Get Adobe Flash player

Scoutingnieuws.nl

Scoutingnieuws.nl verzamelt landelijk, regionaal en lokaal Scoutingnieuws.
 1. Scouts bezorgen ontbijt voor Moederdag

  Afgelopen zondag 9 mei was het weer Moederdag. De welpen woensdag van Scouting Boxtel hebben met de hulp van winkeliersvereniging Selissen 71 moeders uit Boxtel en omstreken verwend. De opbrengst van deze actie gebruiken de welpen als extra bijdrage aan hun zomerkamp.

  De welpen woensdag (jongens tussen 7 en 11 jaar oud) bezorgen al sinds 2014 ontbijtjes, zowel op Vaderdag als op Moederdag. Nog steeds kwam het ontbijt ook dit jaar voor alle 71 moeders als een leuke verrassing. Het ontbijt was goed gevuld met heerlijke broodjes met beleg, wat drinken en fruit, en was helemaal samengesteld door de jonge scouts.

  Winkeliersvereniging Selissen sponsort de welpen om deze actie mogelijk te maken. Bart van Roosmalen (voorzitter van de vereniging): “Omdat de scouting veel betekent voor de jeugd vinden wij als winkeliers dat we op deze wijze kunnen sponsoren.”

  De welpen zijn erg tevreden met de geslaagde actie. Van het verdiende geld kunnen ze ook dit jaar weer zorgeloos op zomerkamp, waar ze een week lang allerlei gave activiteiten zullen doen. Ze zijn de winkeliersvereniging Selissen, de Spar Kuijpers in Esch en Etrias erg dankbaar voor de sponsoring. En natuurlijk zijn de welpen ook heel erg trots op zichzelf voor het verkopen van zoveel dozen en het verrassen van zoveel moeders.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 2. Oegstgeestse Scouts winnen online editie regionale wedstrijden

  REGIO – De Verkenners van Scouting Shawano’s uit Oegstgeest hebben zaterdag 24 april de eerste online versie van de jaarlijkse Regionale Scoutingwedstrijden (RSW) gewonnen. In het thema ‘Gescout in de Cloud’ voerden totaal bijna 400 Scouts van verschillende groepen de hele middag ludieke en creatieve opdrachten uit. Het bewijsmateriaal werd vanaf mobieltjes of laptops geüpload zodat de juryleden op afstand punten konden verdelen.

  Waar de honderden scoutingleden uit de regio Hollands Midden jaarlijks in de bossen van Aerdenhout samenkomen voor een weekend kamperen en scoutingactiviteiten, had de organisatie dit jaar in de voorbereiding al toegewerkt naar een alternatief. Zo werden de verenigingen uitgenodigd hun leden tussen de 11 en 15 jaar in groepjes in te schrijven voor een online editie, die volgens de richtlijnen vanuit het eigen scoutingclubhuis beleefd kon worden. De groepjes en hun leiding kregen na inschrijving een pakket met materiaal voor enkele specifieke opdrachten, plus inlogcodes voor de dag zelf. Achter de schermen werd een jurysysteem, Youtube-kanaal en Discord server opgetuigd voor de nodige interactie. 

  Na een online opening hadden de kinderen drie uur de tijd om zoveel mogelijk van de 109 knotsgekke opdrachten te vervullen. Een tent opzetten op een vlot, een groepslid aan de muur vast-tapen of zoveel mogelijk blauwe voorwerpen verzamelen maar ook puzzels en raadsels oplossen. Ondertussen stond het online radiostation ScoutFM op alle clubhuizen  aan voor de nodige aanmoediging en verzoekplaatjes. Tegen het einde van de middag werd bekend dat niet alleen de eerste, maar ook de tweede en derde plaats voor groepjes van de Shawano’s-groep uit Oegstgeest waren.

  Hoofd organisatie Pim de Jong blikt tevreden terug. “We zijn blij verrast door de enthousiaste reacties van de kinderen en hun leiding. Het blijft iets compleet anders dan een fysieke RSW organiseren voor bijna 500 kampeerders, en hopelijk mogen we dat volgend jaar ook weer doen. Maar ik ben trots dat we met een groep vrijwilligers uit de hele regio ook een online evenement als dit kunnen organiseren”.

  Bron: RSW Hollands Midden

 3. Online Vossenjacht 2021 – Jaag op alle vossen, kan jij ze vinden?

  Woerden – Voor het tweede jaar op rij organiseert Scouting Woerden de Online Vossenjacht, als alternatief voor haar jaarlijkse fysieke Vossenjacht. De kinderen kunnen via de Vossenjacht App jagen naar de vossen die online verstopt zitten.

  Iedere paaszaterdag kwamen zo’n 600 kinderen naar het centrum van Woerden om te jagen naar 50 op de los geslagen vossen. Door covid-19 wijkt Scouting Woerden opnieuw uit naar een online omgeving, maar dat maakt het zeker niet minder leuk!

  Verstopt
  Op 3 april 2021 om 12.00 uur gaat de Vossenjacht App open (scowo.nl/vossenjacht) tot 16.00. Het spelt duurt ongeveer 3 uur. Je kan meespelen op drie verschillende moeilijkheidslevels: makkelijk, normaal en moeilijk. In de Vossenjacht App ontvang je hints, met de hints en puzzels begin je je zoektocht online. Wel goed zoeken, want sommige vossen zitten heel goed verstopt! Kan jij alle vossen vinden?

  Niet alleen
  Scouting Woerden wil alvast de deelnemende (lokale) organisaties bedanken voor het kunnen realiseren van het online evenement. De Online Vossenjacht 2021 is een van de meerdere acties om geld in te zamelen voor de vrijwilligersorganisatie. Vanwege covid-19 merkt de organisatie dat zeker nu in deze gekke tijd ieder dubbeltje telt.
  Alleen doneren? Dat kan ook >> scowo.nl/vossenjacht <<

  Kosten
  Voor NIET leden van scouting €2,50 p.p.
  Voor leden van scouting €1,- per lid
  Voor leden van Scouting Woerden GRATIS

  Bron: Scouting Woerden

 4. Scouts bouwen familieschommel voor lente

  Schiedam – Dit weekend begon de lente. Om dit te vieren bouwden de scouts van de Scouting Tono-groep helemaal zelf een familieschommel.

  De Scouting Tono-groep laat kinderen vanaf 4 jaar een fantastische tijd beleven door ze uit te dagen, vaardigheden te leren en ze samen te laten werken met andere kinderen. Een voorbeeld hiervan is het ‘pionieren’ van een familieschommel.

  Speciaal voor de Coronaperiode heeft de Scouting Tono-groep de vrijblijvende, gratis, kennismakingsperiode verdubbeld zodat elk kind ook in deze tijd lekker naar buiten kan en zich samen met leeftijdsgenoten kan ontwikkelen. Op de website www.scoutingtono.nl wordt deze actie uitgelegd.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 5. Jeugdleden Scouting Panoord bakken cupcakes voor ouderen

  Afgelopen weekend zijn de Welpen en Welka’s, jeugdleden van Scouting Panoord in de leeftijd van 8½ tot 11 jaar, druk bezig geweest met het bakken en inpakken van cupcakes voor ouderen om ze iets lekkers aan te bieden. Deze activiteit is in samenwerking met de stichting Helpende Handen Nederland opgezet. De stichting verzorgd deze week de verdere verspreiding onder de ouderen in de Drechtsteden.

  Sinds een aantal weken mogen de jeugdleden van Scouting Panoord weer op de vereniging buiten opkomsten organiseren. Vanwege de Corona maatregelen zijn deze opkomsten om de week, zodat het niet te druk is op de terreinen rondom het clubgebouw. Dat betekend dat er ook nog steeds online opkomsten worden gehouden. Een van de ideeën was om cupcakes met de Welpen en Welka’s te bakken tijdens zo’n opkomst, voor hun kookinsigne. Door het uitvoeren van drie opdrachten rondom een thema, in dit geval koken, kunnen de jeugdleden namelijk een vaardigheidsinsigne verdienen. Maar wat is dan leuker om dit ook nog aan een goed doel te koppelen. Daarom is contact gezocht met de stichting Helpende Handen Nederland. Zij vonden dit een leuk initiatief en wilde daar graag aan meewerken. Zij zorgen ervoor dat de cupcakes, allemaal voorzien van een persoonlijke boodschap van de jeugdleden, verspreid worden onder de ouderen.

  Stichting Helpende Handen Nederland is een sociale onderneming die als doel heeft het versterken van de informele zorg door de inzet van stagiaires, participatiedeelnemers en nieuwe Nederlanders in het kader van hun opleiding (of oriëntatie op een baan) binnen het domein van zorg, welzijn en dienstverlening. Zij bieden hulp- en/of ondersteuning aan in de breedste zin van het woord. Zeker in deze Covid-periode merkten zij dat cliënten meer behoefte hebben aan contacten. De eenzaamheid is enorm toegenomen. Ze proberen hier met elkaar iets aan te doen zodat de cliënten weten dat ze niet vergeten worden. De cupcake actie van Scouting Panoord zal hier ook zeker aan bijdragen en wordt zeer gewaardeerd.

  Het lekkers wordt deze week naar de cliënten gebracht. De studenten van stichting Helpende Handen hebben hierbij hulp gekregen van medewerkers van woningbouwvereniging Trivire, die ook graag hun steentje willen bijdragen om de eenzaamheid enigszins te verzachten in deze moeilijke periode. Met iets lekkers en een paar mooie woorden gaat dat zeker lukken!

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 6. Scouting Boxtel behaalt indrukwekkende vijfde plaats

  Vanwege de reisbeperkingen is een échte wereldreis niet mogelijk, maar daar laten 12.000 scouts zich niet door tegenhouden. Afgelopen zaterdag gingen zij digitaal op wereldreis tijdens het spel Scout. Ruim 600 scoutinggroepen uit 25 landen deden mee aan het in Nederland ontwikkelde spel. Ook Scouting Boxtel speelde mee en behaalde de vijfde plaats.

  iScout bestaat uit twee delen: scouts voeren verrassende en creatieve Doe-opdrachten uit zoals het bakken van vierkante donuts of het verzamelen van studieboeken waarvan de kaft overeenkomsten heeft met de outfit van een bekende zangeres. Van deze opdrachten maken de teams foto’s of filmpjes. Voor elke goed uitgevoerde opdracht krijgen de teams punten waarmee ze Reisvragen kunnen kopen om online te beantwoorden. Het antwoord op deze Reisvragen is steeds een plek ergens op de wereld. Bijvoorbeeld: waar staat het hoogste van hout gemaakte gebouw? Het team dat de meeste Reisvragen weet te beantwoorden en daarmee dus de meeste plaatsen op de wereld bezoekt, wint het spel.

  Op reis vanuit de woonkamer
  Scouting Boxtel speelde met ruim 40 scouts mee. Dit jaar niet vanaf de blokhut, maar iedereen vanuit zijn of haar eigen woonkamer. De organisatie van het spel heeft eerder deze week een inpaklijst gepubliceerd met spullen die de scouts klaar moeten hebben liggen om de Doe-opdrachten goed te kunnen uitvoeren. Waaronder bijvoorbeeld 8 houten palen van 3 meter. Scoutsleider Margot: “Leuk dat we in deze tijd nog een groepsactiviteit hebben kunnen doen. Ik ben trots op onze prestatie!”

  Recordaantal deelnemers
  Het spel wordt georganiseerd door een aantal vrienden. Ze organiseren het spel al voor de twaalfde keer en ondanks Corona zijn er dit jaar meer deelnemers dan ooit. Er doen ongeveer 12.000 scouts mee uit onder andere Bolivia, Japan en veel Europese landen. Organisator Niels Mulder: “het is heel bijzonder dat de zo veel scouts op deze manier toch bij elkaar kunnen krijgen. De Europeanen spelen het spel op zaterdagavond van 19:00 tot 23:00 uur. Dat betekent dat de Japanners om 3 uur ‘s nachts beginnen”.

  Bron: Scouting Boxtel

 7. Scouting Panoord weer hoog geëindigd bij internationale iScout

  Ook dit jaar heeft Scouting Panoord weer deelgenomen aan de iScout. En niet geheel onverdienstelijk, want uiteindelijk is de 12e plaats behaald! Als je bedenkt dat dit jaar 639 teams deelnamen van over de gehele wereld is dat een enorme prestatie. En dit jaar moest het ook geheel Coronaproof zijn waardoor in tegenstelling tot vorige edities iedereen vanuit huis deelnam.

  iScout bestaat uit twee delen: scouts voeren verrassende en creatieve Doe-opdrachten uit. Van deze opdrachten maken de teams foto’s of filmpjes. Voor elke goed uitgevoerde opdracht krijgen de teams punten waarmee ze Reisvragen kunnen kopen om online te beantwoorden. Het antwoord op deze Reisvragen is steeds een plek ergens op de wereld. Het team dat de meeste Reisvragen weet te beantwoorden en daarmee dus de meeste plaatsen op de wereld bezoekt, wint het spel.

  Dit jaar was het vanwege de Corona maatregelen helaas niet mogelijk om vanuit het verenigingsgebouw mee te doen en speelde deze keer iedereen mee vanuit zijn of haar eigen woonkamer. Dat gaf zeker voor de doe-opdrachten de nodige uitdagingen. Maar of het nu de glijbaan op de trap was, het maken van een bushokje of op safari gaan in je eigen woonkamer om maar een paar voorbeelden van Doe-opdrachten te noemen, met de nodige creativiteit wisten de scouts het allemaal uit te voeren. Door middel van Discord, een online applicatie waarmee je onderling kan chatten, bellen en bestanden kan uitwisselen, hielden de deelnemers van Scouting Panoord onderling contact.

  Het iScout spel wordt georganiseerd door een aantal vrienden. Ze organiseren het spel al voor de twaalfde keer en ondanks Corona hebben er dit jaar meer deelnemers dan ooit meegedaan. Er hebben uiteindelijk ongeveer 12.000 scouts meegedaan uit onder andere Bolivia, Japan en veel Europese landen. Ook in de regio Drechtsteden hebben veel scouting verenigingen deelgenomen aan dit jaarlijkse online evenement.

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 8. Voorjaarsspeurtocht Scouting Boxtel groot succes

  Gedurende de afgelopen drie weken kon er door Boxtel een leuke voorjaarsspeurtocht gelopen worden, die georganiseerd werd door Scouting Boxtel. Zowel leden als niet-leden konden hieraan deelnemen. Het was een groot succes.

  De speurtocht was in drie verschillende niveaus te lopen, variërend van 3 kilometer voor beginnende wandelaars tot een zelf te bepalen afstand voor experts. Tijdens de tocht kwamen de deelnemers langs woningen waarbij achter het raam een poster hing met daarop een aanwijzing. In totaal waren er 22 posters te vinden, verspreid door heel Boxtel. De aanwijzingen leidden de deelnemers naar de oplossing van de speurtocht. De juiste oplossing werd wel 119 keer ingezonden gedurende de 23 dagen dat de speurtocht beschikbaar was. Daarvan waren wel 40 inzendingen van niet-scouts.

  Er kwamen veel enthousiaste reacties op de speurtocht vanuit de vereniging, maar ook daarbuiten. Zelfs in de sneeuw en gladheid gingen mensen op pad om de puzzel op te lossen. Al met al was het een geslaagde activiteit.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 9. Overvliegende bevers

  Schiedam – Ieder jaar gaan de oudste kinderen bij scouting op een feestelijke manier ‘overvliegen’ naar de volgende leeftijdsgroep. Door de Corona-pandemie was dat een uitdaging bij de Scouting Tono-groep, maar zaterdag konden dan toch leden van de jongste leeftijdsgroep naar de welpen.

  De Bevers zijn de jongste leden bij scouting, meisjes en jongens van 4 tot 7 jaar. Normaal gesproken gaan de kinderen die 7 zijn geworden op een feestelijke manier over naar de volgende leeftijdsgroep, de welpen. Overvliegen heet dat bij scouting. Maar door de Coronapandemie was het de vraag of de symbolische gebeurtenis wel door kon gaan.

  “Als scoutinggroep vinden we veiligheid erg belangrijk”, zo verteld Monica Pool, beverleidster bij de Scouting Tono-groep uit Groenoord-Zuid. “We volgen dus de Coronaregels. Zo nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een snel einde van de pandemie. Nu is één van de regels rond Corona dat alle leeftijdsgroepen strikt gescheiden moeten blijven, dus dat was wel even een uitdaging”.

  De scoutinggroep wist een oplossing te bedenken door Kim, Luuk en Svea van de ene kant van een bruggetje over te laten slingeren naar de andere kant. Zo konden de bevers aan de ene kant van de sloot blijven, en de welpen aan de andere kant, keurig gescheiden. De meisjes en jongens tussen de 7 en 11 jaar, die hun drie nieuwe leden feestelijk ontvingen, hadden daarna ook nog een uitgebreide hindernisbaan gebouw voor de drie jonge scouts.

  “Zo konden we dit mooie moment toch met iedereen vieren”, zo verteld Monica verder. “De bevers waren ontzettend trots de hindernisbaas goed te hebben gedaan en voelen zich nu al helemaal groot, nu ze bij de welpen horen”. De jongste leeftijdsgroep gaat met drie scoutjes minder verder, maar heeft de afgelopen tijd weer de nodige aanwas van nieuwe leden gehad. Toch zijn er nog enkele plaatsen vrij. Wil meer wil weten kan op www.scoutingtono.nl terecht.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 10. Scouting Panoord doneert deel opbrengst Kerstloterij aan Kiboe-hoeve

  Ieder jaar organiseert Scouting Panoord tijdens haar Kerstmarkt altijd een Kerstloterij. De opbrengst hiervan wordt ingezet voor de aanschaf van materialen voor de kinderen of andere projecten voor de scouting. Sinds vorig jaar is er besloten om een deel van die opbrengst te schenken aan een ander goed doel. Deze keer was gekozen voor de Kiboe-hoeve, mede vanwege de noodzakelijke plannen die er zijn om de kinderboerderij op te knappen.

  Ieder jeugdlid bij Scouting Panoord is minimaal wel één of meerdere keren bij de Kiboe-hoeve geweest zoals zovelen kinderen uit de omgeving. Ook werd af en toe de kinderboerderij tijdens opkomsten bezocht. Natuur is namelijk een van de belangrijke thema’s bij Scouting. Zeker voor de jongere speltakken is een bezoek aan de kinderboerderij altijd een geweldige leuke én leerzame ervaring. Toen men bij Scouting Panoord in oktober in de krant las dat de huidige accommodatie niet meer voldoet, was het besluit over het goede doel voor de Kerstloterij dit jaar snel genomen.

  Helaas kon door de lockdown de traditionele Kerstmarkt niet doorgaan. Echter dankzij het enthousiasme van de leden en vrijwilligers is op een hele creatieve manier als alternatief een online Kerstmarkt opgezet waar men knutselpakketten en oliebollen kon kopen. Daarnaast werd er door de leden extra inspanningen gedaan voor de Kerstlotenverkoop. Dit heeft ervoor gezorgd dat we ondanks alles toch nog van een geslaagde Kerstmarkt mogen spreken en samen met de loterij een mooi bedrag hebben kunnen ophalen.

  Deze zaterdag was de officiële overhandiging van een deel van deze opbrengst aan de Kiboe-hoeve. Hennie Stam mocht namens Scouting Panoord de cheque overhandigen aan Gerard Keuzenkamp van de stichting vrienden van de Kiboe-hoeve. Alhoewel het nog niet beslist is waar de donatie aan uitgegeven wordt, heeft Gerard aangegeven dat het zeker een goede bestemming gaat krijgen.

  Scouting Panoord is gelukkig sinds vorige week weer open voor jeugdleden t/m 17 jaar. Op een veilige en verantwoorde manier mogen we weer buiten opkomsten organiseren. En we hopen dat we ook weer snel een bezoek aan de Kiboe-hoeve kunnen gaan brengen zodra die weer open kan.

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 11. Scouts gaan weer naar buiten

  Na enkele weken online-opkomsten staan veel Boxtelse scouts te juichen nu ze weer bijeen mogen komen. Ondanks de kou en de grote hoeveelheden gevallen sneeuw, gaan de scouts toch naar buiten.

  In de regelgeving en de routekaart van de Rijksoverheid is er een ondersheid in Onderwijs en in sport en jeugdactiviteiten. In verband met onbekendheid met de Britse variant had de overheid enkele weken geleden alleen een uitzondering gemaakt voor sport om door te gaan, mits buiten. Scoutinggroepen schakelden direct over naar online opkomsten. Nu er meer duidelijk is over deze variant en het overdrachtsrisico voor kinderen beperkt blijkt, heeft de overheid besloten dat ook Scouting weer gewoon bijeen mag komen.

  Actieve en sociale activiteiten zijn enorm belangrijk voor de gezondheid van kinderen. Naast het zo snel mogelijk opstarten van het basisonderwijs is het bieden van sport en jeugdactiviteiten om die reden een speerpunt voor de overheid. Dit kan ook veilig en met andere maatregelen dan op de scholen. Sport- en jeugdactiviteiten zoals Scouting vinden buiten plaats en zijn van kortere duur in vergelijking met een schooldag. De verspreidingsrisico’s zijn daarmee anders. Met het volgen van de maatregelen van de Rijksoverheid en de adviezen van Scouting Nederland, kunnen de activiteiten op een verantwoorde manier plaats vinden.

  De scouts zijn razend enthousiast dat ze weer bijeen kunnen komen. Dit hebben zij de afgelopen weken enorm gemist. Ook ouders reageerden positief. Ondanks de kou, gingen vele scouts de afgelopen week weer volop naar buiten voor bosspelen, pionieren (objecten knopen met houten palen en touw), een lekker kampvuur, of spelen in de sneeuw.

  Voorjaarsspeurtocht Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel organiseert een leuke voorjaarsspeurtocht voor jong en oud. Ook niet-leden zijn van harte welkom om mee te doen. De speurtocht is nog beschikbaar t/m 28 februari en is te vinden via de website https://www.scoutingboxtel.nl/voorjaarsspeurtocht/. Aan de speurtocht zijn geen kosten verbonden.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 12. Scouting start weer buiten!

  Schiedam – Na enkele weken online-opkomsten staan veel Schiedamse scouts te juichen nu ze weer bijeen mogen komen. Zaterdag waren de eerste bijeenkomsten, en de scouts kijken al uit naar de komende weken.

  In verband met onbekendheid met de Britse variant had de overheid enkele weken geleden alleen een uitzondering gemaakt voor sport om door te gaan, mits buiten. Scoutinggroepen schakelden direct over naar online opkomsten.

  “Nu is er meer duidelijk over deze variant, en blijkt het overdrachtsrisico voor kinderen beperkt”, zo legt Richard Spruit uit, een van de vrijwilligers bij de Scouting Tono-groep. “Daarom heef de overheid besloten dat ook Scouting weer gewoon bij het groepshuis bijeen mag komen. De voorwaarde is wel dat het meeste buiten gebeurd, maar dat doen we als scouting toch vrijwel altijd al. Lekker buiten bezig zijn, dat vinden de kinderen heerlijk”.

  De scouts, meisjes en jongens van 11 tot 15 jaar, maakten direct van de gelegenheid gebruik om het houthakken te oefenen en een kampvuur te stoken. Een kerstboom die er nog stond werd gebruikt als voorbeeld van hout dat een heel kort, maar wel heel intensief vuur, geeft. De jongere leeftijdsgroepen zoals de welpen en bevers hielden themaopkomsten in de boomgaard naast het gebouw van de Scouting Tono-groep aan de Sweelincksingel 7 in Schiedam. De meisjes en jongens hadden duidelijk uitgekeken naar het moment dat ze, na 6 weken, weer bij elkaar konden komen.

  Ook de komende weken zijn de scouts elke zaterdag te vinden in de boomgaard aan de Sweelincksingel. Wie ook lekker buiten wil genieten van de afwisselende en leerzame activiteiten is van harte welkom en kan zich opgeven via www.scoutingtono.nl.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 13. Scouts ontmoeten elkaar online tijdens #ikscoutthuis

  Vanwege de beperkende maatregelen rondom COVID-19 kunnen de reguliere activiteiten van Scouting Boxtel wederom geen doorgang vinden. De vereniging laat zich niet zomaar uit het veld slaan, en organiseert tijdens deze periode veel leuke online activiteiten voor haar jeugdleden.

  Ongeveer 80 vrijwilligers zetten zich iedere week in voor het organiseren en begeleiden van activiteiten voor de 270 jeugdleden van Scouting Boxtel. Momenteel vindt dit alles dus even online plaats. Ondanks dat de leden niet fysiek bij elkaar kunnen komen, hebben ze nu toch een wekelijks contactmoment met hun vriendjes en vriendinnetjes van Scouting. Van quizzen tot koken, en van escaperooms tot kwartet. Het komt allemaal aan bod. Ook worden de online mogelijkheden goed benut, door af en toe een online game te spelen zoals het onder jongere populaire Among Us.

  Afgelopen zaterdag hebben alle welpen speltakken van Scouting Boxtel (jongens en meisjes van 7 t/m 11 jaar oud) samen een online opkomst gehouden. Zo’n 50 kinderen namen deel aan Het Grote Online Welpen Spel, waarbij ze in twee groepen samen vier verschillende spellen hebben gespeeld. Zo begonnen ze met ‘Sjaaltje Om, Sjaaltje Af’, waarbij allerlei weetjes over Scouting aan bod kwamen. Daarna knutselden ze samen sambaballen. Tijdens de pauze werd er gezamenlijk een glaasje ranja gedronken en een snoepje gegeten. Daarna werd een spannende bingo gespeeld. Onder andere Floor, Imke en Daan vielen daarbij in de prijzen. Ter afsluiting van de ochtend werden er nog wat Crazy 88 opdrachten gedaan, zoals het zoeken naar 5 rode voorwerpen, je naam op je hoofd schrijven en als hoogtepunt het “rupsen” door de woonkamer in je slaapzak. De jeugdleden en vrijwilligers vonden het een superleuke ochtend die zeker voor herhaling vatbaar is.

  Bron: Scouting Boxtel

 14. Scouting Boxtel organiseert voorjaarsspeurtocht

  In de week voor de voorjaarsvakantie en tijdens de voorjaarsvakantie organiseert Scouting Boxtel een leuke voorjaarsspeurtocht. Ook niet-leden van Scouting Boxtel zijn van harte uitgenodigd om mee te doen! De speurtocht zal in Boxtel worden uitgezet en is in drie verschillende niveaus te lopen, variërend van 3 km voor beginnende wandelaars tot een zelf te bepalen afstand voor experts. Daardoor is de speurtocht geschikt voor jong en oud.

  Van 06-02-2021 t/m 21-02-2021 is de speurtocht beschikbaar. Tijdens de tocht kom je langs woningen waarbij achter het raam een letter, raadsel of rebus hangt. Door de goede antwoorden in te vullen in het bijbehorende antwoordformulier, kun je achter de oplossing komen. Een goede oplossing wordt beloond met een leuk presentje thuis! Kijk voor de routes, antwoordformulieren, benodigdheden en overige informatie op de website https://www.scoutingboxtel.nl/voorjaarsspeurtocht/. Aan de speurtocht zijn geen kosten verbonden.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 15. Cheque voor Schiedamse Scouts

  Schiedam – Elke maand stelt Albert Heijn Hof van Spaland haar statiegeldbox beschikbaar voor een goed doel. Zaterdag mocht de Scouting Tono-groep de opbrengst van december op komen halen.

  “Bij de statiegeldautomaten hebben we al enige tijd een statiegeldbox staan. Onze klanten kunnen, als ze dat willen, hun statiegeldbon doneren aan een lokaal goed doel”, zo vertelt Bas Sikking, manager van de supermarkt. “Het is dus geen geld van Albert Heijn, het zijn echt de klanten die sparen voor de goede doelen”.

  De Scouting Tono-groep is erg blij met de bijdrage. De opbrengst wordt gereserveerd voor nieuwe, permanente, huisvesting waar de Scouting Tono-groep al een tijd aan werkt nadat in 2017 hun gebouw afbrandde.

  Speciaal voor de overhandiging waren welp Floor en bever Luuk naar Hof van Spaland gekomen. Het 11-jarige meisje en de 7-jarige jongen kregen daar de cheque uit handen van assistent-manager Sophie Schinkel.

  Momenteel houdt de Scouting Tono-groep haar activiteiten online, maar de beide scouts kijken er al helemaal naar uit als de opkomsten weer in en rond Boerderij Landvreugd aan de Sweelincksingel gehouden kunnen worden. De scouts beleven daar wekelijks avonturen, doen grote spelen, soms een spannende speurtocht of leren zelf een kampvuur te maken. Ze zijn niet alleen lekker buiten bezig, maar ongemerkt leren ze daar ook samen te werken, een groepje kinderen op sleeptouw te nemen of uitdagingen aan te gaan. Zodra dat weer mag en veilig kan zijn ook kijkers weer van harte welkom. Via www.scoutingtono.nl wordt dit bekend gemaakt.

  Voor 2021 heeft AH Hof van Spaland inmiddels 12 nieuwe goede doelen gekozen, waaronder de Schiedamse Stadsimkers, de voedselbank Schiedam en de Scouting Taizé-groep.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 16. Boerenkoolmaaltijd Scouting JMC

  ZOETERMEER – Zaterdag 16 januari 2021 ging Scoutinggroep John McCormick (JMC) het nieuwe jaar in met de jaarlijkse Boerenkoolmaaltijd. Niet gezamenlijk rondom het kampvuur bij clubhuis De Chute maar dit jaar tijdens de lock-down thuis.

  Restaurant de Zoetelaar van Ipse de Bruggen verzorgde 150 maaltijden boerenkool met worst. Deze werden door een aantal kaderleden van Scouting JMC thuisbezorgd bij de leden die zich van de voren hadden aangemeld.

  De leden werd gevraagd om tijdens het eten van de maaltijd een foto te maken zodat ze toch digitaal samen zijn en dit bijzondere moment op afstand kunnen delen.

  Via de mail kreeg iedereen een filmpje vanuit het bestuur, want een woordje van voorzitter Femke Boerkamp kon niet ontbreken. Er werd stil gestaan bij het afgelopen jaar waarin speltak de Vrijbuiters 25 jaar bestond, waarbij de zomerkampen niet of in een kampbubbel door konden gaan en waarbij alle scouts thuis op 4 mei de doden herdachten tijdens het jaar van 75 jaar Vrijheid. Het was een jaar waarin opkomsten er anders uitzagen als normaal. In het kader van #ikscoutthuis zijn er leuke initiatieven gestart. Leiding heeft er voor gezorgd dat er pakketjes thuisbezorgd werden bij leden, er werden online pub quizzen georganiseerd en er zijn volledig digitale opkomsten opgezet. Het bestuur is trots op alle vrijwilligers met wat ze allemaal op poten hebben weten te zetten, wat met alle maatregelen niet altijd gemakkelijk is geweest. De vrijwilligers hebben een gevarieerd, leuk maar ook ondernemend programma neergezet voor alle kinderen.

  De hoop werd uitgesproken dat de leden elkaar in 2021 weer wat vaker kunnen zien en ze weer stappen kunnen maken richting het nieuwe normaal.

  2021 is namelijk een bijzonder jaar voor de oudste Zoetermeerse Scoutinggroep die dit jaar 75 jaar bestaat.

  Naast de boerenkoolmaaltijd werd er elk jaar ook een Nieuwjaars-speurtocht door de jongere leden en een snerttocht door de oudere leden gelopen. Ook deze ontbrak dit jaar niet, zo kregen de leden een speurtocht over de post thuis gestuurd die ze samen met het gezin kunnen lopen.

  Meer informatie over scoutinggroep John McCormick en het filmpje is te vinden op de website www.johnmccormick.nl.  

  Bron: Scoutinggroep John McCormick, Zoetermeer

 17. Welpen vieren 100-jarige bestaan

  Schiedam/regioVorig weekend bestonden de welpen van Scouting Nederland honderd jaar.  De leeftijdsgroep voor meisjes en jongens werd al in 1920 in Nederland gestart. De huidige welpen vonden dat dit natuurlijk groots gevierd moest worden. Bij honderden scoutinggroepen werden zaterdag activiteiten gehouden vol doldwaze spellen, teamwork en heel veel plezier. Zo ook bij de scoutinggroepen in de regio.

  Speciaal voor deze gelegenheid had het bestuur van Scouting Regio Maasdelta voor alle welpen in de regio een spetterende opkomst georganiseerd. Bijna 600 meisjes en jongens, in de leeftijd van 7 tot 11 jaar, onder leiding van 150 enthousiaste begeleiders, verdeeld over 21 locaties, hebben afgelopen weekend genoten van een verjaardagsfeest om nooit te vergeten

  In Schiedam namen de welpen van de Scouting Tono-groep, de Scouting Fransiscus-Lodewijkgroep, Scouting BvH en de Scouting Taizégroep Kethel deel aan de activiteiten, ieder in hun eigen verenigingsgebouw. Centraal stond het nieuwe themafiguur van de welpen; de kikker Dahinda. Hier omheen voerden de welpen verschillende opdrachten en spelen uit die te maken hadden met Scouting en het 100-jarige jubileumfeest.

  Vanuit Scouting Regio Maasdelta laat de organisatie weten dat het bestuur enorm trots is op alle welpen en hun leiding. “Dankzij hen is dit een onvergetelijk feest geworden”.

  Ben je ook nieuwsgierig naar de 100-jarige welpen? Meer informatie is te vinden op de website van Scouting Regio Maasdelta www.regiomaasdelta.nl. Ook via Facebook is de regio te vinden via welpennoord.regiomaasdelta en welpenzuid.regiomaasdelta. Op instagram is het accountnaam van de welpen ‘Maasdelta welpen’.

  Bron: Scouting Schiedam

 18. Pubquiz voor kinderen in kerstvakantie

  Schiedam – Niets te doen in de kerstvakantie? Voor alle kinderen in Scheidam organiseren de Schiedamse Scoutinggroepen een uitdagende pubquiz, met aparte rondes per leeftijdsgroep. Deelname is gratis.

  “In de kerstvakantie zal je niet zo veel mogen”, zo begint Michel Tobé van de Scouting BvH. “Daarom organiseren wij nu met vier scoutinggroepen een pubquiz voor alle kinderen en jongeren van Schiedam”, zo vult Joost Jansen van de Scouting Fransiscus-Lodewijkgroep aan. “En daar mag iedereen tussen de 7 en 15 jaar aan meedoen, geheel gratis” aldus Richard Spruit van de Scouting Tono-groep.

  De pubquiz doe je vanuit je eigen huis. Op de website “uitdagendequiz.nl”, die door de vier scoutinggroepen speciaal in het leven is geroepen, komt een live stream met uitdagende, toffe, coole en interessante vragen. Tijdens de quiz worden de deelnemers uitgedaagd om deze vragen te beantwoorden.

  Je vooraf opgeven is niet nodig, maar als je wil meedingen voor een leuk prijsje dan is inschrijven wel handig. Dat kan tot zondag 20 december. Deelnemers mogen alleen mee doen of in een team.Ook zonder inschrijving kan je meedoen, maar dan ding je niet mee naar de prijsjes. De pubquiz zelf is op dinsdag 22 december. Voor meisjes en jongens van 7 tot 11 jaar zal deze om 14:00 uur beginnen en ongeveer een uur duren. Voor 11 tot 15 jarige meisjes en jongens begint de stream om 16:00 uur en zal rond 17:00 de stand opgemaakt worden.

  “Iedereen kan mee doen. Dat mag alleen, of je mag je inschrijven met een team. Samen weet je tenslotte nog meer” zo benadrukt Yolanda Offerman van de Scouting Taizégroep, “dus schrijf je zo snel mogelijk in op uitdagendequiz.nl”. De pubquiz is mogelijk gemaakt met een speciale bijdrage van het Fonds Schiedam-Vlaardingen om coronaproof activiteiten te ontwikkelen voor kinderen en jongeren nu er niet zo veel mogelijk is. De vier schiedamse scoutinggroepen bedankten het fonds en enkele andere sponsoren voor het mogelijk maken van deze pubquiz.

  Bron:  Schiedamse Scoutinggroepen, Schiedam

 19. Scouting Woerden krijgt nieuw bestuur

  Woerden – Afgelopen vrijdag 20 november is er unaniem gestemd voor de aangestelde kandidaten. Na bijna 11 jaar voorzitter te zijn geweest van Scouting Woerden stopt Martijn Koelink bij het bestuur en verwelkomt Scouting Woerden hun nieuwe voorzitter Dirk-Willem (DW) Huizinga. Huub Smits zal het penningmeesterschap na 12,5 jaar overnemen van Dirk-Willem (DW) Huizinga .

  12,5 jaar geleden solliciteerde DW voor het penningmeesterschap, maar werd hij tijdens zijn sollicitatiegesprek raar aangekeken. ‘Ze vonden dat ik er eigenlijk een beetje te netjes uitzag voor scouting. Ik had een pak aan, omdat ik net uit werk kwam en geen tijd had om mijn werkkloffie uit te trekken.’ Tegenwoordig is er binnen de organisatie veel veranderd, zo ook voor Martijn. In 2010 werd Martijn voorzitter en vertegenwoordigde hij toen de jongere generatie in het bestuur. Martijn was hét boegbeeld van Scouting Woerden.

  Toekomst ScoWo
  Het bestuur heeft besloten om het afgelopen kwartaal zogezegde ‘Coronakorting’ aan te bieden, om ouders niet de gehele contributie te laten betalen. De impact van het Coronavirus is helaas ook te zien in de begroting van Scouting Woerden. Wel heeft de organisatie nieuwe energie binnengehaald met DW als voorzitter en Huub als penningmeester. Het nieuwe bestuur zal zich samen met de leiding al snel storten op de projecten binnen Scouting Woerden, zoals het financieren van reparatie van het dak en het vernieuwen van kampeermaterialen. Ook zal de grasmaaier vervangen moeten worden, die naar jaren trouw in dienst het uitgebreide terrein niet meer bij kan houden.

  Knus bij de kerstboom
  Knus bij de kerstboom én doneren aan ScoWo? En dat al vanaf €29,95! Draag bij aan de ontwikkelingen van kinderen die spelenderwijs leren, koop je kerstboom dit jaar bij Tafelronde Woerden 185!

  Bron: Scouting Woerden

 20. Scouting Boxtel viert 100 jarig bestaan welpen in Nederland

  Dit jaar bestaan de welpen, de leeftijdsgroep binnen Scouting van kinderen van 7 t/m 11 jaar, 100 jaar in Nederland. Heel het jaar worden allerlei activiteiten georganiseerd om dit te vieren. Ook de welpen van Scouting Boxtel vieren feest.

  Jubileumjaar
  In 1910 werd in Nederland de eerste Scoutinggroep opgericht. In eerste instantie konden alleen jongens vanaf 11 jaar zich hierbij aansluiten. In de volgende jaren kwamen er steeds meer Scoutinggroepen in Nederland. Na de oprichting van de welpenspeltak in Engeland werden er in Nederland ook vergelijkbare speltakken opgericht. Vanaf 1920 zijn de welpen een officiële speltak in ons land. In het hele land vieren de welpen dit jaar daarom feest. Er worden verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd. Om de vrijwillige leiding op weg te helpen om dit feest te vieren, hebben alle Scoutinggroepen een feestdoos ontvangen met daarin gadgets om het jaar extra feestelijk te maken.  Ook is er door Scouting Nederland een tijdelijk insigne “100 jaar welpen” ontworpen, wat alleen in 2020 te behalen is. Om dit insigne te behalen, moeten de welpen verschillende opdrachten uitvoeren en deelnemen aan activiteiten zoals de Junglebook of Records en de Junglesafari.

  Activiteiten
  Het Junglebook of Records bevat verschillende uitdagingen die welpengroepen kunnen aangaan om zo de records te verbreken. Elke maand komen verschillende leuke, gekke en spannende uitdagingen online. De welpen van Scouting Boxtel gingen onder andere de uitdaging ‘In de knoop!’ aan, waarbij er binnen 1 minuut zoveel mogelijk achtknopen in één stuk touw gelegd moesten worden. Ook werden er binnen 1 minuut zoveel mogelijk vriendschapsknopen gelegd in de groepsdassen van de welpen. Op Facebook werd er door de Scoutinggroep ook een poging gedaan tot het verzamelen van zoveel mogelijk felicitaties uit verschillende landen. Naast het Junglebook of Records, heeft Scouting Nederland ook een Junglesafari geörganiseerd voor alle welpengroepen in Nederland. Voor alle vrijwillige leiding stond een speciaal programma klaar waar ze gebruik van konden maken. Eén van de welpengroepen van Scouting Boxtel koos voor de optie in het bos, waarbij de welpen op zoek gingen naar een nieuwe slaapplek voor brulkikker Dahinda. Stijn en Robin (10) vertellen dat ze kaartjes moesten zoeken in het bos om zo te achterhalen waar de nieuwe slaapplek voor Dahinda zou zijn. Na het zoeken en het uitvoeren van enkele opdrachten, werd de plek uiteindelijk gevonden. “Het is een super plek voor Dahinda!” zegt Jens (9). De gevonden uitkomst werd in de vorm van een leuk filmpje naar Scouting Nederland verzonden.

  Welpen
  De welpen zijn de grootste leeftijdsgroep van Scouting. In totaal zijn er bijna 30.000 welpen in Nederland, die elke week uitdagende activiteiten beleven tijdens de bijeenkomsten van Scouting. De welpen spelen in het junglethema, gebaseerd op het verhaal van het Jungleboek. Speciaal voor het feestjaar is Dahinda de brulkikker als nieuw junglefiguur toegevoegd aan het verhaal.  Samen met spelfiguren Mowgli en Shanti beleven ze allerlei avonturen in de jungle. Welpen spelen bijvoorbeeld spannende bosspellen, oefenen met koken en doen creatieve programma’s. Ook gaan de welpen één keer per jaar op kamp, waar ze uitdagende spellen doen en veel leren.

  Laat jij je uitdagen?
  Scouting Boxtel heeft nog plek voor jongens en meisjes van 7 t/m 11 jaar! Wil jij een keer komen kijken hoe het er aan toe gaat? Mail dan voor meer informatie naar gratiskijken@scoutingboxtel.nl. Je mag drie keer gratis komen kijken voordat je beslist of je lid wil worden.

  Bron: Scouting Boxtel