Get Adobe Flash player

Luchtvaartnieuws

 1. Topman Emirates: herstel netwerk duurt nog jaren

  DUBAI - Het herstel van het Emirates-netwerk duurt naar verwachting nog jaren. Dat stelde topman Sir Tim Clark op de openingsdag van de Arabian Travel Market. De luchtvaartmaatschappij vliegt op dit moment alleen nog met Boeing 777’s, maar ook de Airbus A380’s komen weer in dienst.

 2. Frans Ryanair personeel mag kiezen: loonsverlaging of ontslag

  PARIJS - Ryanair wil de salarissen verlagen van medewerkers van de Franse tak. De verlaging zou 20 procent bedragen voor de vliegers en 10 procent voor het cabinepersoneel. Daarnaast moeten er uren worden ingeleverd omdat er minder wordt gevlogen. In geval van weigering dreigt Ryanair personeel te ontslaan. Dat meldt de Franse nieuwszender BFM TV.

 3. Embraer in het rood door corona en mislukte Boeing-deal

  SAO PAULO - Embraer heeft in het eerste kwartaal van 2020 een verlies geleden van 292 miljoen dollar. Door de coronacrisis komen er aanzienlijk minder bestellingen binnen, en ook het niet doorgaan van een strategische deal met Boeing kostte de Braziliaanse vliegtuigbouwer veel geld.

 4. SunExpress hervat binnenlandse vluchten in Turkije

  ANTALYA - SunExpress hervat deze week de vluchtuitvoering binnen Turkije. De luchtvaartmaatschappij gaat voorzichtig van start, met vluchten van Antalya en Izmir naar belangrijke bestemmingen in het land.

 5. United Airlines keert in juli terug naar Brussel

  CHICAGO - United Airlines hervat in juli een kwart van haar normale vluchtschema. Onderdeel van het nieuwe routenetwerk zijn Brussel, Buenos Aires, Delhi, Dublin, Hongkong, Lima, München, Seoel, Singapore, Tokio en Zürich. De maatschappij pakt ook een aantal routes op richting het Caribisch Gebied, waaronder Aruba.

 6. 'Ryanair halveert ticketprijzen om zoveel mogelijk stoelen te vullen'

  LONDEN - Ryanair is van plan de ticketprijzen te halveren om zo klanten voor de neus van worstelende rivalen weg te lokken. Die concurrenten kunnen hun borst nat maken, want de budgetmaatschappij neemt daarbij een verlies in het komende boekjaar op de koop toe. Dat onthult topman Michael O’Leary tegenover The Mail on Sunday.

 7. SpaceX Capsule gekoppeld aan ISS

  HOUSTON - Het ruimteschip Crew Dragon van ruimtevaartbedrijf SpaceX is zondagmiddag rond 16.15 gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. De Crew Dragon-capsule is zaterdag op een Falcon 9-raket gelanceerd vanuit Florida en heeft er minder dan de verwachte 19 uur over gedaan om aan te komen op de plek van bestemming.

 8. Schiphol: Privium ClubLounge per 1 juni weer open

  SCHIPHOL - De Privium ClubLounge op Schiphol gaat op 1 juni weer open. De wachtruimte was vanwege de lage passagiersaantallen door de coronacrisis tijdelijk dicht, maar nu het aantal vluchten toeneemt opent de lounge weer haar deuren, zo meldt de luchthaven.

 9. Belavia twee keer per dag van Minsk naar Schiphol

  SCHIPHOL - Belavia voert het aantal vluchten tussen Minsk en Schiphol flink op. Met ingang van 5 juni wordt Nederland twee keer per dag met Wit-Rusland verbonden. Op de route wordt nauw samengewerkt met KLM.

 10. Griekenland: Nederlanders welkom met quarantaine of vlucht uit Groningen

  ATHENE - Na kritiek van de Europese Commissie heeft Griekenland het beleid aangepast over wie vanaf 15 juni vakantie mag vieren in het land. Alle Europeanen zijn weer welkom, maar de luchthaven waarvandaan zij vliegen bepaalt of ze na aankomst eerst in quarantaine moeten.

