Get Adobe Flash player

Scoutingnieuws.nl

Scoutingnieuws.nl verzamelt landelijk, regionaal en lokaal Scoutingnieuws.
 1. Vlotvaren voor scouts in hittegolf

  Schiedam – In een hittegolf is het altijd lekker verblijven bij het water. De scouts van de Scouting Tono-groep bouwden vlotten en gingen heerlijk varen op de poldervaart.

  Door de corona-pandemie moesten de meeste scoutinggroepen helaas hun zomerkamp annuleren. Zo ook de scouts van de Scouting Tono-groep. Om toch een minikampje te hebben verzon de leiding een weekend in het eigen groepshuis aan de Sweelinksingel.

  Een van de onderdelen was het bouwen van vlotten, en natuurlijk het varen hiermee. Door het warme weer groeide dit onverwacht uit tot een hoogtepunt van dit minikamp. Collega scoutinggroep Taizé uit Schiedam-Kethel leende hun materialen en hun gebouw uit zodat de scouts van de Scouting Tono-groep op de poldervaart konden varen. Een voorbeeld van de goede samenwerking tussen de scoutinggroepen in Schiedam.

  Buiten het vlotvaren hielden de scouts onder andere ook nog een dropping, een kampvuur en speurden ze een kwijtgeraakte hond en kanarie op. Na het minikamp is het nu vakantie. Op 5 september beginnen de opkomsten weer. Meer informatie hierover is te vinden op www.scoutingtono.nl.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 2. Klaar voor #avonturenzomer2020: Scouting Boxtel gaat op zomerkamp!

  Ook deze zomer kunnen veel leden van Scouting Boxtel avonturen beleven en hun grenzen verleggen tijdens één van de zomerkampen die georganiseerd worden. Scouting Nederland heeft samen met diverse zomerkamporganisaties een gezamenlijk protocol opgesteld, dat positief is ontvangen bij de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en het OMT en dat nu bij het ministerie van VWS ligt. Met verantwoorde maatregelen kunnen de zomerkampen met en zonder overnachtingen veilig georganiseerd worden. Zo wordt ook dit jaar voor al die kinderen en jongeren en hun (vrijwillige) begeleiders het zomerkamp het hoogtepunt van hun jaar.

  Protocol zomerkampen
  Scouting Nederland is met verschillende zomerkamporganisaties samen opgetrokken om tot een protocol te komen waarmee het veilig is om op kamp te gaan én om het protocol voor te leggen aan de overheid en de experts. Het belang van kinderen en jongeren staat in het protocol voor de zomerkampen in 2020 voorop. De afgelopen maanden waren door de coronacrisis voor elk kind en iedere jongere intens. De komende zomer is het daarom belangrijker dan ooit om – even los van het gezin - met leeftijdsgenoten actief te zijn en avonturen te beleven. Natuurlijk betekent op kamp gaan volgens een protocol dat er beperkingen zijn. Deze zomer wordt anders dan iedereen gewend is.

  Kampbubbels
  Er zijn twee versies van het protocol: de eerste is voor kinderen tot en met 12 jaar, die onderling geen afstand van elkaar hoeven te houden. De tweede is voor kinderen van 13 tot 18 jaar, die binnen onderling wel 1,5 meter afstand moeten houden. De zomerkampen worden georganiseerd in kampbubbels. Binnen een kampbubbel kan iedereen – kinderen, jongeren en begeleiding - samen spelen, sporten, eten en slapen, waarbij het contact met de buitenwereld minimaal is. Ruimtes waarin geslapen worden moeten veel geventileerd worden en er zijn speciale regels voor gebruik van het sanitair. Met deze regels ziet Scouting Boxtel kansen om toch een geweldige zomer voor haar jeugdleden neer te zetten: de kampen gaan door!

  Ingrid, moeder van één van de scouts die nu op kamp mogen: “Wat een geweldig nieuws! Wij zijn de begeleiders nu al erg dankbaar voor de moeite die zij de afgelopen dagen hebben genomen voor het vinden van nieuwe locatie voor het kamp. Zo kan het zomerkamp ook dit jaar doorgaan. Wat zullen de scouts blij zijn!”

  Aangepaste zomerkampen
  Door de extra maatregelen zullen de zomerkampen er dit jaar anders uit gaan zien dan andere jaren. Uitstapjes worden dit jaar ingewisseld voor activiteiten op het terrein. Zo is zwemmen in het plaatselijke zwembad er dit jaar niet bij, maar wordt er optimaal gebruik gemaakt van een aanliggende rivier. Het bezoekje aan de stad wordt dit jaar ingeruild voor een uitgebreide kookworkshop en een stoer bosspel. Nu de scouts hun zakgeld niet kunnen besteden in de stad, wordt er tijdens sommige zomerkampen een soort zelfvoorzienende economie ingevoerd, waar de kinderen toch hun zakje snoep kunnen verdienen door het winnen van spellen of het uitvoeren van corvee-taken. Extra rustmomenten tijdens het kamp zijn belangrijk, en dus zullen er heuse ‘chill-zones’ met hangmatten gebouwd worden door de scouts. Kinderen boven de 13 jaar moeten bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden tijdens het eten en slapen. Dit betekent voor veel groepen dat er individueel in kleine tentjes of in zelfgemaakte ‘frietbuiltjes’ wordt geslapen, en dat iedereen een eigen stoeltje mee moet nemen om op afstand van elkaar te kunnen eten.

  Het bestuur van Scouting Boxtel regelt voor alle groepen de nodige voorzorgsmaatregelen en materialen om veilig op kamp te kunnen. Zo worden de EHBO kisten aangevuld met onder meer handschoenen, ontsmettingsmiddelen en mondkapjes. Janneke Greunsven, secretaris van de Boxtelse Scoutingvereniging: “We respecteren de keuze van al onze speltakken, maar zijn natuurlijk erg blij om te zien dat het overgrote deel van onze groepen wel op kamp gaan en daarbij de kinderen de mogelijkheid bieden om, ondanks de roerige tijd, een fijne week te gaan beleven.”

  Dagactiviteiten
  Sommige groepen hebben door de strenge maatregelen besloten tot een zomerkamp zonder overnachtingen. Zij blijven dit jaar dicht bij huis en zullen het zomerkamp invullen door middel van enkele dagactiviteiten. Hierbij wordt onder andere gedacht aan het kanoën van een rondje Boxtel, en het spelen van diverse spelletjes. Daarnaast worden deze dagen ook creatief ingevuld met een themaverhaal. Bij één van de groepen worden de kinderen uitgenodigd door de circusdirecteur om de voorstelling te redden. De circusartiesten zijn namelijk ziek, waardoor er vervangers nodig zijn. Gedurende één dag leren de scouts alles over het circus en bereiden ze een spetterende show voor, welke een dag later plaats zal vinden. Op deze manier zullen ook deze groepen een leuk zomerkamp kunnen beleven.

  Belangrijk voor persoonlijke ontwikkeling
  Samen met leeftijdsgenoten een paar nachten of een week weg van huis, uitgedaagd worden om grenzen te verleggen en talenten te ontdekken. Tijdens kampen zijn kinderen niet alleen fysiek actief, maar ontwikkelen ze ook vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, uitdagingen overwinnen en samenwerken met kinderen van verschillende achtergronden. Het is vaak een boost voor hun zelfstandigheid, zelfredzaamheid en ontwikkeling. Voor kinderen uit kwetsbare groepen, zoals kinderen uit een onveilige sociale- of ongunstige economische thuissituatie of kinderen met een beperking, is dit extra van belang. Kampen bieden essentiële ervaringen aan pubers die in deze leeftijdsfase ruimte moeten krijgen om te experimenteren en nieuwe competenties te ontwikkelen binnen een veilige pedagogische omgeving. Samenleven tijdens een kamp is van belang voor de sociaal emotionele vorming en draagt bij aan de positieve gezondheid.

  Het protocol is samengesteld door organisaties aangesloten bij het Steunpunt KinderVakanties, YMCA Nederland, Scouting Nederland, JongNL Limburg, Jeugdwerk Limburg, CCI-NL, Jantje Beton, NUSO, NJR, HISWA-RECRON, Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en BVjong. Het protocol wordt onderschreven door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, het OMT, RIVM en ligt nu bij het Ministerie van VWS, directie Jeugd.

  Het volledige protocol voor de zomerkampen is te lezen op www.wegaanopzomerkamp.nl

  Bron: Scouting Boxtel

 3. Grote belangstelling openstelling Scouting Tono-groep

  Schiedam – Twee weken geleden stelde de Scouting Tono-groep haar activiteiten open voor alle kinderen. De behoefte hieraan blijkt groot, en de Scouting Tono-groep is blij verrast met de grote belangstelling.

  “We vinden dat, ook in deze tijden, alle kinderen lekker buiten bezig moeten kunnen zijn”, zo begint Richard Spruit, voorzitter van de Scouting Tono-groep. “We hadden gerekend op enkele kinderen, vooral broertjes en zusjes van onze eigen leden, maar het openstellen blijkt echt populair, vooral bij kinderen van buiten de groep”. In twee weken tijd waren er al 13 kinderen die lekker mee kwamen doen met de scoutinggroep.

  “Daar zijn we heel blij mee”, zo vervolgt Richard. “Zeker in deze tijden willen wel als scoutinggroep onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen”. Kinderen vanaf 4 jaar die ook mee willen doen zijn nog steeds van harte welkom. Meedoen is gratis en vrijblijvend tot 1 september. Daarna evalueert de Scouting Tono-groep de regeling. Aan de hand van de regels die tegen die tijd door de overheid zijn afgekondigd bepaald de groep of de regeling nog verlengd moet worden.

  Wie geïnteresseerd is kan zich opgeven via de website van de Scouting Tono-groep: www.scoutingtono.nl of door een e-mail te sturen aan info@scoutingtono.nl. De activiteiten voor meisjes en jongens van 7- tot 11 jaar vinden plaats op zaterdagochtend van 10:00 tot 11:30 uur, voor kinderen van 4 tot 7 jaar van 12:30 tot 14:00 uur en tieners tussen de 11 en 15 jaar zijn tussen 14:30 en 16:00 uur welkom bij het gebouw van de Scouting Tono-groep aan de Sweelincksingel 7 in Schiedam. Als over enige tijd de oudere leeftijdsgroepen weer gaan starten zijn ook daar niet-leden van harte welkom.

  Bron: Scouting Ton-groep, Schiedam

 4. Scouting Tono-groep open voor niet-leden

  Schiedam – Keurig volgens de RIVM richtlijnen is de Scouting Tono-groep weer begonnen met de activiteiten voor kinderen vanaf 4 jaar. Omdat de groep het belangrijk vind dat alle kinderen lekker buiten bezig kunnen zijn en zichzelf ontwikkelen, stelt de Scouting Tono-groep haar activiteiten (gratis) open voor niet-leden.

  De openstelling is mede op verzoek van de overheid om activiteiten open te stellen. “Nu vinden wij het inderdaad erg belangrijk dat de meisjes en jongens lekker buiten bezig zijn, en ongemerkt zich ook nog ontwikkelen”, zo licht Richard Spruit van de Scouting Tono-groep toe. “Alle kinderen, vanaf vier jaar, zijn dus tot aan 1 september van harte welkom om mee te doen. Kijk, als Scouting zijn we toch al graag buiten bezig, dus voor ons is het niet eens zo heel moeilijk om het programma aan te passen. Onze eigen leden zijn ontzettend enthousiast dat ze weer lekker bezig zijn en zouden het heel leuk vinden als er extra kinderen tijdeljk bij komen”.

  Veiligheid staat wel voorop, dus de opkomsten zijn wel een half uur korter dan normaal, zodat tussen de leeftijdsgroepen door het sanitair en de gebruikte spullen ontsmet kunnen worden. Ook vraagt de scoutinggroep de kinderen om zelf wat te drinken en een koekje mee te nemen omdat er geen drinken verstrekt mag worden.

  Wie geïnteresseerd is kan zich opgeven via de website van de Scouting Tono-groep: www.scoutingtono.nl of door een e-mail te sturen aan info@scoutingtono.nl. De activiteiten voor meisjes en jongens van 7- tot 11 jaar vinden plaats op zaterdagochtend van 10:00 tot 11:30 uur, voor kinderen van 4 tot 7 jaar van 12:30 tot 14:00 uur en tieners tussen de 11 en 15 jaar zijn tussen 14:30 en 16:00 uur welkom bij het gebouw van de Scouting Tono-groep aan de Sweelincksingel 7 in Schiedam. Als over enige tijd de oudere leeftijdsgroepen weer gaan starten zijn ook daar niet-leden van harte welkom.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 5. Scouting Katimavik: opkomsten weer bij de blokhut

  Veel Scoutinggroepen starten hun fysieke bijeenkomsten weer op. Dit als gevolg van de versoepelde maatregelen van de overheid ten opzichte van sportverenigingen. Samen met andere organisaties riep Scouting Nederland burgemeesters door heel Nederland op om jeugd- en jongerenwerk ook weer mogelijk te maken. Scoutinggroepen spelen, zeker nu, een belangrijke rol in de lokale gemeenschap. Juist nu zorgen de activiteiten voor uitdaging en verbinding. Scouting Katimavik is daarom blij dat ze haar activiteiten rondom de blokhut weer kan opstarten.

  Beweging voor kinderen en jongeren
  Naast sportverenigingen leveren Scoutinggroepen een belangrijke bijdrage aan de beweging van kinderen en jongeren. Buiten sporten en bewegen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Buitensport, spel en bewegen is de kern van het Scoutingspel. De getrainde vrijwilligers hebben veel ervaring en met deze activiteiten levert Scouting een positieve bijdrage aan een gezonde en leefbare samenleving waarin mensen zich verbinden.

  Niet stil gezeten
  Ook tijdens de quarantaine heeft Scouting Katimavik niet stil gezeten. De vrijwilligers hebben voor alle leeftijdsgroepen vrijwel wekelijks online een activiteit verzorgd. Allemaal tegelijk brownies bakken, een bootje knutselen dat op het water kan drijven, een route via Google maps lopen, zoveel mogelijk kwartetten van spullen in huis verzamelen, een kwis, film, cluedo en tekeningen voor mensen die je mist, maken. Appgroepen vulden zich met vele foto’s en filmpjes die de activiteit illustreerden. Dat alles met online begeleiding door vrijwilligers die op dat moment ook als team niet bij elkaar zitten.

  Vanaf 5 juni zullen de opkomsten weer rondom de blokhut aan de Singel in Odijk, plaatsvinden.

  Plezier en samen zijn
  Scouts reageren enthousiast op de start van de bijeenkomsten: ‘Superleuk dat je de mensen weer echt ziet’, zegt Marijke (8) ‘Als je bij het gebouw bent voelt het echt als scouting’. Evelien (12) voegt eraan toe dat ze online superleuke dingen hebben gedaan. Ze vindt het fijn dat ze zich nu weer elke vrijdag kan verheugen om met de scouts samen te zijn.

  Strenge richtlijnen
  Uiteraard houdt Scouting Katimavik zich tijdens de bijeenkomsten aan de richtlijnen die gesteld zijn door de overheid. Dit betekent onder andere dat niet alle leeftijdsgroepen tegelijk op het terrein samenkomen om drukte te vermijden, dat leidinggevenden anderhalve meter afstand houden van de jeugdleden en dat jeugdleden boven de twaalf ook anderhalve meter afstand houden van elkaar. Daarnaast vinden alle bijeenkomsten buiten plaats. Dat brengt wat uitdagingen met zich mee, maar Scouting Katimavik heeft een creatief programma bedacht om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan.

  Zomerkamp
  De jeugdleden van Scouting Katimavik staan ook te popelen om weer op zomerkamp te gaan. De overheid heeft daarover nog geen duidelijkheid gegeven en daarom is het nog even afwachten of die door kunnen gaan. Duidelijk is al wel dat de Nationale Jamboree, waar de welpen (7-11 jaar) en de scouts (11-15 jaar) naar toe zouden gaan, afgelast is. De leiding is hiermee uitgedaagd om op korte termijn een alternatief te organiseren. Zomerkamp vormt het hoogtepunt voor veel scouts: samen op avontuur, met vrienden, veel buiten zijn en bewegen. Dit avontuur geeft vaak een groeispurt in zelfstandigheid en ontwikkeling. Nu veel gezinnen dit jaar niet of beperkt op vakantie kunnen is het voor leden van Scouting extra belangrijk dat dit door kan gaan.

  Bron: Scouting Katimavik, Odijk

 6. Scouting Boxtel hervat reguliere opkomsten

  Vanaf woensdag 6 mei mag Scouting Boxtel haar fysieke bijeenkomsten weer hervatten. Na twee maanden van online activiteiten, mogen de scouts nu eindelijk weer met elkaar naar buiten. Op basis van de adviezen van de overheid, Scouting Nederland, de veiligheidsregio en de Gemeente Boxtel, heeft Scouting Boxtel een plan opgesteld om haar activiteiten, met enkele noodzakelijke aanpassingen, weer op een veilige en verantwoorde manier te kunnen starten.

  Ongeveer twee maanden lang was de vereniging genoodzaakt haar reguliere opkomsten te staken, in verband met de maatregelen om corona tegen te gaan. Gelukkig hebben veel vrijwilligers in deze tijd de handen uit de mouwen gestoken om online activiteiten voor hun jeugdleden aan te bieden. Na de persconferentie van de overheid op 28 april ontstond bij de scouts vanzelfsprekend de vraag of ook zij weer mochten beginnen met het Scoutingspel. Gelukkig kreeg de vereniging vanuit de Gemeente Boxtel groen licht, op basis van de adviezen van Scouting Nederland en de veiligheidsregio, en mochten de activiteiten weer opgestart worden.

  Enkele aanpassingen waren noodzakelijk om op een veilige en verantwoorde manier te kunnen starten. Natuurlijk moet er anderhalve meter afstand gehouden worden tussen de leden die ouder zijn dan 11 jaar, en ook tot de leiding. Daarnaast zorgt de grootte van de vereniging ervoor dat gebruik van externe locaties een vereiste is om alle leden weer activiteiten aan te kunnen bieden. Alle activiteiten moeten immers buiten plaatsvinden en het eigen terrein is niet groot genoeg om meerdere speltakken tegelijkertijd toe te kunnen laten. Gelukkig heeft Scouting Boxtel toestemming gekregen om, naast het eigen terrein, gebruik te maken van het bos Sparrenrijk, de manege van paardrijvereniging Sint-Martinus, en het terrein van voetbalvereniging ODC.

  De aanpassingen brengen wat uitdagingen met zich mee, maar Scouting Boxtel heeft een creatief programma bedacht om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan. De verkenners (jongens van 11 tot 15 jaar) maakten bosfakkels, de welpen (jongens van 7 tot 11 jaar) speelden levend tafelvoetbal en slagbal, en de trollen (meisjes van 7 tot 11 jaar) speelden levend kwartet met waterpistolen.

  Daarnaast werd de opkomst door de scouts (jongens en meiden van 11 tot 15 jaar) goed benut voor de aanpak van de eikenprocessierups. Zij maakten namelijk nestkastjes voor de mezen om op het terrein van Scouting Boxtel op te hangen. Deze dieren eten eikenprocessierupsen op en voeden hun jongen met deze vervelende jeukrupsen. Op deze manier helpen de scouts met de natuurlijke bestrijding van de plaag en voorkomt Scouting Boxtel overlast rondom haar terrein.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 7. Scouting Sint Jorisgroep 5 start haar activiteiten weer op

  Deze maand starten veel Scoutinggroepen hun fysieke bijeenkomsten weer op. Dit als gevolg van de versoepelde maatregelen van de overheid ten opzichte van sportverenigingen. Samen met andere organisaties riep Scouting Nederland burgemeesters door heel Nederland op om jeugd- en jongerenwerk ook weer mogelijk te maken. Scoutinggroepen spelen, zeker nu, een belangrijke rol in de lokale gemeenschap. Juist nu zorgen de activiteiten voor uitdaging en verbinding. Scouting Sint Jorisgroep 5 is daarom blij dat ze haar activiteiten weer kan opstarten.

  Beweging voor kinderen en jongeren
  Naast sportverenigingen leveren Scoutinggroepen een belangrijke bijdrage aan de beweging van kinderen en jongeren. Buiten sporten en bewegen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Buitensport, spel en bewegen is de kern van het Scoutingspel. De getrainde vrijwilligers hebben veel ervaring en met deze activiteiten levert Scouting een positieve bijdrage aan een gezonde en leefbare samenleving waarin mensen zich verbinden.

  Plezier en samen zijn
  Scouts reageren enthousiast op de start van de bijeenkomsten: “Ik vind het leuk dat we weer spelletjes kunnen doen met z’n allen. Thuis kan je niet met zo’n grote groep kinderen spelletjes doen”, aldus Jorris (10 jaar). “Ik ben superblij dat we nu weer naar Scouting mogen!”.

  Tien weken lang stuurde de leiding leuke pakketjes op naar onze leden om thuis te kunnen scouten en werden er ook bijeenkomsten online gedaan. De leiding zette een minecraft server om een scouting kamp te bouwen, de tent werd in de tuin omzet om thuis te kamperen en er vele challenges gespeeld. Zelfs ouders, broertjes en zusjes werden erbij betrokken! We zijn nog vol in de voorbereidingen om te kunnen starten en streven er naar om vanaf 15 mei de fysieke bijeenkomsten weer te kunnen houden. We hebben er zin in!

  Strenge richtlijnen
  Uiteraard houdt Scouting Sint Jorisgroep 5 zich tijdens de bijeenkomsten aan de richtlijnen die gesteld zijn door de overheid. Dit betekent onder andere dat niet alle leeftijdsgroepen tegelijk op het terrein samenkomen om drukte te vermijden, dat leidinggevenden anderhalve meter afstand houden van de jeugdleden en dat jeugdleden boven de twaalf ook anderhalve meter afstand houden van elkaar. Daarnaast vinden alle bijeenkomsten buiten plaats. Dat brengt wat uitdagingen met zich mee, maar bij Scouting Sint Jorisgroep 5 zijn de leiding creatief, om hier om een goede manier mee om te kunnen gaan. Ook mag de scoutinggroep gebruik maken van het schoolplein en een stukje bos van haar buren: De Eerste Nederlandse Buitenschool. Dat geeft de scoutinggroep meer mogelijkheden om samen te spelen op 1,5 meter afstand.

  Nog niet alle groepen starten
  Nog niet alle Scoutinggroepen in Nederland openen hun deuren. Dit heeft grotendeels te maken met richtlijnen die per gemeente of veiligheidsregio verschillen. Gemeenten zijn opgeroepen door de overheid om de regie te pakken. In overleg met Scoutinggroepen en sportverenigingen bepalen zij welke verenigingen wel en niet mogen starten. Om ervoor te zorgen dat alle Scoutinggroepen in Nederland zo snel mogelijk hun deuren weer mogen openen, deed Scouting Nederland samen met andere organisaties eerder een oproep aan burgemeesters om ook aandacht te hebben voor het jeugd- en jongerenwerk in hun gemeente.

  Zomerkamp
  Scouting Sint Jorisgroep 5 staat ook te popelen om weer op zomerkamp te gaan. Daarover heeft de overheid nog geen duidelijkheid gegeven en daarom is het nog even afwachten of die door kunnen gaan. Zomerkamp vormt het hoogtepunt voor veel scouts: samen op avontuur, met vrienden, veel buiten zijn en bewegen. Dit avontuur geeft vaak een groeispurt in zelfstandigheid en ontwikkeling. Nu veel gezinnen dit jaar niet of beperkt op vakantie kunnen is het voor leden van Scouting extra belangrijk dat dit door kan gaan.

  Bron: Scouting Sint Jorisgroep 5, Den Haag

 8. Scouting start haar activiteiten weer op

  Vanaf dit weekend starten veel Scoutinggroepen hun fysieke bijeenkomsten weer op. Dit als gevolg van de versoepelde maatregelen van de overheid ten opzichte van sportverenigingen. Samen met andere organisaties riep Scouting Nederland burgemeesters door heel Nederland op om jeugd- en jongerenwerk ook weer mogelijk te maken. Scoutinggroepen spelen, zeker nu, een belangrijke rol in de lokale gemeenschap. Juist nu zorgen de activiteiten voor uitdaging en verbinding. Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell is daarom blij dat ze haar activiteiten weer kan opstarten.

  Beweging voor kinderen en jongeren
  Naast sportverenigingen leveren Scoutinggroepen een belangrijke bijdrage aan de beweging van kinderen en jongeren. Buiten sporten en bewegen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Buitensport, spel en bewegen is de kern van het Scoutingspel. De getrainde vrijwilligers hebben veel ervaring en met deze activiteiten levert Scouting een positieve bijdrage aan een gezonde en leefbare samenleving waarin mensen zich verbinden.

  Plezier en samen zijn
  Scouts reageren enthousiast op de start van de bijeenkomsten: “Ik vind het leuk dat we weer spelletjes kunnen doen met z’n allen. Thuis kan je niet met zo’n grote groep kinderen spelletjes doen”, aldus Inge (10 jaar). “Ik ben superblij dat we nu weer naar Scouting mogen!”

  Strenge richtlijnen
  Uiteraard houdt Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell zich tijdens de bijeenkomsten aan de richtlijnen die gesteld zijn door de overheid. Dit betekent onder andere dat de leeftijdsgroepen die nog wel afstand moeten houden van elkaar zich op een apart gedeelte van het terrein bevinden, dat leidinggevenden anderhalve meter afstand houden van de jeugdleden en dat de sanitaire ruimte maar dor één persoon gebruikt mogen worden. Daarnaast vinden alle bijeenkomsten buiten plaats. Dat brengt wat uitdagingen met zich mee, maar de scouts hebben daarvoor een creatief programma bedacht om hier om een goede manier mee om te kunnen gaan.

  Zomerkamp
  Ook staan de leeftijdsgroepen te popelen om weer op zomerkamp te gaan. Daarover heeft de overheid nog geen duidelijkheid gegeven en daarom is het nog even afwachten of die door kunnen gaan. Zomerkamp vormt het hoogtepunt voor veel scouts: samen op avontuur, met vrienden, veel buiten zijn en bewegen. Dit avontuur geeft vaak een groeispurt in zelfstandigheid en ontwikkeling. Nu veel gezinnen dit jaar niet of beperkt op vakantie kunnen is het voor leden van Scouting extra belangrijk dat dit door kan gaan.

  Bron: Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell, Apeldoorn

 9. Scouting Boxtel draagt steentje bij aan dodenherdenking

  Elk jaar zet Scouting Boxtel zich in bij de plaatselijke dodenherdenking op 4 mei. Dit doen ze door mee te lopen met de stille tocht vanaf het Indiëmonument naar de Heilig Hartkerk, en de kransen te dragen. Dit jaar ziet de dodenherdenking er anders uit door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Daarom dragen de jeugdleden van Scouting Boxtel dit jaar op een andere manier hun steentje bij.

  Met de actie herdenkingssteentjes die georganiseerd is door Scouting Nederland zijn alle scouts uitgenodigd om een steentje te beschilderen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld het steentje beschilderen met een mooie kleur, een pakkende tekst of een figuur zoals een regenboog, zonnetje of bloem, waardoor het een herdenkingssteentje wordt. Dit initiatief is gebaseerd op de Joodse traditie om steentjes achter te laten bij graven. Met dit eeuwenoude gebaar eren ze hun doden en houden ze de herinnering aan hun dierbaren levend.

  De jeugdleden van Scouting Boxtel hebben op een centraal punt in Boxtel maar liefst 185 steentjes ingeleverd. Op 4 mei legt Sjoerd (9 jaar) samen met Lowie (iemand van de leiding) de steentjes in de vorm van een groot hart bij het herdenkingsmonument neer. Zo draagt Scouting Boxtel ook dit jaar bij aan de dodenherdenking.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 10. Scouts herdenken thuis

  Elk jaar lopen de leden van Scoutinggroep John McCormick (JMC) op 4 mei op verzoek van de gemeente Zoetermeer mee met de stille tocht en verzorgen de kranslegging bij de herdenking in het Wilhelminapark.
  Door de corona maatregelen verloopt de herdenking op 4 mei 2020 anders dan andere jaren. Toch zijn de scouts actief bezig met de dodenherdenking.

  In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Ook is het 75 jaar geleden dat de naamgever van de Scoutinggroep John E. McCormick op 29 april even na 18.30 uur na verraad dodelijk werd getroffen met een schot in zijn achterhoofd. Om toch, tijdens deze bijzondere periode stil te staan bij dit moment en bij wat vrijheid  betekent, hebben de leden van Scoutinggroep John McCormick ieder thuis een foto of filmpje gemaakt en ingestuurd. De inzendingen zijn samengevoegd tot één film: ‘Vrijheid betekent voor mij…’, welke maandag vanaf 12.00 uur te zien zal zijn (https://youtu.be/hbatkLWwsdI).

  De gemeente Zoetermeer verzoekt inwoners om op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen en geeft inwoners de mogelijkheid om op 4 mei, met inachtneming van de RIVM voorschriften, tussen 12.00 en 19.30 uur zelf bloemen of een bloemstuk te leggen bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Van 14.30 tot 19.30 uur zullen elk uur 2 scouts van Scouting JMC een erewacht vormen bij het monument. 

  Burgemeester Jan Pieter Lokker en zijn vrouw leggen om 18.45 uur samen met Femke Boerkamp, voorzitster van scoutinggroep John McCormick, twee bloemstukken bij het graf van John McCormick bij de Oude Kerk in de Dorpsstraat. Vervolgens vertrekt de burgemeester met zijn vrouw naar het Wilhelminapark. Daar leggen zij rond 19.00 uur een krans bij het oorlogsmonument. Dit moment kan live gevolgd worden via de Facebookpagina van de gemeente Zoetermeer.  

  Om 20.00 uur staan de scouts van Scouting JMC in scoutfit thuis 2 minuten stil voor de eigen voordeur. Dit bericht is gedeeld met de andere scoutinggroepen in Zoetermeer en via social media wordt het bericht ook opgepakt door andere scoutinggroepen in heel Nederland. Daarnaast is Tim Christiaans, coördinator Dodenherdenking van Scouting JMC, op zaterdag 2 mei tussen 17.00 en 18.00 uur op Scouting FM (https://live.scoutfm.nl/) te horen om meer te vertellen over de betrokkenheid van de scoutinggroep. Ook daar zullen scouts in heel Nederland opgeroepen worden om maandag 20.00 uur thuis in scoutfit 2 minuten stil te staan bij de eigen voordeur. Zo herdenken zij alle burgers en militairen die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

  Bron: Scouting John McCormick, Zoetermaar

 11. Scouts verblijden zorginstellingen met kaartjes

  Gedurende de maand april hebben scouts van Scouting Boxtel kaarten gemaakt en bezorgd bij diverse zorginstellingen in de gemeente Boxtel. Met deze actie wil Scouting Boxtel de bewoners een hart onder de riem steken, nu zij geen bezoek mogen ontvangen.

  Momenteel zitten veel inwoners van Boxtel samen met het gezin thuis. Ze kunnen samen spelletjes doen en met elkaar kletsen. Helaas gaat dit niet voor iedereen op. De bewoners van de verschillende zorginstellingen mogen momenteel geen bezoek ontvangen en gezamenlijke activiteiten werden afgelast. Om deze mensen een hart onder de riem te steken, besloten vele scouts van Scouting Boxtel mee te doen aan de actie. Ze maakten een leuk kaartje met een lieve boodschap voor de bewoners. De kaartjes werden onder andere bezorgd bij de locaties van Zorggroep Elde, woonvormen van Cello, en bij De La Salle.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 12. Scouting Boxtel verzet jubileumfeest naar 29 mei 2021

  Vanwege de coronamaatregelen heeft ook Scouting Boxtel het besluit moeten nemen om hun geplande reünie ter ere van een jubileum te verzetten naar 2021. Op 29 mei 2021 zijn alle oud- en huidige vrijwilligers van Scoutingverenigingen in Boxtel welkom om alsnog dit jubileum met elkaar te vieren.

  Het zou een groot feest worden dit jaar op de blokhut van Scouting Boxtel. De blokhut bestaat dit jaar 25 jaar, en om dat te vieren werd een grote reünie georganiseerd. Door de coronamaatregelen kunnen de voorbereiding voor dit feest niet worden doorgezet, waardoor het besluit is genomen om het feest een jaar te verzetten: naar 29 mei 2021.

  Voor dit feest worden alle (oud-)vrijwilligers die de Scoutingverenigingen in Boxtel ooit hebben gekend uitgenodigd. In september 1995 werden de vier Scoutingverenigingen in Boxtel (Sint Paulus, Kardinaal Lavigerie, Rosa van Lima en Pioniers ’85) samengevoegd tot één hechte groep: Scouting Boxtel. Op het geplande reüniefeest zijn alle oud-vrijwilligers welkom om bij te praten en herinneringen op te halen. Voor meer informatie of vragen over dit feest, kun je contact opnemen met 25jaarblokhut@scoutingboxtel.nl.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron

 13. #ikscoutthuis ook bij Scouting Boxtel een succes

  Een onwerkelijke situatie, waar de mooiste activiteiten uit voortkomen. Naar aanleiding van het advies van de overheid om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken, staan ontzettend veel Scoutinggroepen en vrijwilligers op om hun programma en opkomsten online door te laten gaan, onder het motto #ikscoutthuis. Zo ook bij Scouting Boxtel.

  Zo liepen de verkenners woensdag (jongens van 11 tot 15 jaar oud) een online tocht via Google Streetview. Met verschillende routetechnieken, moesten zij door de digitale straten naar het eindpunt navigeren. Om meteen van de gelegenheid gebruik te maken, werden deze routes ook nog eens ver buiten de eigen vertrouwde omgeving afgelegd. Zo gingen de routes onder andere door de drukke straten van Moskou en door de prachtige natuur van Taiwan.

  De Scout-Angels (scouts met een verstandelijke beperking) deden een bingo, waarbij een vakje gekleurd mocht worden na het uitvoeren van een opdracht. Ook de familie kon gezellig meedoen aan de opdrachten-bingo. Er kwamen veel gevariëerde opdrachten aan bod, zoals het bouwen van een toren van rollen wc-papier, het maken van een selfie met je zonnebril op je hoofd, of het opschrijven van de positieve eigenschappen van de leiding. Iedereen was reuze enthousiast en speelde fanatiek mee.

  De gidsen (meiden van 11 tot 15 jaar oud) kregen van de leiding de opdracht om thuis een leuke 1-aprilgrap uit te halen en deze vast te leggen op video, welke op woensdagavond gezamenlijk werden bekeken. Daarna gingen zij aan de slag met het maken van een foto mozaïek. Per persoon werden er wel 100 foto’s gemaakt, om deze samen te voegen tot het beroemde schilderij Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer.

  De scouts vrijdag (jongens en meiden van 11 tot 15 jaar oud) en de sherpa’s (meiden van 15 tot 18 jaar oud) speelden online het spel Weerwolven van Wakkerdam. Via een chatkanaal kregen alle deelnemers informatie over hun rol in het spel, en konden ze de bijbehorende acties uitvoeren. De burgers hadden natuurlijk als doel om de weerwolven zo snel mogelijk uit te schakelen, terwijl de weerwolven iedere nacht één van de burgers verslonden.

  De bevers (jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar oud) ontvingen van de leiding het bever-doe-boek, waarmee ze de komende weken thuis aan de slag kunnen met het hele gezin. De opdrachten staan in het teken van de themafiguren uit het dorp Hotsjietonia. Elke activiteit begint met een inleidend verhaaltje om voor te lezen aan de kinderen, waarna de opdracht uitgevoerd kan worden. Zo kunnen de bevers een hut bouwen met Stanley Stekker, leert Professor Plof ze wat de meerwaarde is van zeep bij het handen wassen, en maken ze met Rozemarijn creatieve cupcakes.

  De romulus welpen (jongens van 7 tot 11 jaar oud) besloten om thuis te gaan kamperen, omdat het geplande ouder-zoon weekend niet door kon gaan. De kinderen zijn zelf thuis een hut gaan bouwen van tafels, stoelen, lakens en zelfs tenten, waar ze vervolgens ook echt in hebben geslapen. Welp Tos vierde die dag ook zijn achtste verjaardag, samen met zijn vader in een tent in de huiskamer.

  De welpen woensdag (jongens van 7 tot 11 jaar oud) gingen weer aan de slag met Welpen Woensdag Online. Eén van de opdrachten was gebaseerd op hun leiding Lowie, die wel eens aan worstelen doet. De welpen moesten op een foto of video laten zien dat zij de sterkste waren. Welp Thomas liet door middel van een foto zien dat hij sterker was dan zijn vader Jeroen (die ook leiding is bij de gidsen).

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 14. Scoutinggroepen: wij gaan door

  Schiedam – Terwijl een groot deel van het leven stil ligt, laten de scoutinggroepen in Schiedam weten juist door te gaan. Met Scouting@home, dat wel.

  Foto: Scouting Tono-groep

  Thijs Roeling is welpenleiding bij de Scouting Tono-groep. Normaal gesproken zorgt hij, samen met zijn mede-leiding, dat de welpen elke week leerzame en vooral leuke activiteiten doen in en rond het gebouw van de Scoutinggroep. Ook voor hem was de schrik groot toen de overheid alle bijeenkomsten verbood.

  “Volkomen terechte maatregelen, natuurlijk, maar onze meiden en jongens willen graag elke week weer iets nieuws, verrassends en avontuurlijks doen”. Samen met zijn mede-leiding starten ze Scouting@home op en sturen ze de kinderen elke zaterdag een thuisopdracht.

  “Meedoen is natuurlijk geheel vrijwillig”, zo vult de 27-jarige jeugdleider aan. “Wat je ziet is dat nu ongeveer een derde van de kinderen mee doet, maar wat we bij andere scoutinggroepen zien is dat dit aandeel nog wel stijgt”. Zo kregen de welpen de eerste week van het thuisblijven een alfabet met bij elke letter een opdracht. Er wordt ook al gewerkt aan de digitale eieren-speurtocht voor over twee weken. Met 360-graden foto’s is het terrein rond het groepshuis in beeld gebracht en zijn er digitaal eieren in de foto’s verstopt. Misschien niet zo leuk als zelf eieren zoeken, maar een goed alternatief.

  Ook de andere scoutinggroepen in Schiedam hebben Scouting@home opgepakt, net als in heel Nederland. Zo kregen de leden van de Scouting Franciscus-Lodewijkgroep ook thuisopdrachten en gingen de welpen van de Scouting Taizé-groep sokpoppen maken.

  Wie binnenkort toch al eens bij een scoutinggroep wilde gaan kijken is van harte welkom om zich aan te melden voor de Scouting@home-activiteiten en lekker mee te doen. Via www.scoutingschiedam.nl zijn de verschillende scoutinggroepen  te vinden.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 15. Scouting Boxtel biedt online Scoutingprogramma aan

  Vanwege het coronavirus zijn alle Scoutingbijeenkomsten t/m 1 juni afgelast. Dat geldt ook voor de bijeenkomsten van Scouting Boxtel. Toch wil Scouting Boxtel haar leden niet zo lang zonder Scouting laten zitten. Daarom hebben verschillende groepen online spellen bedacht, waardoor de leden Scouting niet helemaal hoeven te missen.

  Zo hebben de scouts vrijdag (jongens en meiden van 11 tot 15 jaar oud), de gidsen (meiden van 11 tot 15 jaar oud) en de rowans (jongens van 15 tot 18 jaar oud) een online opkomst gehad. Via een chatprogramma kregen de scouts verschillende gekke opdrachten en moeilijke vragen. De antwoorden op de vragen waren telkens Google Maps locaties.

  De leiding van de verkenners woensdag (jongens van 11 tot 15 jaar oud) hebben een knutsel-je-eigen-kompas pakketje gemaakt en bij alle verkenners bezorgd. Tijdens een digitale opkomst hebben de verkenners zelf geknutseld, ze konden chatten en tips vragen.

  De Romulus welpen (jongens van 7 tot 11 jaar oud)  zijn door de leiding op pad gestuurd om de speeltuintjes bij hen in de buurt te testen en te beoordelen. Het beeldmateriaal dat de welpen hierbij hebben gemaakt wordt door de leiding samengevoegd in een leuke vlog.

  De Remus welpen (jongens van 7 tot 11 jaar oud) kregen van hun leiding de opdracht om iemand te helpen die het in deze tijden wat minder heeft. Ze konden bijvoorbeeld een mooie kaart schrijven voor iemand, boodschappen doen voor de buren of een liedje zingen bij iemand in de tuin. Natuurlijk wel allemaal op gepaste afstand!

  Ook de dwergen en de trollen (meiden van 7 tot 11 jaar oud) waren online samengekomen en hadden in groepjes van vier allerlei gekke opdrachten gedaan, zoals jezelf inpakken met wc-papier en een groepsfoto maken met je grote teen in je mond.

  De welpen woensdag (jongens van 7 tot 11 jaar oud)  spelen de komende weken hun eigen spel genaamd ‘Welpen Woensdag Online’. Een spel met veel verschillende opdrachten waarmee de welpen een insigne kunnen verdienen. Zo moesten ze op de foto met zo veel mogelijk groene dingen.

  Op deze manier biedt Scouting Boxtel een mooie oplossing in een tijd waarin sociaal contact zoveel mogelijk beperkt moet worden. De jeugdleden – die ook niet naar school kunnen – krijgen zo iets leuks te doen voor thuis. Het hele gezin kan meedoen aan de opdrachten.

  Veel ouders zijn erg positief over deze initiatieven. Anke, moeder van een scout en een welp: “Het is toch geweldig dat je als scoutinggroep niet bij de pakken neer gaat zitten en op zoek gaat naar alternatieve ideeën waarbij creativiteit en samenwerken nodig is? De kids krijgen er een dikke smile van op hun gezicht, en ik moet zeggen wij als ouders ook! Op deze manier blijven ze toch met elkaar in contact en kunnen ze, als de situatie het weer toelaat, terugkijken op een aantal hele leuke activiteiten die ze zonder deze crisis wellicht helemaal niet hadden meegemaakt!”

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten

  het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot

  een veelzijdige hobby.

 16. Scouting Boxtel op weg naar duurzame toekomst

  Op woensdag 18 maart werden er op het gebouw van Scouting Boxtel 24 zonnepanelen geplaatst. Hiermee zet Scouting Boxtel een mooie stap richting een duurzame toekomst.

  Sinds 2008 lagen er al 12 zonnepanelen op het dak van blokhut De Wickiup, het gebouw waar Scouting Boxtel haar wekelijkse opkomsten verzorgd. Met de toevoeging van 24 extra zonnepanelen, komt het totaal nu op 36 zonnepanelen, waarmee Scouting Boxtel over het jaar heen in staat is om zelf in haar gehele elektriciteitsvraag te voorzien.

  De plaatsing van de zonnepanelen werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Boxtel. In het kader van ondersteuning bij energiebesparende maatregelen bij sportclubs, ontving de stichting een mooie bijdrage van de gemeente.

  Eerder al nam Scouting Boxtel allerlei maatregelen om verder te verduurzamen. Zo werd in 2019 ook al alle enkele beglazing verbangen voor HR++ glas, werd er radiatorfolie aangebracht, en is alle TL verlichting vervangen voor energiezuinige LED-verlichting. Ook deze maatregelen werden ondersteund door een bijdrage van de gemeente, op basis van de subsidieregeling. Scouting Boxtel is de gemeente en de lokale politiek daar dan ook erg dankbaar voor.

  Joost Greunsven, voorzitter van de stichting die het gebouw beheert: “In 2020 vieren we het 25 jarig jubileum van ons gebouw. Al deze duurzaamheidsmaatregelen zijn ons ‘cadeau’ aan de club, voor een mooie en groene toekomst van Scouting Boxtel.”

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 17. Koningsmarkt 2020 afgelast door Caronavirus

  Het zou een mooi jubileumjaar worden, was de planning. Scouting Bosgeest organiseert de langste onafgebroken rommelmarkt van Nederland en dat zou dit jaar voor de 60e keer plaatsvinden. De vrijwilligers waren al begonnen aan de voorbereidingen. Maar helaas blijft het dit jaar op 27 april stil rond de Witte Kerk.

  Door alle beperkingen was het spullen inzamelen een stuk lastiger geworden. Daarnaast wil de vereniging haar vrijwilligers en leden ook niet in gevaar brengen. Zelfs als zouden de beperkingen na 6 april terug geschaald worden, dan nog zou er te weinig tijd zijn om een markt neer te zetten. Daarnaast zou het veel van de vrijwilligers vragen die op dit moment andere zaken aan hun hoofd hebben.

  Het bestuur wil de vrijwilligers ook zo snel mogelijk duidelijkheid geven en acht de kans klein in dat er dit jaar groots Koningsdag gevierd gaat worden. Ook de aan de markt gekoppelde stroopwafel verkoop is voorlopig van de baan. Er wordt gekeken of die met de start van het seizoen in september ingehaald kan worden. Want financieel is dit een flinke klap voor de vereniging. 

  De scouts houden er verder wel de goede moed in. De leiding is aan het kijken of opkomsten op een digitale manier voortgezet kunnen worden want het plezier voor de leden staat voorop. Als we onze jeugdleden niet op het clubhuis kunnen vermaken. Dan maar met gekke thuisopdrachten.

  Wel wil de vereniging iedereen die spullen gebracht heeft en alle vrijwilligers die hard aan de voorbereidingen gewerkt hebben van harte bedanken en volgend jaar zullen we uiteraard weer een mooi evenement neerzetten tijdens Koningsdag, en dan echt voor de 60e keer!

  Bron: Scouting Bosgeest, Noordwijkerhout

 18. Jubileumtaart voor gemeenteraad

  Schiedam – Honderd jaar bestaan de welpen van scouting in Nederland. Daarom trakteerden de Schiedamse welpen taart aan de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad.

  Foto: Thijs Roeling

  Nog voor de taart werd aangesneden heette burgemeester Lamers de welpen welkom. Na de toespraak van de burgemeester nam de 11-jarige welp Amy het woord. Namens alle welpen in Schiedam hield zij een korte toespraak voor de gemeenteraad.

  In haar toespraak vertelde zij dat haar ouders vinden dat zij elke week zelfstandiger wordt, leert samenwerken en problemen oplossen, maar dat zij zelf vindt dat het elke week gewoon ontzettend leuk is. Dat komt, volgens de jonge scout, omdat 100 jaar geleden de eerste welpengroep in Nederland is gestart, zodat nu elke week duizenden welpen het scoutingspel spelen. Iets wat de Schiedamse welpen graag met de gehele gemeente willen vieren, te beginnen met de gemeenteraad.

  Daarna mochten vier welpen, van elke Schiedamse welpengroep één, samen met de burgemeester de taart aansnijden en konden de welpen de taarten uitdelen aan de wethouders en de raadsleden. Het hele jaar zullen de welpen van de vier Schiedamse scoutinggroepen het 100-jarige jubileum van de welpen op verschillende manieren blijven vieren.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 19. Scouting Victorie uit Heiloo collecteert deze week (week van 2 maart) voor stichting Jantje Beton

  Scouting heeft een band met Jantje Beton. Stichting Jantje Beton stimuleert het vrij buiten spelen voor kinderen in hun eigen buurt. Ook binnen scouting kunnen kinderen hun hart ophalen en lekker buiten, in teamverband, de wereld om zich heen ontdekken. 

  In deze tijd van mobieltjes, internet en het spelen van games is het belangrijk dat jongeren ontdekken hoe cool het is om samen buiten iets leuks te ondernemen.

  Zeilen, kamperen, elke week een gaaf spel en speurtochten door het bos zijn voorbeelden hiervan. Daarom zetten de scouts zich graag in om deze week te collecteren voor het goede doel. 

  De opbrengst van deze actie gaat voor de helft naar Jantje Beton, de andere helft is voor de vereniging en zal worden besteed aan het onderhoud van de boten en de aanschaf van nieuwe spelmaterialen.

  Bron: Scouting Victorie, Heiloo

 20. 100-jarige welpen bakken taart

  Schiedam – Honderd jaar geleden werden de welpen opgericht bij Scouting in Nederland. Zaterdag vierden de huidige welpen in Schiedam dit door taart te bakken.

  Welpen zijn bij Scouting Nederland de meisjes en jongens tussen de 7 en 11 jaar. In 1920 startte de eerste welpengroep in Nederland. Daarom vieren welpen in het hele land dit jaar feest, onder andere met de actie “Tijd voor Taart”.

  “Zo is Koningin Maxima in Noordwijk langs geweest bij twee groepen met welpen om te helpen met cupcakes en taart bakken”, zo verteld Richard Spruit, coördinator van de Schiedamse actie. “In Schiedam doen er vier welpengroepen mee, die zaterdag allemaal taart of cupcakes hebben gebakken en zo het eeuwfeest hebben gevierd”.

  Zo bakten de welpen van de Scouting Tono-groep cupcakes in Boerderij Landvreugd aan de Sweelincksingel, de Scouting Taizé-groep in hun gebouw aan de Schiedamseweg en de Scouting BvH aan het Burgemeester van der Lippad.

  De welpen aten de feesttaarten nu nog feestelijk op met de medescouts van hun eigen scoutinggroepen. Op 10 maart gaan de Schiedamse welpen taart aanbieden aan de gemeenteraad van Schiedam. Zo nodigen zij de burgemeester, wethouder en raadsleden uit om het feestje van 100-jaar welpen mee te vieren.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam