Get Adobe Flash player

Scoutingnieuws.nl

Scoutingnieuws.nl verzamelt landelijk, regionaal en lokaal Scoutingnieuws.
 1. Dubbel feest bij Scouting Panoord

  Op Scouting Panoord was het 17 november dubbel feest. In de aanwezigheid van Jacqueline van Dongen, wethouder van de gemeente Zwijndrecht, werd als eerste door de onthulling van het projectbord officieel het startsein gegeven voor de aanleg van het Waterpark Panoord. Hierbij wordt een waterberging annex speelvijver op het terrein van Scouting Panoord gerealiseerd. Daarnaast werd Wim Stam tot erelid van Scouting Panoord benoemd voor al zijn verdiensten voor de vereniging.

  Al meer dan een jaar geleden ontstond het idee om een waterberging aan te leggen. Het regenwater wat op het dak valt loopt nu immers rechtstreeks het riool in. Uit milieuoverwegingen is het beter om dit regenwater apart af te vangen. Ook neemt bij een flinke regenbui dankzij een waterberging de druk op het riool af. Daarbij kwam het idee dat deze waterberging ook uitstekend dienst kan doen als een speelvijver voor de jeugd van Scouting Panoord. Aan de hand van een goed plan werden de nodige vergunningen aangevraagd, sponsoren aangetrokken, en dankzij een goede samenwerking met de gemeente was dan op 17 november het moment dat er echt van start kon worden gegaan met het project. Met de onthulling van het projectbord in bijzijn van de wethouder, leden van de gemeente en het lokale CDA, de sponsoren en uiteraard onze jeugdleden is het project officieel gestart.

  Een van de belangrijkste initiatiefnemers van dit plan is Wim Stam. Al jaren is hij op Scouting Panoord actief, en voor deze verdiensten heeft hij een kleine twee jaar geleden nog een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. Omdat Scouting Panoord veel aan Wim te danken heeft, is besloten hem tot erelid te benoemen en het pad naast de speelvijver zijn naam te geven. Nietsvermoedend onthulde Wim zelf het straatnaambordje met zijn naam erop, en hij was zichtbaar verrast. Het Wim Stam Pad op het terrein van Scouting Panoord is dan ook een permanente herinnering aan ons erelid. Na afloop was er voor Wim een receptie met veel oud-leden van de vereniging.

  Scouting Panoord is met ruim 230 leden en vrijwilligers, afkomstig uit voornamelijk Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, de grootste scouting vereniging uit de regio. Ze beschikt op sportpark Bakestein aan de Groot Karreveld 10 te Zwijndrecht over een groot terrein waar voldoende ruimte is om zowel binnen als buiten allerlei activiteiten en spelen te organiseren. Kijk op onze website, www.panoord.nl, voor meer informatie over wat scouting voor leuke activiteiten te bieden heeft.

  Bron: Scouting Panoord, Zijndrecht

 2. Verkiezing Haagse Held van het jaar

  Roger Gielisse is genomineerd als Haagse Held van het jaar in de categorie “Onderwijs en jeugd”. Stem via www.denhaagdoet.nl op Roger Gielisse en zorg ervoor dat hij met de titel naar huis gaat!

  image

  Over de verkiezing
  De verkiezing van de Haagse Held van het Jaar is een initiatief van gemeente Den Haag, PEP en hotel ibis Den Haag City Centre en wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. De winnaars worden op 7 december (nationale vrijwilligersdag) bekendgemaakt tijdens het Haagse Helden gala. Een feestelijk award gala waarbij alle genomineerde vrijwilligers in het zonnetje worden gezet. Haagse vrijwilligersorganisaties konden hun beste vrijwilliger nomineren voor de verkiezing. Bewoners kunnen van 9 november tot en met 30 november stemmen op hun favoriete vrijwilliger. Onder alle stemmers worden twee overnachtingen in een ibis hotel in de Benelux verloot.

  Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd in de natuur. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. Zo ontwikkelen de kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren.
  Kijk voor meer informatie over de Scoutinggroep alvast op www.bepals.nl

  Bron: Scouting Be Pals, Den Haag

 3. Welpen van Scoutingregio Maasdelta spetteren er op los!

  Op zaterdag 10 november hebben rond de 180 welpen van de scouting regio Maasdelta meegedaan aan het spetterfestijn in zwembad “De Kulk” in Vlaardingen. Er is daadwerkelijk gespetterd, maar vooral hebben alle kinderen heel veel plezier gehad in de activiteiten. Wat is er nou leuker dan hard van de glijbaan roetsjen of een kijkje nemen bij de Vlaardingse reddingsbrigade? Volgens de welpen had het niet leuker gekund! Al met al een geslaagde dag voor iedereen met als aandenken een leuke unieke herinneringsbadge!

  Han Admiraal, voorzitter van Scoutingregio Maasdelta, gaf aan dat het organiseren van regionale ledenactiviteiten één van de kerntaken van een Scoutingregio is. “Door deze activiteiten kunnen onze leden andere leden ontmoeten uit de regio. Zo leren welpen samenwerken, ook met kinderen die ze nog niet kennen. Dit draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de welpen, terwijl ze tegelijkertijd heel veel plezier beleven”. Net als de overige activiteiten van de regio worden de ledenactiviteiten georganiseerd door vrijwilligers.