 11. KLM wil aantal Europese bestemmingen in juli verdubbelen

  SCHIPHOL - KLM wil het aantal bestemmingen binnen Europa in juli meer dan verdubbelen ten opzichte van de maand mei. Volgens topman Pieter Elbers moeten er straks minstens zestig Europese bestemmingen in de dienstregeling zijn opgenomen. “Op sommige routes gaan we weer meerdere keren per dag vliegen”, zegt hij in gesprek met Luchtvaartnieuws Magazine.

 12. Crew Dragon op weg naar international space station

  CAPE CANAVERAL - De eerste commerciële ruimtevlucht met mensen is zaterdagavond rond 21.30 vertrokken vanaf het Kennedy Space Center in Florida naar het internationale ruimtestation ISS. Na lange tijd kunnen de Amerikanen weer zelf naar de ruimte en zijn niet langer afhankelijk van de Russen.

 13. United Airlines schrapt 13 managementposities

  CHICAGO - United Airlines heeft vrijdag bekendgemaakt dertien managementposities te schrappen. De inkrimping maakt onderdeel uit van de herstructureringsplannen van de Amerikaanse maatschappij.

 14. Akkoord over het stabilisatiepakket van Lufthansa

  FRANKFURT - Lufthansa kan mogelijk toch gebruik gaan maken van financiële steun om door de coronacrisis te komen. De directie van Lufthansa is akkoord gegaan met de - iets aangepaste - voorwaarden voor het stabilisatiepakket waarover Duitsland en de Europese Commissie hebben onderhandeld. Dat laat de maatschappij weten.

 15. Elektrische Cessna Caravan maakt eerste vlucht

  SCHIPHOL - Een elektrisch aangedreven Cessna 208B Grand Caravan heeft donderdag 28 mei een eerste vlucht gemaakt vanaf Moses Lake in de Amerikaanse staat Washington. Met deze vlucht met de Cessna, die plaats biedt aan een tiental passagiers, komt het elektrisch aangedreven vliegen voor meerdere passagiers een stap dichterbij.

 16. KLM verzorgt uniek paardentransport naar China

  SCHIPHOL - KLM heeft voor het eerst sinds lange tijd weer paarden vervoerd. Door de coronacrisis staan bij de Gerdine Hoeve in Hilvarenbeek bijna tachtig paarden te wachten om naar hun nieuwe eigenaar te worden verscheept. Vrijdag vertrokken 28 dieren per Boeing 747 naar China.

 17. 'Nieuwe routes vanaf Eindhoven Airport zijn positief signaal'

  EINDHOVEN - De nieuwe lijndiensten die Wizz Air in juli start vanaf Eindhoven zijn een positief signaal. Dat zegt luchthavendirecteur Roel Hellemons. De budgetmaatschappij vliegt vanaf begin juli naar Milaan Malpensa (dagelijks) en de Albanese hoofdstad Tirana (drie keer per week).

 18. Icelandair hervat vluchten tussen IJsland en Schiphol

  SCHIPHOL - Icelandair vliegt vanaf 15 juni weer tussen Keflavik en Schiphol. Initieel wordt er vier keer per week gevlogen: op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. De IJslandse luchtvaartmaatschappij hervat ook de vluchtuitvoering naar andere Europese luchthavens.

 19. Nederlandse en Belgische toeristen nog even niet welkom in Griekenland

  ATHENE - Griekenland heeft de lijst bekendgemaakt van landen waaruit de toeristen per 15 juni weer welkom zijn. Nederland en België staan daar niet op. Beide landen zijn relatief zwaar getroffen door het coronavirus en daarom vinden de Grieken het nog niet verantwoord.

 20. Paul Grove: marktwerking en marktbescherming

  De huidige coronacrisis trekt een zware wissel op de hele maatschappij. Vooral de luchtvaart krijgt een enorme klap. Mensen mogen en durven niet meer te vliegen, bang gemaakt door overheden die alsmaar doemscenario’s de wereld insturen. Zelfs lopen in de open lucht is een gevaar voor uw gezondheid, is de boodschap.