Get Adobe Flash player

Scoutingnieuws.nl

Scoutingnieuws.nl verzamelt landelijk, regionaal en lokaal Scoutingnieuws.
 1. Schiedamse Scouts op avontuur

  Schiedam – Binnen zitten of op de bank hangen? De kinderen bij de Scouting Tono-groep vinden het maar niets. Lekker naar buiten en daar samen een avontuur beleven of wat leren. En vanaf zaterdag kan dat weer.

  Foto: R. Spruit

  Op straat zie je nauwelijks nog kinderen buiten spelen. Toch is lekker in de natuur bezig zijn, zelfs al is dat in de stad, juist zo goed voor kinderen. Bij de Scouting Tono-groep kennen ze dit verhaal maar al te goed. “De Vereniging Natuurmonumenten heeft eens een lijst gemaakt met de ’50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e’. Zaken als een vlot bouwen, touwslingeren, de zon zien opgaan, je weg vinden met kaart en kompas of zelf een vuurtje maken. Minstens 30 hiervan kan je bij Scouting doen”, zo steekt Richard Spruit van wal, en van de vrijwilligers van de Scouting Tono-groep.

  “Bij onze scoutinggroep kunnen kinderen op een verantwoorde manier zelf eens een vuurtje stoken. Dan mag het en leren ze het op de juiste manier te doen, zodat ze niet stiekem en gevaarlijk gebeurd. Ben je wat ouder, dan leer je ook je eigen eten op een vuurtje te koken”. Hetzelfde ziet Richard met bijvoorbeeld het zakmesinsige dat de meisjes en jongens bij de Scouting Tono-groep kunnen halen. “Wat je ziet is dat de welpen of scouts met zo’n insigne vaak zelfs verantwoordelijker met een zakmes omgaan dan hun eigen ouders. Tikken ze hun eigen ouders op hun vingers als ze niet veilig genoeg bezig zijn”.

  “Voor kinderen zijn dit avonturen die ze enorm laten groeien. De rest van hun leven blijven dit de positieve herinneringen aan hun jeugd. En vanaf aanstaande zaterdag begint de Scouting Tono-groep weer met de activiteiten. Voor meisjes en jongens vanaf 4 jaar is er nog plaats om ook in de buitenlucht op ontdekking te gaan, samen met je vriendinnen en vriendjes”. Hiervoor houdt de Scouting Tono-groep zaterdag haar seizoensopening. Kinderen die, gratis en vrijblijvend, ook eens mee willen doen kunnen zaterdag zo binnen lopen bij de scoutinggroep aan de Sweelincksingel 7 in Schiedam. De meisjes en jongens van 4 tot 7 tussen 13:30 en 15:30 uur. Ben je ouder, dan ben je tussen 10:00 uur en 12:00 uur welkom. Voor de ouders staat de koffie klaar.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 2. Schiedamse Scouts ontdekken boerenleven

  Schiedam/Oudewater – De welpen van de Scouting Tono-groep, allemaal echte stadskinderen, bivakkeerden het hele weekend op een echte boerderij. ’s Ochtends vroeg hielpen ze met het melken van de 100 koeien, en bekeken ze de kaasmakerij. Zo maakten ze kennis met het echte boerenleven.

  Op de boerderij van Mattieu en Tamara Spruit in Oudewater worden elke dag 100 koeien gemolken en zo’n 50 kalveren gehouden. Elke week maken de boer en boerin samen hier 90 kazen van. Echte, originele, boerenkaas waar de boerderij eerder nog een grote prijs mee binnenhaalde op de kaaskeuring. De welpen van de Schiedamse Scouting Tono-groep, meisjes en jongens van 7 tot 11 jaar, mochten het hele weekend bivakkeren op de boerderij.

  “Onze meisjes en jongens zijn echte stadskinderen en hebben vaak geen idee hoe het leven op een boerderij er echt uitziet”, zo verteld Richard Spruit, een van de vrijwilligers van de Scouting Tono-groep. “Daarom zijn we een weekendje gaan logeren op deze boerderij in Oudewater, om het allemaal eens mee te maken. Scouting is tenslotte leren door doen”. Dat deze vrijwilliger en de boer neven zijn maakt het organiseren ook nog net even wat makkelijker.

  Op zaterdag keken de welpen rond bij de koeien, het jongvee en de kalveren. Op zondag stonden ze al om zes ‘s ochtends op om te helpen met het melken van de 100 melkkoeien. “Dat was wel heel vroeg”, zo verteld Amy, een van de welpen. Toch vond het tienjarige meisje het heel leuk om eens mee te maken. Daarna speelden de welpen zelf een boerderijspel, waarbij de dochter van de boer ook nog meespeelde.

  Toch waren de jongste kalveren het populairst, vooral bij de meisjeswelpen. De meeste jongens vonden de tractoren indrukwekkend. En natuurlijk het slapen in de hooischuur, waar de welpen op grote balen hooi konden overnachten. “Bij Scouting proberen we de kinderen wat meer bij te brengen dan gameboys en TV-kijken. Het liefst door ze zelf te laten ontdekken en ze zelf dingen te laten doen.”, legt Richard Spruit nog uit. “Zelf een weekendje op de boerderij, en er dan ook nog mogen blijven slapen in het hooi, is voor deze meisjes en jongens natuurlijk een groot avontuur”.

  Wie is geïnteresseerd in de Scouting Tono-groep kan op www.scoutingtono.nl kijken voor meer informatie.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 3. Scouting Boxtel wint brons op het NK Pionieren

  Afgelopen zaterdag vond het eerste Nederlands Kampioenschap Pionieren plaats in Soest. Een team stafleden van Scouting Boxtel deed hieraan mee en behaalde de derde plaats.

  De stafleden waren al vroeg op weg naar Soest, de wedstrijd zou om 5:18 van start gaan. De uitdaging was om in 10 uur tijd in een vak van 10 bij 10 meter met 10 personen een zo indrukwekkend mogelijk object te bouwen met niets dan palen en touw.