  “Onze regio-organisatoren zijn speciaal getraind om grootschalige activiteiten te organiseren. Daar komt best veel voor kijken, van logistiek en veiligheid tot vaak ook vergunningen regelen”, zegt Admiraal.

  Scoutingregio Maasdelta is ondersteunend aan 32 groepen, met samen ruim 3,000 leden, in Barendrecht, Brielle, Heenvliet, Heerjansdam, Hellevoetsluis, Maassluis, Mijnsheerenland, Oostvoorne, Oud-Beijerland, Ouddorp, Puttershoek, Rockanje, Rozenburg, Schiedam, Spijkenisse, Stellendam, Strijen en Vlaardingen.

  Bron: Scoutingregio Maasdelta

 4. Chatten, zenden en radio en TV maken bij Scouting Boxtel

  Afgelopen weekend hebben 207 scouts en 89 vrijwilligers deelgenomen aan het wereldwijde JOTA-JOTI weekend, het jaarlijkse communicatie-event.  De scouts hebben kennis gemaakt met vele verschillende vormen van communicatie.

  Tijdens het weekend leggen de scouts contact met andere scouts over de hele wereld, in totaal doen er meer dan een miljoen scouts mee aan deze activiteit. Met de hulp van een zendamateur en via speciale Scouting chatkanalen kletsen ze met heel veel andere scouts. Daarnaast wordt er het hele weekend live radio gemaakt en helpen de scouts mee met het maken van tv programma’s. Ook was er nog voldoende ruimte voor andere Scoutingprogramma’s. Diverse bosspelen, nachtspelen en tochten maakten het programma compleet.

  Scouting Boxtel werkt tijdens het JOTA-JOTI weekend samen met Scouting Petrus Donders uit Sint Michielsgestel. Hierdoor werd er gebruik gemaakt van twee locaties, zodat er genoeg ruimte was voor alle activiteiten.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 5. Welpen bouwen brug

  Schiedam – Gebruik maken van het heerlijke weer in het weekend besloten de welpen van de Scouting Tono-groep zelf een drijvende brug te bouwen over de Sweelincksingel in Schiedam

  Natuurlijk werd de brug daarna door de welpen gebruikt om de singel bij het gebouw van de scoutinggroep over te steken.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 6. Scouting organiseert een nieuw evenement voor kinderen

  Schiedam – Zaterdag heeft Schiedam er een nieuw evenement er bij, het Kids Powerrr Event. Dit wordt georganiseerd voor alle kinderen van 4 tot 14 jaar.

  image

  Foto: R. Spruit

  Het doel van het nieuwe evenement is om kinderen een lekker buiten te laten spelen, en uitdagende activiteiten te laten proberen. Het evenement is volledig gratis en wordt gehouden op zaterdag 6 oktober van 11:00 uur tot 13:00 aan de Sweelincksingel in Schiedam bij en rond Boerderij Landvreugd.

  Voor alle kinderen is er wat te beleven. Zo zal er een touwbrug zijn over het water voor de durfals, een survivalbaan voor alle meisjes en jongens die van klimmen en klauteren houden, kunnen hongerige kinderen hun eigen eten bereiden boven een kampvuur, kunnen knutselgrage meisjes zelf hun sleutelhanger knopen, net als knutselgrage jongens en nog veel meer.

  Inschrijven is niet noodzakelijk, maar wordt door de organisatie wel gewaardeerd zodat ze weten op hoeveel mensen ze kunnen rekenen. Inschrijven kan via www.scoutingtono.nl. Voor de ouders is er koffie en thee, en ook aan halal wordt gedacht.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 7. Scouting Panoord ruimt op in het Sandelingenpark

  Afvalscheiding wordt steeds belangrijker, en je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Een aantal jeugdleden van Scouting Panoord, in de leeftijd van zes tot en met acht jaar, hebben om die reden afgelopen zaterdag daar meer uitleg over gekregen. Vervolgens hebben ze dat gelijk in de praktijk gebracht, door zwerfafval op te ruimen in het Sandelingen park in Hendrik-Ido-Ambacht.

  Bij scouting doen we altijd veel leuke activiteiten. We vinden het ook belangrijk om de jeugdleden spelenderwijs te laten leren, en zo nu en dan een maatschappelijk thema centraal te stellen. In dit geval hebben we gekozen voor afvalscheiding. De kinderen, jeugdleden van de speltak Esta 2, verzamelden ’s ochtends in het Sandelingenpark. Ze luisterden als eerste aandachtig naar wat afvalscheiding inhoudt en waarom het zo belangrijk is, met name voor het milieu. Daarna gingen de kinderen aan de slag en begonnen ze met het opruimen van de rommel. Vanuit de gemeente waren hesjes, knijpstokken, handschoenen en afvalzakken ter beschikking gesteld. Gelukkig bleek het park al behoorlijk schoon, maar toch werd er op verschillende plekken nog zwerfafval gevonden. Dit werd door de kinderen verzameld en uiteraard op de juiste manier gescheiden in verschillende afvalbakken. De opbrengst was toch nog behoorlijk. Na afloop van de opruimactie hebben de kinderen nog even heerlijk gespeeld in het nieuwe jeugdspeelpark.

  Scouting Panoord is met ruim 230 leden en vrijwilligers, afkomstig uit voornamelijk Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, de grootste scouting vereniging uit de regio. Ze beschikt op sportpark Bakestein aan de Groot Karreveld 10 te Zwijndrecht over een groot terrein waar voldoende ruimte is om zowel binnen als buiten allerlei activiteiten en spelen te organiseren. Kijk op onze website, www.panoord.nl, voor meer informatie over wat scouting voor leuke activiteiten te bieden heeft.

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 8. Scouts verkopen pepermunt voor nieuw outdoor parcours

  Op zaterdag 6 oktober organiseert scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell uit Apeldoorn weer de Pepermuntactie. Tijdens deze jaarlijkse actiedag gaan alle jeugdleden, ouders en leiding op pad om pepermunt te verkopen in heel Apeldoorn.

  “De belangrijkste actie van het jaar,” vertelt Elina Hetebrij, die in het actiecomité zit. “Met de opbrengst van deze actie kunnen we niet alleen materialen aanschaffen of het terrein onderhouden, maar ook proberen we hiermee om de contributie zo laag mogelijk te houden.” Want de filosofie van Scouting is dat kinderen uit alle lagen van de bevolking welkom zijn.

  Nieuw outdoor parcours
  Ieder jaar wordt er één onderdeel uit het scoutingspel uitgelicht. Dit jaar zijn dat materialen voor een nieuw outdoor parcours, zoals hindernis- en klimbanen. “Outdoor activiteiten zoals abseilen en tokkelen worden veelal gedaan door de oudere speleenheden. Met onze nieuwe materialen voor  een outdoor parcours maken we dit ook mogelijk voor de jongere groepen als de Bevers (vanaf 4 jaar) en de Welpen (vanaf 7 jaar). Zo kunnen al onze jeugdleden elke zaterdag op avontuur!”

  Komt u op 6 oktober één van onze jeugdleden tegen, bij u aan de deur of ergens anders in Apeldoorn? Koop dan één of meerdere doosje(s) pepermunt om de groep te steunen.

  Over scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell
  Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell is lid van Scouting Nederland en daarmee onderdeel van de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land. Scouting zorgt voor leuke en spannende vrijetijdsbesteding. De vereniging biedt ieder kind een veilige en leerzame speelomgeving en biedt uitdagende activiteiten voor jongeren.

  Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell is de grootste scoutinggroep van Gelderland en is te vinden aan de Jachtlaan 4-6 in Apeldoorn. Deze locatie is een prachtig stuk bos en behoorde ooit tot de Kroondomeinen.

  Bron:  Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell, Apeldoorn

 9. Sint Jorisgroep 5 organiseert Scouting Doe Mee Dag

  Op zaterdag 29 september organiseert Sint Jorisgroep 5 en “Scouting Doe Mee Dag” voor iedereen die mee wil doen tussen de 4 en 15 jaar. Tijdens deze dag kunnen de inwoners van Den Haag en omstreken kennis maken met Scouting.  

  Wat gaan we doen?
  Tijdens de Scouting Doe Mee Dag krijgen de bezoekers in een notendop te zien wat Scouting allemaal inhoudt. De verschillende leeftijdscategorieën hebben allemaal een uitdagend spel bedacht en dagen jou uit om mee te doen.

  Ik wil meedoen!
  Je kunt met je eigen leeftijdscategorie een Scouting bijeenkomst meedoen. Dit is gratis en vrijblijvend en een aanmelding is niet nodig. Zorg dat je bij de starttijd aanwezig bent op ons groepshuis om mee te doen!

  • 4     tot 7 jaar:       10:00 tot 12:30 uur
  • 7     tot 11 jaar:     10:00 tot 12:30 uur
  • 7     tot 11 jaar:     14:30 tot 17:30 uur
  • 11     tot 15 jaar:   14:30 tot 17:30 uur

  Tijdens de opkomst kun je zelfs springen op ons springkussen, staat het kampvuur aan en kun je je laten schminken.
  Wij doen ook mee met de Albert Heijn Sportactie en de Nationale Sportweek. Op die manier kun je ook mee doen met de Scouting Doe Mee Dag!

  Scouting is…
  Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd in de natuur. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. Zo ontwikkelen de kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren.

  Wie vindt het nou niet leuk om zelf een kampvuur te maken en je popcorn erboven te poffen? Of een speurtocht te lopen en je via whatsapp aanwijzingen krijgt? Samen, Outdoor, Uitdaging en buiten zijn staat bij Scouting Sint Joris centraal! Je hoeft niet gelijk lid te worden, de eerste drie keer doe je gratis mee.

  Nieuwe vrienden maak je bij Scouting!

  Waar vind je ons?
  Ons groepshuis is te vinden aan de Brugsestraat 49, Belgisch Park Scheveningen.

  Meer weten?
  Kijk op onze website www.sintjorisgroep5.nl voor meer informatie of neem contact op via info@sintjorisgroep5.nl. Telefonisch kun je je vragen stellen via: 06-14432754.

  Bron:  Sint Jorisgroep 5, Schevingen

 10. Scouting Boxtel rijdt zeepkistenrace

  Vrijwilligers bij Scouting organiseren niet alleen activiteiten voor hun jeugdleden, ze vinden het ook leuk om zelf deel te nemen aan uitdagende activiteiten. Daarom ging een afvaardiging van Scouting Boxtel afgelopen zondag naar de zeepkistenrace van Scouting Alphen.

  Denise gaat op twee wielen door de bocht.

  Om het jaar organiseert Scouting Alphen een zeepkistenrace. Zeven vrijwilligers van Scouting Boxtel waren direct enthousiast en hebben zich ingeschreven, toen ze eerder dit jaar een uitnodiging ontvingen.

  Na alle voorbereidingen was het zondag eindelijk zover. Met zeepkist, Scouting Boxtel vlag, opblaasbare aap en vol goede moed gaat het zevental naar Alphen. In de middag rijden alle zeepkisten hun rondjes. Aan het einde van de middag worden de resultaten bekend gemaakt. Scouting Boxtel behaalt de achtste, zevende en vijfde plaats.

  Bij Scouting gaat het om nieuwe ervaringen opdoen en uitdagende activiteiten. Denise is leiding bij de welpen en reed ook in de zeepkist. Ze vertelt: “Ik vond het leuk omdat ik het zelf nog nooit gedaan had en het leek me een leuke ervaring om met Scouting te doen.”

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

 11. 87 jaar actief in de Vogelwijk! : Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana organiseert open buurt dag

  Op 22 september 2018 organiseert Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana samen met Zo Kinderopvang en Bakkerij Victor Driessen een open buurt dag. Tijdens deze open buurt dag kunnen de bewoners uit de Vogelwijk en de omliggende wijken kennismaken met Scouting.

  Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd in de natuur. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. Zo ontwikkelen de kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren.

  Tijdens de open buurt dag krijgen de bezoekers in een notendop te zien wat Scouting allemaal inhoudt. Je kunt marshmallows roosteren boven het kampvuur, je laten uitdagen op een stormbaan, knutselen in knutselhoek, ballon darten, een pannenkoek eten, je laten schminken en nog veel meer. Laat jij je ook uitdagen?

  Scouting staat open voor iedereen. Geloof, sekse, huidskleur of handicap spelen geen rol. Iedereen is dan ook welkom op 22 september 2018 bij Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana aan de Laan van Poot 93 te Den Haag. De open buurt dag is gratis toegankelijk en wordt gehouden van 13:00 tot 16:00 uur. Kijk voor meer informatie over de Scoutinggroep alvast op www.bepals.nl of https://www.facebook.com/bepals/.

  Kun je zaterdag 22 september niet aanwezig zijn maar ben je wel geïnteresseerd in onze Scoutinggroep? Dan ben je altijd welkom om op een andere zaterdag te komen kijken. Via de website kun je zien welke onderdelen er zijn en wanneer ze opkomst hebben. Vragen kun je stellen via het contactformulier op de website.

  Bron: Scoutinggroep Be Pals, Den Haag

 12. Welpen tuinieren voor de voedselbank

  Schiedam – De welpen van de Scouting Tono-groep staken zaterdag hun handen uit de mouwen. Ze gingen aan de slag bij het Tuinieren voor de Voedselbank.

  De 8-jarige Floor en Nino pakken allebei een grote struik broccoli en trekken de struik uit de grond. Daarna schudden het meisje en de jongen de aarde zorgvuldig van de wortels, voor de plant in een grote kist gaat. Al eerder zijn de broccoli-roosjes er af gesneden. Floor en Nino zijn twee van de welpen van de Scouting Tono-groep die zaterdag een ochtendje meehielpen met het tuinieren voor de Voedselbank bij boerderij Landvreugd in Groenoord-Zuid.

  “Regelmatig zijn we bij scouting maatschappelijk betrokken bezig”, zo legt Thomas Langeweg, een van de leiders uit. “De kinderen zelf noemen dat gewoon ‘een keertje iemand helpen’, zo vult Richard Spruit aan. “Zo leren de kinderen ook dat het belangrijk is om aan anderen te denken en bij een project zoals dit te helpen”.

  Het Tuinieren voor de Voedselbank is een project waarin vrijwilligers groenten verbouwen voor de voedselbank. Deze vrijwilligers zijn zij elke dinsdag en donderdagochtend aan de slag, en kunnen zeker nog wel meer vrijwilligers gebruiken. “Zo kwamen we op het idee om de welpen te vragen of ze een keertje wilden helpen, en dat vonden ze niet alleen leuk om te doen, maar ook erg leerzaam”.

  Even verderop zijn Julia en Tygo bezig kleine stukjes knoflook in de aarde te doen. “In maart of april mogen we dan weer komen kijken hoe groot deze planen zijn geworden”, zo verteld een enthousiaste Tygo. “Misschien komen we dan wel weer helpen met het oogsten”.

  Wie zelf wil helpen bij het verbouwen van de groenten op een van de drie tuinen van het voedselbanktuinieren kan kijken op www.voedselbanktuinierenschiedam.nl en zich opgeven bij een van de coördinatoren.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 13. Scouting Boxtel start nieuw seizoen

  Afgelopen zaterdag startte het nieuwe seizoen bij Scouting Boxtel. Vanaf dan zijn alle leden wekelijks weer welkom om avontuurlijke activiteiten te ondernemen waarmee ze worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.

  Met heel Scouting Boxtel is afgelopen zaterdag het nieuwe seizoen geopend. Tijdens zijn welkomstwoord vertelde voorzitter Mario de Keijzer: “Het is jammer is dat de vakantie voorbij, maar dat betekent wel dat Scouting weer start!” Luid applaus volgde, de scouts kijken uit naar een nieuw seizoen vol uitdagende activiteiten.

  Overvliegen
  Tijdens de opening van het seizoen stappen de oudste leden van een leeftijdsgroep ook over naar de volgende leeftijdsgroep. Deze overstap wordt bij Scouting “overvliegen” genoemd. De leden die gingen overvliegen namen plaats in en op een kano. Deze kano werd met een lang touw over een groene zeepbaan. Aan de overkant ontvingen hun nieuwe groepsgenoten de overvliegers. Met de overstap naar een nieuwe leeftijdsgroep wacht de leden weer andere en nieuwe activiteiten, die aansluiten bij hun leeftijd.

  Ruimte voor nieuwe leden
  Verschillende leeftijdsgroepen hebben nog ruimte voor nieuwe leden. De programma’s aan het begin van het seizoen zijn erop gericht om de groep goed te leren kennen, omdat dan ook de overgevlogen leden nieuw bij hun leeftijdsgroep zijn. Voor geïnteresseerden die voor het eerst bij Scouting komen kijken is deze periode bij uitstek geschikt om in te stromen.

  Gave activiteiten
  Gedurende het komende seizoen worden door de vrijwillige leidinggevenden weer heel veel leuke activiteiten georganiseerd voor de verschillende leeftijdsgroepen. De activiteiten zijn heel divers. Van het organiseren van een verkiezing van de stoerste scout tot het lopen van een spannende natuurtocht. Maar ook primitief wijze pizza’s bakken in een hout gestookte oven, abseilen en weekendkampen staan op het programma.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

 14. Scouting Panoord trapt nieuwe seizoen af op Zomerparkdag

  Op de Zomerparkdag afgelopen zaterdag in Hendrik-Ido-Ambacht heeft Scouting Panoord weer laten zien wat zij allemaal in huis heeft voor de jeugd. In het Baxpark waren weer veel activiteiten opgezet in de ‘Scouting Village’ waar kinderen konden kennismaken met scouting. Daarnaast waren ’s middags ook nagenoeg alle jeugdleden aanwezig om gezamenlijk het nieuwe scouting seizoen af te trappen.

  In de Scouting Village waren verschillende hindernissen geplaatst, die de kinderen onder begeleiding konden uitproberen. Ook was er een tokkel baan gemaakt, en was er de gelegenheid om boven een kampvuur broodjes te bakken. Met een vlot kon iedereen van de marktkramen naar het Scouting Village overvaren en weer terug. Allemaal activiteiten die passen bij het motto van scouting, “laat je uitdagen”. Bij scouting leren kinderen niet alleen op een verantwoordelijke manier hun grenzen te verleggen, maar dragen de activiteiten ook bij aan het vergroten van hun zelfstandigheid.

  In de middag kwamen de jeugdleden van Scouting Panoord naar het Baxpark, om gezamenlijk het nieuwe scouting seizoen te openen. Hiermee konden de andere bezoekers gelijk zien hoe het er bij een opkomst van scouting aan toe gaat. Na de opening gingen alle groepen twee activiteiten doen, een spel en een sportieve activiteit. Vervolgens werd er ‘overgevlogen’. Wat houdt dat in? Bij overvliegen gaan de kinderen vanwege het bereiken van een bepaalde leeftijd over naar de volgende speltak die bij hun leeftijd past. Scouting Panoord deelt haar leden namelijk in zes verschillende leeftijdsgroepen in. Voor het overvliegen werd er dit jaar een spectaculair waterparcours opgezet, waarbij de overvliegende leden de vijver in het Baxpark lopend hierover moesten oversteken. Het trok veel bekijks, ook omdat de  meeste overvliegers hun familie hadden uitgenodigd.

  Op 15, 22 en 29 september aanstaande zijn kinderen van harte welkom om eens vrijblijvend kennis te maken met scouting en mee te doen met een opkomst. Kijk op onze website, www.panoord.nl, voor meer informatie en de opkomsttijden van de betreffende leeftijdsgroep van uw kind. U kunt Scouting Panoord vinden op sportpark Bakestein in Zwijndrecht, waar zij beschikt over een groot terrein met voldoende ruimte om zowel binnen als buiten leuke activiteiten en spelen te organiseren.

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 15. Scouting De Mohicanen opent 1 september deuren voor hele buurt

  Op zaterdag 1 september opent Scouting De Mohicanen de deuren voor alle buurtkinderen en hun ouders voor een heus buurtspeelfestival in de Bosjes van Pex. Tijdens deze open dag zijn er uiteenlopende activiteiten te doen voor kinderen van 5 t/m 15 jaar. Scouting is georganiseerd kattenkwaad en biedt elke week weer nieuwe uitdagingen. De Mohicanen vindt het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om kennis te maken met scouting. Daarnaast wil ze graag zichtbaar zijn in de buurt.

  Tijdens het buurtspeelfestival kunnen kinderen proeven aan de veelzijdigheid van scouting: van traditioneel brood bakken boven kampvuur tot balanceren op een ‘slack line’ en van competitief strijden voor “scout van de dag” tot creatief je eigen aandenken maken. Ouders kunnen zich laten informeren over hoe scouting bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling van hun kind en hoe ze zelf vrijwilliger kunnen worden.

  Het buurtspeelfestival vindt plaats in en om het clubgebouw “De Wigwam” aan de Daal en Bergselaan 9. Kinderen en hun ouders zijn van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Kinderen die het leuk vinden om vaker te komen, kunnen vervolgens nog vier keer komen kijken alvorens definitief Mohicaan te worden. Ook houders van de Vakantiepas kunnen deelnemen aan alle activiteiten. Meer informatie is te vinden op www.mohicanen.nl.

  Over Scouting De Mohicanen
  Scouting De Mohicanen is een vereniging die wekelijks een programma verzorgt voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Scouting De Mohicanen is met ruim 200 leden de grootste scoutinggroep van Den Haag. De wekelijkse programma’s worden in het clubhuis, genaamd de Wigwam, georganiseerd. Het clubhuis ligt in de Bosjes van Pex, een groengebied tussen de Vogelwijk en de Bloemenbuurt, nabij het strand. Scouting De Mohicanen biedt plaats aan kinderen en jongeren van 6 t/m 23 jaar en aan leidinggevenden van 18 jaar en ouder. De groep is verdeeld in diverse speltakken waarin kinderen en jongeren met leeftijdsgenoten bezig zijn met het veelzijdige spel van scouting. Meer weten? Kijk op www.mohicanen.nl

  Bron: Scouting De Mohicanen, Den Haag

 16. Ridders en koning in Schiedam

  Schiedam – Het was een vreemd schouwspel in Schiedam: een koning en 7 ridders. Dit was ook niet zomaar: de bevers van de Scouting Tono-groep hielden hun zomerkamp.

  “Bevers zijn de jongste leden van Scouting. Meisjes en jongens van 4 tot 7 jaar”, zo legt Monica Pool uit, een van de vrijwilligers van de Scouting Tono-groep. “Bevers houden niet echt een geheel zomerkamp, maar wel twee dagen met overnachting”. Het kamp van de jongste scouts werd gehouden in het eigen gebouw aan de Sweelincksingel 7 in Schiedam.

  “Het was wel heel spannend”, zo verteld de 6-jarige Jasmijn. “We vonden een kaart, maar de schat moest verdedigd worden tegen de slechterikken”. Daarom bouwden de jonge scouts eerst zelf een kasteel. Daarna moesten de 6 meisjes en 1 jongen echte ridders worden. Het was de koning Brian I die langskwam om de kinderen tot ridder te slaan.

  “Ja, ze vonden het heel spannend”, zo vult Thomas Langeweg aan, eveneens leider bij de Bevers van de Scouting Tono-groep. “Maar ongemerkt hebben ze veel geoefend met samenwerken, wat routetechnieken en natuurlijk uitdagingen aangaan. Dat is natuurlijk echt Scouting”.

  De bevers houden nog een weekje vakantie. Vanaf zaterdag 1 september hebben we weer elke zaterdag een bijeenkomst in hun gebouw aan de Sweelincksingel in Schiedam.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 17. Explorers terug van ontdekkingsreis

  Schiedam/Brexbachtal – De Explorers van de Scouting Tono-groep zijn weer thuis van het kamp. De oudste scouts van deze groep gingen op ontdekking in de bossen van Brexbachtal.

  Een jaar lang hadden de Explorers van de Scouting Tono-groep zelf voor hun kamp gespaard. Auto’s wassen, klusjes opknappen. De meisjes en jongens tussen de 14 en 18 jaar organiseerden hun eigen kamp. Moe, maar erg voldaan zijn de Schiedammers inmiddels weer thuis.

  Als reisbestemming hadden ze voor Brexbachtal gekozen. Een natuurgebied net boven Koblenz in Duitsland. Zonder bereik voor mobieltjes, maar met mogelijkheden voor avontuur en ontdekkingen.

  Zo werd er onder andere een aantal keren geslapen in hangmatten, die de scouts ophingen tussen de bomen onder de sterrenhemel. “Ik vond dat best wel eng”, zo legt Kelsey uit, een van de meiden bij de explorers. “Je kon ’s nachts het gehuil van de wolven horen, en er zitten hier ook veel wilde zwijnen. Maar het was wel supergaaf om te doen”. Een trektocht door het natuurgebied hoorde er ook bij, maar ook barbecueën in de vroege ochtend en een bezoek aan een historisch kasteel. “En ontzettend veel lol”, zo voegt de 16-jarige Joost hier aan toe.

  “Als je bij Scouting tussen de 14 en 18 ben organiseer je in principe je eigen zomerkamp”, zo legt Lukas van Mil uit, de begeleider. “Als begeleider help ik alleen als het nodig is, en geef soms een zetje in de goede richting”. Het kamp verliep zo goed dat ze allemaal weer enorm zin hebben in het nieuwe seizoen. “Op 1 september begint het normale seizoen weer. Dan gaan we direct het volgende zomerkamp weer plannen. En weekenden, en nog veel meer leuks. Op 6 oktober helpen we ook bij het Kids Powerr Event, dat de Scouting Tono-groep organiseert voor alle kinderen van Schiedam. Dan kan iedereen nog even zelf komen kijken hoe leuk dit is”, aldus Monica, een van de oudste explorers..

  Wie meer wil weten over de explorers van de Scouting Tono-groep kan kijken op www.scoutingtono.nl.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 18. Leden Scouting JMC op zomerkamp

  ZOETERMEER – Ook deze zomer genieten weer tienduizenden scouts van hun jaarlijkse zomerkamp. Door heel Nederland zijn scouts te vinden die met elkaar in de buitenlucht spannende en uitdagende activiteiten ondernemen. Natuurlijk onder begeleiding van ervaren en gedreven leiding.

  Samen met vrienden en vriendinnen beleven ze de tijd van hun leven tijdens een week kamperen, bivakkeren in een gebouw van een collega Scoutinggroep of op het water. Het kamp is het hoogtepunt van het Scoutingjaar. Alles wat de scouts het afgelopen jaar geleerd hebben, brengen zij in de praktijk. Een weekje zonder ouders samen uitdagende en grensverleggende activiteiten ondernemen in de vrijheid van de natuur. Niet alleen in Nederland maar ook over de grens.

  De jeugdleden van de Zoetermeerse Scoutinggroep John McCormick (JMC) zijn van 14 t/m 21 juli op zomerkamp en sluiten daarmee scoutingseizoen 2017-2018 af.

  De welpen van de Sioniehorde (meisjes van 7 tot 11 jaar) en van de Dewanihorde (jongens van 7 tot 11 jaar) verblijven deze week gezamenlijk in een clubgebouw van een andere scoutinggroep in Oosterhout. Het thema van de kampweek is: ‘Er was eens…’ waarbij een heks de sprookjes uit het sprookjesboek met een spreuk heeft weggetoverd omdat ze boos is dat haar eigen sprookje geen plek in het boek heeft gekregen. Aan de welpen de opdracht om de sprookjes te vinden en samen met het verhaal van de heks terug te zetten in het sprookjesboek. Elke dag komt er een sprookje aan bod als Gullivers reizen, Sjaak en de bonenstaak, Hans en Grietje, De kleine zeemeermin en Roodkapje met activiteiten als levend stratego, ochtendgym, een puzzeltocht in het Brabants museum, sport en spel, figuurzagen en schilderen, zwemmen en een kampvuur.

  De gidsen (meisjes van 11 tot 15 jaar) kamperen op Scouting labelterrein St. Walrick in Overasselt. Ze hebben een Expeditie Robinson kamp waarbij de nodige uitdagende activiteiten op het programma staan als een hike en het eten van insecten. Maar ook gaan ze zwemmen, moedigen ze in de vroege ochtend de wandelaars van de vierdaagse aan, gaan ze naar de bioscoop en shoppen in Nijmegen.

  De verkenners (jongens van 11 tot 15 jaar) gaan back to basic op Scouting Labelterrein Malpiesche Bergen in de buurt van Valkenswaard vlakbij de Belgische grens. Het thema is Cool & Fun. De verkenners slapen per patrouille in een tent, koken op een gasstel in de zelf gepionierde keuken of op open vuur in een Dutch Oven en gaan zelf ook brood bakken. Er is een 2-daagse hike waarbij ze overnachten onder een shelter. Verder gaan ze zwemmen, spellen spelen, houden een dropping en kunnen ze werken aan hun vaardigheidsinsignes.

  De vrijbuiters (jongens en meisjes van 12 t/m 21 jaar met leer-, aandachts- en contactproblemen) verblijven op Jugendzeltplatz Dreistegen in Monschau te Duitsland. Met het thema ‘Er waren eens…’ komen in het land van de gebroeders Grimm de nodige sprookjes aan bod. Zo wordt een glasblazerij bezocht (sprookje Assepoester/Cinderella), gaan ze naar een mijn (sneeuwwitje en de 7 dwergen) en wordt er gezwommen in een meer (prinses met de gouden bal). Ook wordt een 2-daagse hike gelopen waarbij de route geheel in een sprookje is geschreven. Zo lopen ze over de Hoge Venen naar een bivakplek in België. Verder wordt er nog een roofvogelstation/wildpark bezocht. Het kamp is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Pelgrimshoeve.

  De explorers (jongens en meisjes van 15 tot 18 jaar) gaan ook naar het buitenland. Zij vertrekken met gehuurde busjes naar een scoutingterrein in Jambville in Frankrijk. Het programma hebben de explorers zelf in een kleine werkgroep in elkaar gezet. Een bijzondere activiteit is het bezoeken van Normandië. Het crazy 88 spel wordt gespeeld en natuurlijk staan ook een hike en zwemmen op het programma.

  De bevers (jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar) gingen al eerder, tijdens het Pinksterweekend, op kamp. Zij logeerden 2 nachten bij een Scoutinggroep in Boskoop. Daar hielden ze samen met bevers van een scoutinggroep uit Den Haag een Alienkamp waarbij ze Groentje van de planeet Neptunus hielpen om zijn ruimteschip weer in elkaar te zetten.

  Overvliegen
  Na de zomerkampen hebben de jeugdleden een aantal weken vakantie. Op 1 september vindt vervolgens het jaarlijkse overvliegfeest plaats waarbij de oudste van elke speltak (leeftijdsgroep) over gaan naar de volgende. Door het overvliegen komen er bij een aantal speltakken weer plekken vrij voor nieuwe leden en leiding.

  Ga voor informatie over Scouting JMC naar de website: www.johnmccormick.nl. Ook hebben de speltakken een eigen facebookpagina waar de nodige belevenissen te volgen zijn tijdens de verschillende zomerkampen.

  Bron: Scouting John McCormick, Zoetermeer

 19. Vrolijke fancy fair in Groenoord-Zuid

  Schiedam – Zaterdag organiseerde het wijkteam Kids Groenoord Zuid een fancy fair aan de Sweelincksingel. Hoewel de belangstelling wat tegen viel, konden de betrokken bewoners toch een cheque van € 506,10 overhandigen aan de door brand geplaagde Scouting Tono-groep.

  image

  Foto: R. Spruit

  Om 11:00 uur stonden de eerste bezoekers bij het hek van Boerderij Landvreugd aan de Sweelincksingel, het meest zuidelijke puntje van Groenoord-Zuid. Daar konden zij hun haren laten vlechten, op de foto met verschillende motoren, meedoen met de bingo of loterij, via een touw het water van de Sweelincksingel oversteken of even relaxen in het lounge-net.

  Zo werd het een gezellige dag, met heel tevreden bezoekers. Dat waren er wel wat minder dan gehoopt, maar dat maakte de stemming er niet minder om. Aan het einde van de dag kon Miranda de Koster, voorzitster van het wijkteam Kids Groenoord Zuid, een cheque overhandigen van € 506,10. Die opbrengst werd in ontvangst genomen door Richard Spruit, voorzitter van de Scouting Tono-groep die vorig jaar bij een brand hun gebouw verloren. Het geld zal worden gespaard voor de toekomstige huisvesting van de Scouting Tono-groep.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 20. Kids Groenoord Zuid organiseert Fancy Fair voor wijk

  Schiedam – Kids Groenoord Zuid, het wijkteam voor kinderen uit Groenood Zuid, organiseert een Fancy Fair rond de Sweelincksingel. De opbrengst gaat naar de Scouting Tono-groep dat vorig jaar hun gebouw verloop bij een grote brand.

  “Groenoord Zuid is een hele leuke wijk in Schiedam”, zo trapt Miranda de Koster af, voorzitster van Kids Groenoord Zuid, “maar niet een wijk waar heel veel gebeurd. Sinds vorig jaar zijn we met een aantal actieve wijkbewoners bezig om regelmatig wat te organiseren voor kinderen uit de wijk”. Zo organiseerde de groep al een Heksentocht door de wijk en een spelletjesmiddag.

  Zaterdag wordt er een fancy fair gehouden rond de Sweelincksingel. “Voor wie niet zo bekend is: dat is op de Laan van Bol’es lands de Dirk de wijk in tot tegen de A20 aan, vlak naast het Stedelijk Gymnasium”. Er komt een rommelmarkt, haarvlechten, bingo, een springkussen, een grabbelbad en een loterij, en alles tegen kleine prijsjes. Veel lokale ondernemers hebben prijzen gesponsord. De Scouting Tono-groep organiseert ook een aantal kinderactiviteiten. Ook bezoekers van buiten Groenoord Zuid zijn van harte welkom. Om 11:00 uur start de fancy fair en deze loopt tot 15:00 uur.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam