluchten van Schiphol kan gaan overnemen, moet vastliggen hoe het ministerie van Infrastructuur de kwaliteit van natuur en milieu in het oosten van Nederland gaat waarborgen. Van opening van Lelystad Airport kan sowieso geen sprake zijn als er geen oplossing is voor laag overvliegende toestellen.

 4. Eerste Boeing 787-9 voor HNA-dochter Suparna

  NORTH CHARLESTON - Boeing heeft de eerste 787-9 Dreamliner afgeleverd aan Suparna Airlines. Dat is een in Shanghai gevestigd dochterbedrijf van de Chinese HNA Group. Het toestel wordt geleased van GECAS, de leasetak van General Electric.

 5. Flybe wijst alternatief reddingsplan af

  EXETER - De Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybe heeft een alternatief reddingsplan afgewezen. Het bedrijf ziet de in januari gesloten overnamedeal met een consortium bestaande uit Virgin Atlantic, Stobart Air en een Amerikaanse investeringsfonds als enige haalbare optie.

 6. Panoramaterras Schiphol dicht wegens verbouwing

  SCHIPHOL - Slecht nieuws voor wie graag vliegtuigen kijkt op Schiphol. Het bekende Panoramaterras op Schiphol gaat vanaf 1 maart een aantal maanden dicht. Dat gebeurt volgens Schiphol in verband met verbouwingen aan Vertrek 1, waardoor de bestaande toegangsroute wordt afgesloten.

 7. KLM introduceert 'Máxima-tasje' op verre vluchten

  PARIJS - Passagiers van KLM die in World Businessclass naar een verre bestemming reizen, krijgen vanaf 31 maart een collectie nieuwe amenity kits aangeboden. De ‘toilettasjes’, met daarin verzorgingsproducten voor tijdens de vlucht, zijn wederom ontworpen door Jan Taminiau.

 8. Air France investeert in boordproduct Airbus A380

  PARIJS - Air France investeert de komende jaren in het boordproduct van haar Airbus A380-vloot. Hoewel de Franse luchtvaartmaatschappij het aantal toestellen reduceert van tien naar zeven wordt het interieur van de overgebleven A380’s vanaf 2020 flink gemoderniseerd.

 9. Austrian Airlines vaker van Amsterdam naar Wenen

  WENEN - Austrian Airlines gaat vaker vliegen tussen Amsterdam en Wenen. Met ingang van 1 mei wordt de vliegfrequentie opgevoerd met één dagelijkse vlucht. In totaal vliegt het Oostenrijkse dochterbedrijf van Lufthansa Group daarmee 34 keer per week tussen beide hoofdsteden.

 10. Smith: KLM-steun Elbers indrukwekkend

  PARIJS - De steun voor KLM-topman Pieter Elbers binnen de eigen gelederen is indrukwekkend. Volgens topman Ben Smith van moederbedrijf Air France-KLM wordt niet iedere bestuurder in de luchtvaartindustrie zo bewierookt, zo zei hij daags na de beslissing over een nieuwe termijn voor de Nederlander.

 11. Ben Smith: KLM geen B-merk binnen Air France-KLM

  PARIJS - KLM wordt geen B-merk binnen Air France-KLM. “We hebben geen plannen om KLM te veranderen’, reageert topman Ben Smith op vragen van Luchtvaartnieuws Magazine. “Wel verschillen de producten van Air France en KLM, vanwege specifieke marktbehoeften.”

 12. Boeing 787 van Virgin Atlantic vliegt supersnel

  WASHINGTON - Een Boeing 787-9 Dreamliner heeft dinsdag een officieus snelheidsrecord neergezet tijdens een vlucht van Los Angeles naar Londen. Boven Pennsylvania bereikte het toestel enige tijd een grondsnelheid van 801 mijl per uur (1.289 km/h), met dank aan een gunstige straalstroom op een hoogte van 35.000 voet.

 13. Air France neemt eind maart afscheid van Joon

  PARIJS - Air France neemt op 31 maart, aan het begin van het zomerseizoen in de luchtvaart, afscheid van dochtermaatschappij Joon. Topman Ben Smith kondigde eerder al aan na iets meer dan een jaar te stoppen met het mislukte project. Nu is ook een einddatum voor Joon bekend.

 14. AirBaltic neemt jaar eerder afscheid van Boeing 737

  RIGA - AirBaltic neemt een jaar eerder afscheid van de Boeing 737 dan aanvankelijk gepland. Het laatste toestel van dit type verlaat al komend najaar de vloot van de Letse luchtvaartmaatschappij. De Boeing 737’s worden vervangen door Airbus A220’s.

 15. Cathay Pacific rekent op flinke winst in 2018

  HONGKONG - Cathay Pacific verwacht dat het na enkele verlieslijdende jaren weer een winstgevend resultaat heeft neergezet in 2018. Daarmee lijken een omvangrijke reorganisatie en doorgevoerde serviceverbeteringen hun vruchten te hebben afgeworpen.

 16. Air France-KLM vraagt offertes aan voor nieuwe vliegtuigen

  PARIJS - Luchtvaartcombinatie Air France-KLM schijft dit jaar officieel een tender uit voor nieuwe vliegtuigen. Die moeten de middellange afstandsvloot op termijn vervangen. Verwacht wordt dat de Airbus A320neo en de Boeing 737 MAX de beste kaarten hebben.

 17. Droneverbod bij Britse luchthavens verder uitgebreid

  LONDEN - Groot-Brittannië breidt het droneverbod bij luchthavens verder uit. Binnen een straal van vijf kilometer van een vliegveld mag niet met drones worden gevlogen. De maatregelen worden 13 maart van kracht. Tot nu toe lag de grens op een kilometer.

 18. KLM opnieuw grote moneymaker voor Air France-KLM

  PARIJS - KLM was ook in boekjaar 2018 de grote moneymaker binnen Air France-KLM. De luchtvaartgroep noteerde een nettowinst van 409 miljoen euro. Waar de stakingen bij Air France het concern 355 miljoen euro kostten werd bij KLM hard doorgewerkt, wat terugkomt in de cijfers.

 19. Rob Huyser vertrekt als directeur Luchtvaart bij IenW

  DEN HAAG - Rob Huyser vertrekt na zes jaar als directeur Luchtvaart bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij gaat per 1 april aan de slag als directeur Europese en Internationale Aangelegenheden bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

 20. KLM-personeel opgetogen over aanblijven 'boegbeeld' Elbers

  PARIJS - Het personeel van KLM reageert opgetogen over het aanblijven van Pieter Elbers als topman. De Raad van Commissarissen van Air France-KLM besloot dinsdagmiddag de aanstelling van Elbers, die als boegbeeld van KLM wordt gezien, te verlengen.