  Aan de wedstrijd deden teams mee van scoutinggroepen uit het hele land, waaronder groepen uit Zeewolde en Gemert. De concurrerende teams hebben onder andere een ophaalbrug, hoge toren en vliegtuig gemaakt. Scouting Boxtel koos ervoor om een object te maken zonder specifieke functie, maar wat er juist erg mooi uitziet. Het resultaat was een elegant paviljoen, waarbij gebruik werd gemaakt van de zogenaamde zesvormige polypedestra sjorring, een bijzondere knoop die zichzelf vastzet doordat elke paal op een naastgelegen paal rust.

  De jury, bestaande uit een aantal ervaren vrijwilligers, beoordeelde de teams op verschillende criteria, waaronder het ontwerp, de veiligheid tijdens het bouwen, de technische kwaliteit van de constructie en de sfeer in het team. Met name bij de laatste twee factoren scoorde Scouting Boxtel hoog. Na het bouwen werd er een groot net in de constructie gehangen, waarin het gehele team kon genieten van de zon.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 4. Poldervaart met suppende scouts

  Schiedam – Zaterdagochtend organiseerden WhaSup Schiedam, in samenwerking met de Kleine Ambassade, een speedclinic suppen op de Poldervaart. Een deel van de deelnemers waren de welpen van de Scouting Tono-groep.

  Suppen staat voor Stand Up Paddling, oftewel staand peddelen op een brede surfplank. Een deel van de deelnemers waren de welpen van de Scouting Tono-groep, die hier een leuke water-uitdaging in zagen. In twee groepen gingen ze het water op waar ze leerde om staand of hurkend te peddelen. Het andere groepje speelde op de kant het afval-kwartet van de Kleine Ambassade.

  Slechts één kind viel in het water, wat met het heerlijke weer vooral ‘lekker fris’ was. De rest had het peddelen vrij snel onder de knie.

  Wie is geïnteresseerd in de Scouting Tono-groep kan op www.scoutingtono.nl kijken voor meer informatie.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 5. Scouts uit regio klimmen in verlaten duitse fabriek

  Schiedam/Vlaardingen/Spijkenisse/Duisburg – De oudere scouts uit de regio, de explorers, hadden dit weekend hun tenten opgezet in Krefeld, bij Duisburg. Daar konden zij onder andere klimmen in een verlaten fabriek.

  Foto: Scoutingregio Maasdelta

  De jongeren van vijf verschillende scoutinggroepen vertrokken vrijdag naar Krefeld bij Duisburg. Na het opzetten van de eigen tenten volgde daar een weekend met veel plezier, een uitdagende hike en het klimmen in een verlaten fabriek, het ‘Landschaftspark Duisburg-Nord’. “Dat was heel bijzonder”, aldus een van de explorers. “Die fabriek was echt enorm, met gigantische betonnen muren en enorme staalconstructies. Daar waren dan klimwanden van gemaakt, soms best eng, maar als je eenmaal boven was, dan was dat zo mooi”.

  De explorers, meiden en jongens tussen de 15 en 18 jaar houden ieder jaar een uitdagend weekend met verschillende scoutinggroepen uit de regio, de Exploriteit. Dit jaar namen explorers deel van de Scouting Tono-groep en de Scouting Franciscus-Lodewijkgroep uit Schiedam, de Scouting Maurits-Viool uit Vlaardingen en Scouting Ruwaard van Putten en Scouting Hartelgroep uit Spijkenisse.

  Het weekend was georganiseerd door Scoutingregio Maasdelta die ieder jaar een dergelijk weekend organiseert voor de meiden en jongens tussen de 15 en 18 jaar. Hierbij staan altijd uitdagende activiteiten, samenwerking en outdoor voorop. Wie zelf in de genoemde leeftijdsgroep valt en toe is aan uitdagende activiteiten, samen met vrienden in een scoutinggroep, kan op http://maasdelta.scouting.nl kijken naar een scoutinggroep in de buurt.

  Bron: Scoutingregio Maasdelta

 6. Spotdropping en kapsalon bij jarige Scouting JMC

  ZOETERMEER – Scoutinggroep John McCormick vierde zaterdag 15 juni haar 73ste verjaardag tijdens de jaarlijkse JMC-dag. Om 14.00 uur verzamelden de bevers (5-7 jaar) en welpen (7-11 jaar) zich bij clubhuis De Chute. Zij begonnen in groepjes aan een spannende tocht waarbij ze een geheime opdracht kregen. Tijdens de tocht moesten ze uit handen van de boeven blijven. De boeven reden op de fiets of in de auto rond om de bevers en welpen te spotten. Werden ze gezien dan moesten ze waardevolle spullen aan de boeven afstaan.

  Om 16.30 uur kwamen ook de scouts (11-15 jaar), vrijbuiters (jongens en meisjes van 9 t/m 21 jaar met leer-, aandachts- en contactproblemen), explorers (15-18 jaar) en roverscouts (18-21 jaar) naar het Van Tuyllpark toe. Gezamenlijk werd de vlag gehesen en hield de voorzitter een woordje. Er werd stil gestaan bij 73 jaar Scouting JMC en bij het feit dat het dit weekend 20 jaar geleden is dat de eerste balk van clubhuis De Chute werd gelegd.

  Daarnaast kreeg de groep uit handen van Mike Honings grote Northface tassen op wieltjes gedoneerd die ze voor het vervoer en opslag van de materialen kunnen gebruiken.

  Mike Honings zit bij een landelijk onderdeel van de Brandweer: USAR.NL. Als er een ramp of ongeval is gebeurd waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn, kan het specialistisch bijstandsteam USAR.NL worden ingezet. In binnen- en buitenland. Onder de moeilijkste omstandigheden voeren USAR-medewerkers zoek- en reddingsoperaties uit.

  De gedoneerde tassen zijn gebruikt bij reddingsoperaties, maar omdat voor hun werk lichtere tassen noodzakelijk zijn worden de tassen gedoneerd aan verenigingen die ze ook goed kunnen gebruiken. De voorzitter van Scouting JMC, Rob van Hoogenhuizen, nam de tassen officieel in ontvangst en noemde Mike een held. Met een groot applaus werd hij door de scouts bedankt.

  Vervolgens was er voor alle aanwezige scouts een JMC-style Kapsalon BBQ maaltijd, waarna de bevers en welpen op huis aan gingen.

  Voor de oudere scouts was er om 20.00 uur een spotdropping. In 5 groepen werden ze geblinddoekt met de auto op verschillende plekken gedropt. Ze moesten proberen zo snel mogelijk terug zien te komen bij clubhuis De Chute zonder gespot te worden. Werden ze wel gezien dan kostte dit geld. Onderweg moesten 5 dingen verzameld worden als een bananenschil, een plukje haar van een dier en 3 veren van verschillende vogels. Ook moest een ei heel bij het eindpunt aankomen.

  Bij terugkomst was er nog een versnapering bij het kampvuur.

  Voor meer informatie over scoutinggroep John McCormick of voor de foto’s van de JMC-dag ga je naar de website www.johnmccormick.nl.

  Bron: Scouting John McCormick, Zoetermeer

 7. Vreemde figuren in Hof van Spaland

  Schiedam – Zaterdag liepen er nogal wat vreemde figuren in winkelcentrum Hof van Spaland. Veel winkelend publiek keek dan ook vreemd op. De bevers, welpen en scouts van de Scouting Tono-groep hielden een vossenjacht.

  In kleine groepjes zochten de meisjes en jongens van de Scouting Tono-groep naar verklede figuren. Zo liep er een hippie rond, zo weggelopen uit de jaren 60 en een gevaarlijk uitziende heks. Maar ook een zeer warm geklede eskimo.

  Dat waren nog de eenvoudig te herkennen vossen. Moeilijker was het bij de reiziger, die rondliep met een grote koffer, of de hardloopster of de lezer, die op zijn gemak een boek zat te lezen. “Zou dat een vos zijn?” was dan ook een vraag die bij de jonge scouts regelmatig te horen was, direct gevold door “durf jij het te vragen??”. Zo was de vossenjacht van de Scouting Tono-groep niet alleen erg leuk, maar leerde het de kinderen ook nog initiatief tonen en lef gebruiken.

  Uiteindelijk hadden alle groepjes alle verklede figuren gevonden. Daarom kregen ze van de reiziger, uit zijn grote koffer, wat lekkers als beloning. “Echt heel leuk”, aldus de 9-jarige Vera, die even daarvoor nog had geaarzeld of ze wel op de cowboy af durfde te stappen. Maar na een paar vossen was er geen aarzeling meer te bekennen.

  Elke week organiseert de Scouting Tono-groep leerzame, uitdagende en vooral leuke activiteiten voor kinderen en jongeren van 4 tot 24 jaar oud. De Scouting Tono-groep doet dat volgens het programma van Scouting Nederland, waarbij samen, uitdaging en outdoor voorop staat. Ben je zelf geïnteresseerd, kijk dan op www.scoutingtono.nl.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 8. Scouting De Mohicanen viert drie jubilea met groepsweekend

  Scouting De Mohicanen uit Den Haag viert dit jaar drie jubilea: het 80-jarig bestaan van de groep, 50 jaar meiden bij de groep (destijds zeer vooruitstrevend!) en 50 jaar gebruik van het huidig clubgebouw ‘De Wigwam’ in de Bosjes van Pex. Ter gelegenheid hiervan is de hele groep – zo’n 250 jeugdleden en vrijwilligers – in het Pinksterweekend op jubileumkamp geweest naar Harderwijk om er gezamenlijk een feestje van te maken.

  De kinderen werden naar Harderwijk gelokt voor een avontuurlijke Koekieloekie safaritour. Eenmaal aangekomen, werd duidelijk dat de Koekieloekie-vogel was gevlogen vanwege aantasting van zijn leefgebied. De uitbreiding van vliegveld Lelystad met de komst van Veluwebaan zou deze situatie niet verbeteren. De kinderen werden uitgedaagd om te zorgen dat de Koekieloekie-vogel binnen 48 uur weer zou terugkeren. Mocht dit lukken, dan was de Veluwebaan van de baan.

  De Mohicanen gaan graag een uitdaging aan. Aan de hand allerlei spelen zijn de scouts van jong tot oud gezamenlijk aan de slag gegaan. De handen gingen uit de mouwen, de creativiteit werd op de proef gesteld en de hersenen werden aan het denken gezet. Tussendoor werd – afhankelijk van de leeftijd - het Aviodome bezocht, paintball gespeeld op het strand of een hoogteparcours afgelegd in het klimbos. Natuurlijk mocht een gezamenlijke feestmaal en een groots kampvuur niet ontbreken. Met vereende krachten is het De Mohicanen gelukt om de Koekieloekie-vogel zich weer thuis te laten voelen in de bossen van Harderwijk. De projectontwikkelaars hadden het nakijken.

  Scouting De Mohicanen kan dus in verschillende opzichten terugkijken op een geslaagd jubileumkamp. Gedurende het gehele jaar staat Scouting De Mohicanen stil bij de drie jubilea. Op zaterdag 1 september wordt bijvoorbeeld een Buurtspeelfestival georganiseerd waar de buurtkinderen en hun ouders samen met de scouts allerlei leuke activiteiten kunnen doen in en om het clubgebouw.

  Over Scouting De Mohicanen
  Scouting De Mohicanen is een vereniging die wekelijks een programma verzorgt voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Scouting De Mohicanen is met ruim 200 leden de grootste scoutinggroep van Den Haag. De wekelijkse programma’s worden in het clubhuis, genaamd de Wigwam, georganiseerd. Het clubhuis ligt in de Bosjes van Pex, een groengebied tussen de Vogelwijk en de Bloemenbuurt, nabij het strand. Scouting De Mohicanen biedt plaats aan kinderen en jongeren van 6 t/m 23 jaar en aan leidinggevenden van 18 jaar en ouder. De groep is verdeeld in diverse speltakken waarin kinderen en jongeren met leeftijdsgenoten bezig zijn met het veelzijdige spel van scouting. Meer weten? Kijk op www.mohicanen.nl

  Bron: Scouting De Mohicanen, Den Haag

 9. Op expeditie tijdens Open Dag Scouting

  Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell (SWIII/LBP) houdt op zaterdag 15 juni van 09:30 tot 16:30 uur een Open Dag op hun terrein aan de Jachtlaan 4-6 in Apeldoorn. Kinderen van alle leeftijden en hun ouder(s)/verzorger(s) zijn die dag van harte welkom om kennis te maken met scouting.

  Activiteiten
  Tijdens deze Open Dag is er van alles te doen op het prachtige stuk bos aan de Jachtlaan. Alle activiteiten tijdens de Open Dag passen binnen het survival-thema: ‘Expeditie Scouting’. In het bos zullen verschillende activiteiten plaatsvinden die de uitdaging en het plezier van scouting hebben. Zo is er een uitdagende klimmuur, een heuse rodeostier en worden er de mooiste kampvuurtjes gemaakt. Er is voor iedereen wat te doen, dit is ook iets waar scouting voor staat. De ouders kunnen op verschillende punten informatie over scouting en de scoutinggroep verkrijgen gedurende de dag, terwijl de kinderen zich vermaken met alle georganiseerde activiteiten.

  Programma
  Net zoals elke zaterdag heeft de scoutinggroep een ochtend- en een middagprogramma. Dit houdt dat er tussen 09:30 en 12:00 allerlei activiteiten plaatsvinden. Om 14:00 starten de activiteiten vervolgens opnieuw en deze gaan door tot 16:30.

  Vrijwilligers
  Bij scoutinggroep SWIII/LBP zijn vrijwilligers van harte welkom! Dus ben jij creatief, avontuurlijk, verantwoordelijk en een teamspeler? Dan ben jij diegene die ze zoeken om leiding te komen geven. Scoutingervaring is absoluut niet noodzakelijk. Dus kom zaterdag 15 juni naar het terrein aan de Jachtlaan in Apeldoorn voor meer informatie of kijk op www.sw3lbp.nl.

  Bron: Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell, Apeldoorn

 10. Gezocht: beste scouts van Nederland!

  Elk jaar worden tijdens het Pinksterweekend de landelijke Scoutingwedstrijden (LSW) georganiseerd, waarbij honderden scouts uit heel Nederland met elkaar de strijd aangaan om de titel ‘beste Scoutinggroep van Nederland’. De scouts van Scouting Boxtel zijn hier ook bij aanwezig. De LSW vindt jaarlijks plaats bij Scouting Labelterrein Buitenzorg in Baarn. Dit jaar is het de 82e editie, die plaatsvindt van 8-10 juni 2019.

  Voorrondes
  Meedoen aan de landelijke Scoutingwedstrijden kan niet zomaar. Tijdens voorrondes in de 46 regio’s van Scouting Nederland wordt besloten welke Scoutinggroepen goed genoeg zijn om te deel te nemen. Scouts in de leeftijd van 11-15 jaar gaan tijdens deze regionale Scoutingwedstrijden de strijd al aan met alle groepen uit hun Scoutingregio. Alleen de beste mogen door naar de LSW in Baarn. Zij vertegenwoordigen hun Scoutinggroep én regio. De scouts van Scouting Boxtel werden tijdens de regionale Scoutingwedstrijden tweede en plaatsten zich zo voor de LSW. Ze vertegenwoordigen hun Scoutingregio, Hart van Brabant.

  Samenwerking
  Tijdens de LSW worden scouts getest op échte Scoutingvaardigheden, zoals kamperen en het werken met GPS. Maar dat is niet het enige: ook theater-, sport- en creatieve activiteiten komen aan bod. Het belangrijkste tijdens het weekend is een goede samenwerking. De leidinggevenden blijven thuis en dus moeten de scouts het helemaal zelf doen. Dat kan alleen met een goede samenwerking. Ze moeten zich sociaal opstellen en hun grenzen verleggen. Zo ontwikkelen ze zich tot zelfstandige volwassenen.

  Geschiedenis
  De oorsprong van de LSW gaat ver terug. Al in 1924 werden er wedstrijden georganiseerd om te bepalen wie er naar de wereldkampioenschappen Scouting mocht, destijds in Denemarken. De succesformule is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement waar duizenden scouts uit Nederland aan deelnemen.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 11. Teams Scouting Panoord zijn klaar voor de Landelijke Scouting Wedstrijden

  Elk jaar worden tijdens het Pinksterweekend de landelijke Scoutingwedstrijden (LSW) georganiseerd, waarbij honderden scouts uit heel Nederland met elkaar de strijd aangaan om de titel ‘beste Scoutinggroep van Nederland’. De LSW vindt jaarlijks plaats in Baarn. Dit jaar is het de 84e editie, deze zal plaatsvinden van 8 t/m 10 juni 2019. Deze keer gaan twee teams van Scouting Panoord uit Zwijndrecht aan deze wedstrijden deelnemen. Na weken van voorbereiding zijn zij er beiden helemaal klaar voor.

  Meedoen aan de landelijke Scoutingwedstrijden kan niet zomaar. Tijdens voorrondes in de 46 regio’s van Scouting Nederland wordt besloten welke Scoutinggroepen goed genoeg zijn om te deel te mogen nemen. Duizenden Scouts in de leeftijd van 11 tot 15 jaar gaan tijdens deze regionale Scoutingwedstrijden de strijd al aan met de groepen uit hun eigen Scoutingregio. Alleen de beste mogen door naar de LSW in Baarn. Zo ook de teams van Panoord, die in de regionale wedstrijden van de regio ‘Rond de Biesbosch’ de eerste en derde plaats wisten te bereiken. Dankzij deze prestaties mogen zij beiden, samen met een team van Scouting Alblasserdam, namens de regio deelnemen. Een unicum, want nog niet eerder mocht Scouting Panoord twee teams tegelijkertijd afvaardigen naar de LSW.

  Tijdens het Pinksterweekend van 8 tot en met 10 juni worden scouts getest op échte scoutingvaardigheden, zoals pionieren, routetechnieken en het maken van een goed kampement. Daarnaast komen ook theater-, sport- en creatieve activiteiten aan bod. Een uitdagend scoutingprogramma is tenslotte enorm breed. Het belangrijkste tijdens het weekend is een goede samenwerking. De leidinggevenden blijven thuis en dus moeten de scouts het helemaal zelf doen.

  Tijdens de voorbereiding is daarom ook naast de scoutingtechnieken juist hierop extra getraind. Verder zijn alle spullen, zoals tenten, kookspullen, hout en touwen en ander materiaal uitgezocht, nagekeken en klaargezet. Afgelopen weekend zijn de laatste voorbereidingen afgerond en zijn beide teams klaar om de strijd aan te gaan.

  Scouting Panoord wenst de twee teams veel succes komend Pinksterweekend!

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 12. Welpen terug van Magisch Kamp

  Schiedam/Burg-Haamstede – De welpen van de Scouting Tono-groep keerden zondag terug van het Magisch Kamp. Tijdens dit kamp leerden zij alles om het magische brouwsel te maken dat hun leiding van de Wilde Wateren Builenvloek af moest helpen.

  image

  Foto: R. Spruit

  Een week voor het kamp vonden de welpen een grote ton met hierin twee groene cupcakes en een brief van Hekselotje. Hieruit bleek dat zij de cupcakes speciaal “voor de lieve en fantastische leiding” van de helpen had gebakken. Helaas bleken de cupcakes wel vervloekt, en kreeg de leiding de Wilde Water Builenvloek.

  Tijdens hun kamp in Burg-Haamstede trokken de welpen de duinen in om zo het geheim van de zeeheks te ontrafelen en de ingrediënten te verzamelen voor het tegengif. Zondagochtend brouwden zij dit magische drankje. Gelukkig werd de leiding hierdoor weer helemaal genezen.

  “Welpen spelen nog helemaal in hun fantasie”, zo verteld Thomas Langeweg, een van de leiders. Tijdens dit spelen leren ze heel veel, waaronder samen werken, doorzetten maar ook handige technieken zoals orientatie”. Het hemelvaartskamp van de welpen van de Scouting Tono-groep duurde van woensdag tot zondag.

  Wie zelf ook bij de welpen wil kijken is van harte welkom. Alle meisjes en jongens tussen de 7 en 11 jaar oud mogen met de welpen meedoen. Kijk hiervoor op www.scoutingtono.nl.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 13. Den Haag wint Kaagcup 2019

  Waterscouts van de uit Macdonald groep uit Den Haag hebben de Kaagcup 2019 gewonnen. De Hubertus-Brandaan uit Voorburg en Scouting Alphen aan den Rijn werden tweede en derde. De  44e editie van de Kaagcup Zeilwedstrijden werd gehouden op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni. In totaal deden 1400 waterscouts mee, met zo’n driehonderd boten. De deelnemende kinderen kwamen uit de regio’s Den Haag, Westland, Leiden, Duin- en Bollenstreek, Rijn en Veen, Gouda, Amstelveen, Haarlem en Rotterdam.

  De wisselprijs in de instructieklasse voor de jongere deelnemers werd gewonnen door Waterscouting St. Willibrordus uit Gouda. In de vrije klasse voor de oudste deelnemers ging de prijs naar de S.B.N. Doorman M.O.V.O. uit Rotterdam. De Bim-Bakenesser groep uit Haarlem mocht de wisselprijs voor de schouwen, een iets uitdagender boottype, in ontvangst nemen.

  Wedstrijdleider Angela Schubert blikt tevreden terug: ,,We hebben drie mooie en spannende wedstrijden kunnen zeilen. Waarbij de deelnemers konden laten zien wat hun zeilkwaliteiten waren bij zowel veel als weinig wind. Het is altijd weer leuk om te zien hoe fanatiek de jeugdige deelnemers het evenement beleven, waar ze vaak al weken naar uitgekeken hebben.”

  De Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden worden al sinds 1976 in zijn huidige opzet gehouden voor bij Scouting Nederland ingeschreven waterwerkgroepen. Er wordt uitsluitend gevaren in lelievletten en lelieschouwen die voldoen aan strenge eisen. Op vrijdag zijn de kwalificatiewedstrijden gezeild die bepaalden in welk veld (op welk niveau) de deelnemers de zaterdagwedstrijden zouden starten. Per veld waren er drie prijzen te verdienen. De scoutinggroep die met drie of meer lelievletten meedeed en bij alle sessies de beste resultaten heeft behaald, wint de Kaagcup Wisselprijs. Ook vorig jaar werd de cup gewonnen door de Macdonaldgroep.

  Tijdens het Kaagcupweekend overnachtten de scouts op verschillende locaties rond de Kagerplassen: bij boeren in het weiland, op eilanden en op hun eigen tot clubhuis omgebouwde binnenvaartschepen. De meeste deelnemers kampeerden op het Boterhuiseiland. Dit onbewoonde eiland vormt de thuisbasis van de wedstrijden. Het eiland is sinds 1950 in gebruik als permanent zeeverkennerscentrum. In het vaarseizoen worden hier wekelijks kampen gehouden.

  Waterscouts zijn scouts die aangesloten zijn bij een waterwerkgroep. Tijdens de tienerjaren leren ze tijdens de scoutingbijeenkomsten te zeilen. Ze gaan op zeilkampen en houden spelactiviteiten op het water. Voor veel groepen zijn de zeilwedstrijden op de Kagerplassen het hoogtepunt van het jaar.

  Bron: Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden

 14. Welpen maken Talaabpool schoon

  Schiedam – Zo’n 200 welpen uit de regio verzamelden zich zaterdag in Brielle. Volgens het themaverhaal hielpen ze daar om de Talaabpool uit het Junglebook te ontdoen van plastic. Tegelijkertijd vermaakten ze zich op en rond het Brielse Meer.

  “Welpen zijn meisjes en jongens van 7 tot 11 jaar. We willen ze graag op een speelse manier bewust maken van de wereld om hen heen”, zo verteld Peter van Dalen, een van de organisatoren van Scoutingregio Maasdelta. “Tegelijkertijd is alles op deze leeftijd nog heel speels.”

  De kinderen deden onder andere een wedstrijd waarbij water doorgegeven moest worden en flink nat konden worden en ze verfden met hun neus. Het thema was het schoonmaken van de Talaabpool, een meer uit het Jungleboek wat het algemene welpenthema is. Hoogtepunt was toch wel het zeilen waarbij de jonge scouts door hun oudere collega waterscouts werden meegenomen in de zeilboten over het Brielse Meer. Ook stapten de 200 welpen in de kano om in groepjes van 3 over het meer te peddelen.

  De ruim 200 welpen kwamen uit Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en de scoutinggroepen van de Zuid Hollandse eilanden. Vanuit Schiedam deden de welpen van de Scouting Tono-groep en de Scouting BvH mee.

  “Het was heel leuk om ook eens te spelen met zo veel welpen van andere Scoutinggroepen”, zo verteld de 8-jarige Eva. “Zelf zit ik bij de Scouting Tono-groep uit Schiedam-Groenoord, maar hier komen welpen uit de hele regio bij elkaar.” Zelf vond ze het kanoën het leukste, hoewel de vragenkwis bij deze welp ook goed scoorde.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 15. Scouts Tono-groep scoren hoog bij regionale scouting wedstrijden

  Schiedam – In het Hartelpark in Spijkenisse verzamelden zich dit weekend zo’n 280 scouts uit de regio. Zij hielde de Regionale Scouting Wedstrijden. De scouts van de Scouting Tono-groep scoorden net buiten de top-10 met een 16e plek.

  “De Regionale Scouting Wedstrijden zijn voor de scouts van 11 tot 14 jaar. Van vrijdagavond tot zondagmiddag kamperen ze hier. Zonder de eigen leiding, want het zijn wel wedstrijden. Als groepje moeten ze het echt samen doen. Ze krijgen dan punten voor samenwerking, het eten koken, de hike die ze lopen, tent opzetten en voor de gezelligheid binnen het team”, zo verteld een van de organisatoren.

  De 280 scouts waren verdeeld over 52 teams, afkomstig van de scoutinggroepen uit de regio Maasdelta. Hoewel de eigen leiding niet bij hun ‘eigen’ kinderen mag zijn, houdt de subkampstaf wel een oogje in het zeil. Het thema was ‘het wilde westen’, met subkampen zoals ‘de Zware Tokkies’, ‘de Wilde Sheriffs’, ‘de WigwamstaM’ en de ‘Flying Outlows’.

  De 52 ploegen arriveerden vrijdagavond in het Hartelpark in Spijkenisse. Het opzetten van de tenten was direct het eerste onderdeel waar punten voor verdiend konden worden, naast samenwerking en sfeer.

  Vanuit Schiedam namen de Scouting Tono-groep, de Scouting Taizé Kethel, de Scouting Fransiscus Lodewijkgroep en de Scouting BvH deel. De meisjes en jongens van de Scouting Tono-groep eindigden als hoogste Schiedammers op plaats 16 met 590 punten. Winnaars werd een team met alleen meisjes van de vlaardingse Scouting Maurits-Vioolgroep. De vier hoogst geëindigde groepen gaan door naar de Landelijke Scouting Wedstrijden die in juni in Baarn worden gehouden.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 16. 1400 Scouts strijden in Hemelvaartsweekend om felbegeerde Kaagcup

  Zo’n 1400 waterscouts uit de regio strijden vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni op de Kagerplassen om de felbegeerde Kaagcup. De tieners, verdeeld over driehonderd boten, moeten laten zien dat ze kunnen zeilen. Aan de wedstrijden doen kinderen mee uit de regio’s Den Haag, Westland, Leiden, Duin- en Bollenstreek, Rijn en Veen, Gouda, Haarlem en Rotterdam.

  Foto: Jeroen Mesman

  De Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden worden al sinds 1976 in zijn huidige opzet gehouden. De wedstrijden worden georganiseerd voor bij Scouting Nederland ingeschreven waterwerkgroepen. Er wordt uitsluiten gevaren in lelievletten en lelieschouwen die voldoen aan strenge eisen. De scoutinggroep die bij alle sessies de beste resultaten heeft behaald, wint de Kaagcup Wisselprijs. In de afgelopen drie jaar werd de cup gewonnen door de Macdonaldgroep uit Den Haag. Er wordt gevaren volgens het reglement van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV). De prijsuitreiking van de Kaagcup is op zaterdag 1 juni om 19.00 uur op het Boterhuiseiland, Zijldijk 4, Warmond.

  Tijdens het Kaagcupweekend overnachten de scouts op verschillende locaties rond de Kagerplassen: bij boeren in het weiland, op eilanden en op hun eigen tot clubhuis omgebouwde binnenvaartschepen. De meeste deelnemers kamperen op het Boterhuiseiland. Dit onbewoonde eiland vormt de thuisbasis van de wedstrijden. Het eiland is sinds 1950 in gebruik als permanent zeeverkennerscentrum, in het vaarseizoen worden hier wekelijks kampen gehouden.

  Waterscouts zijn scouts die aangesloten zijn bij een waterwerkgroep. Tijdens de tienerjaren leren ze tijdens de scoutingbijeenkomsten te zeilen. Ze gaan op zeilkampen en houden spelactiviteiten op het water. Voor veel groepen zijn de zeilwedstrijden op de Kagerplassen het hoogtepunt van het jaar.

  Toeschouwers die een blik van de wedstrijden willen opvangen en niet de mogelijkheid hebben om zelf het water op te gaan, kunnen terecht op een aantal locaties. De te varen routes hangen welliswaar af van de wind die er staat, toch is de kans groot dat de deelnemende boten te zien zijn vanaf het uitkijkpunt aan het einde van de Menneweg in Sassenheim of vanaf Kaageiland.

  Bron: Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden

 17. Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana levert bijdrage aan Dodenherdenking

  Afgelopen 4 mei heeft Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana een bijdrage geleverd aan de Dodenherdenking in gemeente Den Haag. De herdenking vond plaats bij het Tesselseplein (Duindorp) en bij de kinderherdenking in Madurodam. Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de Dodenherdenking. Scouts voelen zich betrokken bij de maatschappij en leveren hun bijdrage aan de samenleving, onder andere door middel van het helpen bij maatschappelijke activiteiten. Op deze manier krijgen scouts de kans om zich persoonlijk te ontwikkelen.

  De scouts ondersteunen de organisatie op het Tesselseplein met diverse activiteiten zoals het hijsen de vlag en kransen uitreiken aan de vertegenwoordigers van de diverse organisaties. Deze actie wordt ondersteund door de Scouts onderdelen De Bosgeuzen, Het Phoenixvendel en de Explorers de Dhaulagiri. Bij de kinderherdenking bij Madurodam zijn alle welpenonderdelen vertegenwoordigd (de Speurdershorde, de Zonnestralen en de Woudwachters) ook zijn er andere welpen hordes vertegenwoordigd vanuit andere Scoutinggroepen uit de omgeving van Den Haag Tijdens de kinderherdenking vormen de welpen een lint (golden cirkel) waarmee ze het gebied markeren voor de kinderen tijdens de herdenking. Ook steken alle welpen een roos in het vrijheidsmonument. Op veel plaatsen in Nederland zijn scouts betrokken bij de Dodenherdenking op 4 mei. Zij spelen hierbij al jaren een ceremoniële rol. Jaarlijks zijn ook zo’n 60 scouts betrokken bij de Nationale Herdenking op de Dam. Zij komen elk jaar uit een andere provincie.

  Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana ondersteunt nu al 2 jaar bij Dodenherdenking op het Tesselseplein en doet voor de eerste keer mee met de kinderherdenking bij Madurodam. Zij zijn niet van plan om hier binnenkort mee te stoppen. ‘Vrij kunnen spelen en je zelf zijn’, vinden wij als Scoutinggroep heel belangrijk.

  Bron: Scouting Be Pals, Den Haag

 18. Ga mee op avontuur in de stad bij Scouting Sint Jorisgroep 5 tijdens de Doe Mee Dag voor kleuters!

  Misschien heb je ze wel eens in Scheveningen gezien, de Bevers. Dit zijn jongens en meisjes tussen de 4 en 6 jaar oud van Scouting Sint Jorisgroep 5. Zij zijn het, die elke zaterdag nieuwe avonturen beleven! Op zaterdag 11 mei organiseren de Bevers een “Scouting Doe Mee Dag” voor iedereen die mee wil doen van 4 t/m 6 jaar oud en kennis wil maken met Scouting!

  Wat we gaan doen
  Tijdens de Scouting Doe Mee Dag op 11 mei krijgen de kinderen van 4, 5 en 6 jaar in een notendop te zien wat Scouting allemaal inhoud. We hebben een uitdagend spel bedacht en dagen jou uit om mee te doen. We gaan lekker naar buiten, want daar spelen we het liefst. We verzamelen om 10:00 uur op het groepshuis, dus zorg dat je er dan bent. De Bever Doe Mee Dag duurt tot 12:30 uur.

  Ik wil meedoen!
  Heeft u een zoontje, dochtertje of kleinkind tussen de 4 en 6 jaar, dat het leuk vindt om veel buiten te spelen, vuurtje te stoken en heel veel leuke dingen te leren? Kom dan vooral meedoen bij de Doe Mee Dag! Dit is 3x gratis en vrijblijvend en een aanmelding voor de Doe Mee Dag is niet nodig. Scouting staat voor uitdaging waar we het liefst elke zaterdag buiten spelen! Heb je vriendjes/vriendinnetjes uit dezelfde leeftijdscategorie? Kom dan samen, want samen hebben we nog veel meer plezier!

  Onze deskundige vrijwilligers Marcel, Albert en Patricia organiseren elke zaterdag leuke spelletjes voor de Bevers, in een veilige omgeving. Zo maken de bevers in het fantasie dorp Hotsjietonia allerlei avonturen mee waardoor ze alles en nog wat leren. Omdat de Bevers elke week weer iets anders leuks doen, vindt iedereen Scouting leuk!

  Waar vind je ons?
  Ons groepshuis is te vinden aan de Brugsestraat 49, Belgisch Park Scheveningen. Meer informatie: www.sintjorisgroep5.nl

  Bron: Scouting Sint Jorisgroep 5, Scheveningen

 19. Koningsdag: familiefeest op het Belgischeplein

  Scheveningen - Haal alles wat ORANJE gekleurd is maar uit de kast, want aanstaande zaterdag is het KONINGSDAG! In het Belgisch Park hebben Scouting Sint Jorisgroep 5 en de Koningsdagcommissie Belgisch Park al de nodige voorbereidingen getroffen om er op 27 april weer een mooi feest van te maken.

  Een groot familiefeest!
  Al jaar en dag zorgen beide partijen ervoor dat het Belgischeplein getransformeerd wordt in een ware kidszone. En ook al is de formule reeds jaren hetzelfde, met af en toe een andere invulling van het podium en/of een andere attractie, blijft het buurtfeest ieder jaar weer meer bezoekers trekken uit geheel Den Haag. De gemoedelijke sfeer en het buurtkarakter maakt het aantrekkelijk voor bezoekers om hier met het gehele gezin naar toe te komen. Gezellig samen struinen langs de vrijmarkten bijvoorbeeld in de straten rondom het Belgischeplein. Om even bij te komen nodigen we u graag uit om plaats te nemen op ons terras. Met een kopje koffie en een lekker broodje of toch liever een ijsje, suikerspin of een pannenkoek voor de kinderen? Heerlijk ontspannen toch?

  Nieuw dit jaar: Repair Kid
  Naast vertrouwde attracties zoals de bobsleebaan en de clownsexpress zal, wegens groot succes vorige jaar, ook de junglerun dit jaar terug komen. Nieuw dit jaar is de komst van Repair Kid. Dit is een geweldig initiatief bedoeld om milieubewustzijn, creativiteit en oplossingsgericht denken bij kinderen te bevorderen. Kinderen worden de gelegenheid geboden om te onderzoeken hoe apparaten in elkaar zitten, door ze de mogelijkheid te bieden ze te slopen onder begeleiding met gereedschap. Met de restanten maken kinderen kunst en ontdekken ze dat helemaal niets weg hoeft. Ieder voorwerp kan gebruikt worden om er iets anders van te maken.

  Kinderplein
  Een echt feestje voor de kinderen is een bezoekje aan het speciaal ingerichte Kinderplein. Er is van alles te doen: een speurtocht, eendjes vissen of marshmallows verwarmen boven een ‘kampvuurtje’ bijvoorbeeld. Kinderen kunnen zich laten schminken en er komt ook een clown op bezoek. Niet te missen dus! De spelletjes en activiteiten op het Kinderplein georganiseerd door de Scouting zijn gratis.

  Dit buurtfeestje wil je niet missen!
  DJ Bas staat op het podium en zal zorgen dat er gedanst kan worden. De Scouting gaat er uiteraard weer voor zorgen dat er mooie prijzen te winnen zijn bij het rad van fortuin. U bent van harte welkom! De activiteiten vinden allemaal plaats op 27 april van 10:00-16:00 uur.

   Bron: Scouting Sint Jorisgroep 5, Scheveningen

 20. Verkenners Scouting Panoord winnen regionale scoutingwedstrijden

  Afgelopen zaterdag hebben de Verkenners van Scouting Panoord de scoutingwedstrijden van de Regio Rond de Biesbosch gewonnen. Wethouder Jacqueline van Dongen van de gemeente Zwijndrecht reikte de eerste prijs uit aan de gelukkige winnaars. Zij gaan tijdens het pinksterweekeinde de regio vertegenwoordigen tijdens de landelijke scoutingwedstrijden in Baarn. En er was dubbel succes, want ook de Scouts van Scouting Panoord die op de derde plaats zijn geëindigd hebben zich gekwalificeerd voor de wedstrijden in Baarn. De Gidsen van Scouting Alblasserdam, die tweede zijn geworden, completeren de afvaardiging van de regio.

  Iedere regio binnen Scouting Nederland organiseert in de maand april wedstrijden om te bepalen wie aan de landelijke wedstrijden mee mogen doen. De Regio Rond de Biesbosch, waar Scouting Panoord onder valt, organiseerde afgelopen weekend de regionale wedstrijden (ook wel RSW genoemd) op de locatie van Scouting Panoord. Dit jaar deden 14 teams mee vanuit de gehele regio. De teams die op eerste drie plaatsen eindigen gaan naar de landelijke scouting wedstrijden (LSW), waar ruim 650 scouts uit heel Nederland aan meedoen. De wedstrijden zijn bedoeld voor jeugdleden tussen de 11 en 15 jaar, die onder de speltak Scouts vallen en te herkennen zijn aan hun beige blouse. Binnen Scouting Panoord zijn binnen deze categorie twee groepen actief, de Verkenners en de Scouts, waarvan uiteindelijk vier teams dit weekend aan de RSW hebben meegedaan.

  De wedstrijden kennen verschillende activiteiten die draaien om wat Scouting inhoudt. Het goed samenwerken als team, routetechnieken en het juist opzetten van een kampement zijn onderdelen die getoetst worden, maar ook zaken als spel, expressie en het klaarmaken van een originele maaltijd komen aan bod. De wedstrijden begonnen vrijdagavond met het opzetten van de tent en het pionieren (met houten palen en touw een object maken) van een kamptafel. Daarna werd een gemeenschappelijk spel gepeeld en uiteraard bij een kampvuur werd de eerste dag afgesloten. Zaterdag na het ontbijt is men op de fiets naar Zwijndrecht gegaan om nog een spel te spelen, en ’s middags was er een fiets ‘hike’ waarbij men aan de hand van vooraf uitgerekende coördinaten verschillende locaties moest vinden en bezoeken. Na terugkomst gingen de deelnemers koken en met het correct afbreken van het kampement was het afgelopen en kon de einduitslag van de RSW worden berekend.

  Wethouder Jacqueline van Dongen van de gemeente Zwijndrecht was speciaal naar Scouting Panoord gekomen om de einduitslag bekend te maken. Ieder deelnemend team ontving van haar een certificaat van deelname, en zij reikte de wisseltrofee voor de eerste plaats aan de Verkenners van Scouting Panoord uit. Een heuglijk feit, aangezien 14 jaar geleden een team van Scouting Panoord deze voor het laatst had gewonnen. Naast de derde plaats voor de Scouts van Panoord, werden de andere twee teams van Panoord respectievelijk 9e en 10e. Scouting Panoord wenst de winnaars en het team van de derde plaats veel succes op de LSW in Baarn op 9, 10 en 11 juni.

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht