Get Adobe Flash player

Scoutingnieuws.nl

Scoutingnieuws.nl verzamelt landelijk, regionaal en lokaal Scoutingnieuws.
 1. Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana levert bijdrage aan Dodenherdenking

  Afgelopen 4 mei heeft Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana een bijdrage geleverd aan de Dodenherdenking in gemeente Den Haag. De herdenking vond plaats bij het Tesselseplein (Duindorp) en bij de kinderherdenking in Madurodam. Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de Dodenherdenking. Scouts voelen zich betrokken bij de maatschappij en leveren hun bijdrage aan de samenleving, onder andere door middel van het helpen bij maatschappelijke activiteiten. Op deze manier krijgen scouts de kans om zich persoonlijk te ontwikkelen.

  De scouts ondersteunen de organisatie op het Tesselseplein met diverse activiteiten zoals het hijsen de vlag en kransen uitreiken aan de vertegenwoordigers van de diverse organisaties. Deze actie wordt ondersteund door de Scouts onderdelen De Bosgeuzen, Het Phoenixvendel en de Explorers de Dhaulagiri. Bij de kinderherdenking bij Madurodam zijn alle welpenonderdelen vertegenwoordigd (de Speurdershorde, de Zonnestralen en de Woudwachters) ook zijn er andere welpen hordes vertegenwoordigd vanuit andere Scoutinggroepen uit de omgeving van Den Haag Tijdens de kinderherdenking vormen de welpen een lint (golden cirkel) waarmee ze het gebied markeren voor de kinderen tijdens de herdenking. Ook steken alle welpen een roos in het vrijheidsmonument. Op veel plaatsen in Nederland zijn scouts betrokken bij de Dodenherdenking op 4 mei. Zij spelen hierbij al jaren een ceremoniële rol. Jaarlijks zijn ook zo’n 60 scouts betrokken bij de Nationale Herdenking op de Dam. Zij komen elk jaar uit een andere provincie.

  Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana ondersteunt nu al 2 jaar bij Dodenherdenking op het Tesselseplein en doet voor de eerste keer mee met de kinderherdenking bij Madurodam. Zij zijn niet van plan om hier binnenkort mee te stoppen. ‘Vrij kunnen spelen en je zelf zijn’, vinden wij als Scoutinggroep heel belangrijk.

  Bron: Scouting Be Pals, Den Haag

 2. Ga mee op avontuur in de stad bij Scouting Sint Jorisgroep 5 tijdens de Doe Mee Dag voor kleuters!

  Misschien heb je ze wel eens in Scheveningen gezien, de Bevers. Dit zijn jongens en meisjes tussen de 4 en 6 jaar oud van Scouting Sint Jorisgroep 5. Zij zijn het, die elke zaterdag nieuwe avonturen beleven! Op zaterdag 11 mei organiseren de Bevers een “Scouting Doe Mee Dag” voor iedereen die mee wil doen van 4 t/m 6 jaar oud en kennis wil maken met Scouting!

  Wat we gaan doen
  Tijdens de Scouting Doe Mee Dag op 11 mei krijgen de kinderen van 4, 5 en 6 jaar in een notendop te zien wat Scouting allemaal inhoud. We hebben een uitdagend spel bedacht en dagen jou uit om mee te doen. We gaan lekker naar buiten, want daar spelen we het liefst. We verzamelen om 10:00 uur op het groepshuis, dus zorg dat je er dan bent. De Bever Doe Mee Dag duurt tot 12:30 uur.

  Ik wil meedoen!
  Heeft u een zoontje, dochtertje of kleinkind tussen de 4 en 6 jaar, dat het leuk vindt om veel buiten te spelen, vuurtje te stoken en heel veel leuke dingen te leren? Kom dan vooral meedoen bij de Doe Mee Dag! Dit is 3x gratis en vrijblijvend en een aanmelding voor de Doe Mee Dag is niet nodig. Scouting staat voor uitdaging waar we het liefst elke zaterdag buiten spelen! Heb je vriendjes/vriendinnetjes uit dezelfde leeftijdscategorie? Kom dan samen, want samen hebben we nog veel meer plezier!

  Onze deskundige vrijwilligers Marcel, Albert en Patricia organiseren elke zaterdag leuke spelletjes voor de Bevers, in een veilige omgeving. Zo maken de bevers in het fantasie dorp Hotsjietonia allerlei avonturen mee waardoor ze alles en nog wat leren. Omdat de Bevers elke week weer iets anders leuks doen, vindt iedereen Scouting leuk!

  Waar vind je ons?
  Ons groepshuis is te vinden aan de Brugsestraat 49, Belgisch Park Scheveningen. Meer informatie: www.sintjorisgroep5.nl

  Bron: Scouting Sint Jorisgroep 5, Scheveningen

 3. Koningsdag: familiefeest op het Belgischeplein

  Scheveningen - Haal alles wat ORANJE gekleurd is maar uit de kast, want aanstaande zaterdag is het KONINGSDAG! In het Belgisch Park hebben Scouting Sint Jorisgroep 5 en de Koningsdagcommissie Belgisch Park al de nodige voorbereidingen getroffen om er op 27 april weer een mooi feest van te maken.

  Een groot familiefeest!
  Al jaar en dag zorgen beide partijen ervoor dat het Belgischeplein getransformeerd wordt in een ware kidszone. En ook al is de formule reeds jaren hetzelfde, met af en toe een andere invulling van het podium en/of een andere attractie, blijft het buurtfeest ieder jaar weer meer bezoekers trekken uit geheel Den Haag. De gemoedelijke sfeer en het buurtkarakter maakt het aantrekkelijk voor bezoekers om hier met het gehele gezin naar toe te komen. Gezellig samen struinen langs de vrijmarkten bijvoorbeeld in de straten rondom het Belgischeplein. Om even bij te komen nodigen we u graag uit om plaats te nemen op ons terras. Met een kopje koffie en een lekker broodje of toch liever een ijsje, suikerspin of een pannenkoek voor de kinderen? Heerlijk ontspannen toch?

  Nieuw dit jaar: Repair Kid
  Naast vertrouwde attracties zoals de bobsleebaan en de clownsexpress zal, wegens groot succes vorige jaar, ook de junglerun dit jaar terug komen. Nieuw dit jaar is de komst van Repair Kid. Dit is een geweldig initiatief bedoeld om milieubewustzijn, creativiteit en oplossingsgericht denken bij kinderen te bevorderen. Kinderen worden de gelegenheid geboden om te onderzoeken hoe apparaten in elkaar zitten, door ze de mogelijkheid te bieden ze te slopen onder begeleiding met gereedschap. Met de restanten maken kinderen kunst en ontdekken ze dat helemaal niets weg hoeft. Ieder voorwerp kan gebruikt worden om er iets anders van te maken.

  Kinderplein
  Een echt feestje voor de kinderen is een bezoekje aan het speciaal ingerichte Kinderplein. Er is van alles te doen: een speurtocht, eendjes vissen of marshmallows verwarmen boven een ‘kampvuurtje’ bijvoorbeeld. Kinderen kunnen zich laten schminken en er komt ook een clown op bezoek. Niet te missen dus! De spelletjes en activiteiten op het Kinderplein georganiseerd door de Scouting zijn gratis.

  Dit buurtfeestje wil je niet missen!
  DJ Bas staat op het podium en zal zorgen dat er gedanst kan worden. De Scouting gaat er uiteraard weer voor zorgen dat er mooie prijzen te winnen zijn bij het rad van fortuin. U bent van harte welkom! De activiteiten vinden allemaal plaats op 27 april van 10:00-16:00 uur.

   Bron: Scouting Sint Jorisgroep 5, Scheveningen

 4. Verkenners Scouting Panoord winnen regionale scoutingwedstrijden

  Afgelopen zaterdag hebben de Verkenners van Scouting Panoord de scoutingwedstrijden van de Regio Rond de Biesbosch gewonnen. Wethouder Jacqueline van Dongen van de gemeente Zwijndrecht reikte de eerste prijs uit aan de gelukkige winnaars. Zij gaan tijdens het pinksterweekeinde de regio vertegenwoordigen tijdens de landelijke scoutingwedstrijden in Baarn. En er was dubbel succes, want ook de Scouts van Scouting Panoord die op de derde plaats zijn geëindigd hebben zich gekwalificeerd voor de wedstrijden in Baarn. De Gidsen van Scouting Alblasserdam, die tweede zijn geworden, completeren de afvaardiging van de regio.

  Iedere regio binnen Scouting Nederland organiseert in de maand april wedstrijden om te bepalen wie aan de landelijke wedstrijden mee mogen doen. De Regio Rond de Biesbosch, waar Scouting Panoord onder valt, organiseerde afgelopen weekend de regionale wedstrijden (ook wel RSW genoemd) op de locatie van Scouting Panoord. Dit jaar deden 14 teams mee vanuit de gehele regio. De teams die op eerste drie plaatsen eindigen gaan naar de landelijke scouting wedstrijden (LSW), waar ruim 650 scouts uit heel Nederland aan meedoen. De wedstrijden zijn bedoeld voor jeugdleden tussen de 11 en 15 jaar, die onder de speltak Scouts vallen en te herkennen zijn aan hun beige blouse. Binnen Scouting Panoord zijn binnen deze categorie twee groepen actief, de Verkenners en de Scouts, waarvan uiteindelijk vier teams dit weekend aan de RSW hebben meegedaan.

  De wedstrijden kennen verschillende activiteiten die draaien om wat Scouting inhoudt. Het goed samenwerken als team, routetechnieken en het juist opzetten van een kampement zijn onderdelen die getoetst worden, maar ook zaken als spel, expressie en het klaarmaken van een originele maaltijd komen aan bod. De wedstrijden begonnen vrijdagavond met het opzetten van de tent en het pionieren (met houten palen en touw een object maken) van een kamptafel. Daarna werd een gemeenschappelijk spel gepeeld en uiteraard bij een kampvuur werd de eerste dag afgesloten. Zaterdag na het ontbijt is men op de fiets naar Zwijndrecht gegaan om nog een spel te spelen, en ’s middags was er een fiets ‘hike’ waarbij men aan de hand van vooraf uitgerekende coördinaten verschillende locaties moest vinden en bezoeken. Na terugkomst gingen de deelnemers koken en met het correct afbreken van het kampement was het afgelopen en kon de einduitslag van de RSW worden berekend.

  Wethouder Jacqueline van Dongen van de gemeente Zwijndrecht was speciaal naar Scouting Panoord gekomen om de einduitslag bekend te maken. Ieder deelnemend team ontving van haar een certificaat van deelname, en zij reikte de wisseltrofee voor de eerste plaats aan de Verkenners van Scouting Panoord uit. Een heuglijk feit, aangezien 14 jaar geleden een team van Scouting Panoord deze voor het laatst had gewonnen. Naast de derde plaats voor de Scouts van Panoord, werden de andere twee teams van Panoord respectievelijk 9e en 10e. Scouting Panoord wenst de winnaars en het team van de derde plaats veel succes op de LSW in Baarn op 9, 10 en 11 juni.

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 5. Scouts Scouting Boxtel scoren op regionale Scoutingwedstrijden

  Afgelopen weekend vonden in Scoutingregio Hart van Brabant weer de regionale Scoutingwedstrijden plaats. De scouts van Scouting Boxtel deden hier aan mee en hebben de tweede plaats behaald. Een prestatie om trots op te zijn.

  image

  Tijdens de regionale Scoutingwedstrijden gaan scouts uit de hele regio de strijd met elkaar aan. Dit gebeurt op het gebied van echte Scoutingactiviteiten. De scouts moeten tijdens het weekend een eigen keuken pionieren (bouwen met hout en touw, red.), lekker koken, een tocht lopen en natuurlijk hun tent op de goede manier opzetten. Daarnaast hebben de scouts een themapresentatie gegeven die aansloot bij het thema van de regionale Scoutingwedstrijden: Cowboys & indianen in 4D.

  Het was een groot succes. Met meer dan honderd deelnemers was het een gezellig weekend op ’t Zand in Alphen. De scouts van Scouting Boxtel hebben het erg naar hun zin gehad en erg veel geleerd. Ze moesten dit weekend alles zelf doen, omdat het een wedstrijd was is het niet de bedoeling dat de leiding helpt, waardoor goede samenwerking erg belangrijk was. De scouts moesten zich sociaal opstellen en hun grenzen verleggen. Zo ontwikkelen ze zich tot zelfstandige volwassenen.

  Tijdens de prijsuitreiking bleek dat een van de groepjes van Scouting Boxtel zelfs de tweede plaats behaald heeft, een fantastische prestatie. Dankzij deze tweede plaats zijn ze uitgenodigd om tijdens Pinksteren deel te nemen aan de landelijke Scoutingwedstrijden in Baarn.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 6. Draken gespot in het Beatrixpark!

  Het zonovergoten Beatrixpark werd op 30 maart jl. voor één dag het strijdtoneel van 200 welpen uit de Scoutingregio Maasdelta noord.

  Om 11:00u verzamelden de welpen zich aan de rand van het Beatrixpark. Na een gezamenlijke opening zijn zij in teams op zoek gegaan naar een geschikte plek om een eigen fort te bouwen en te verdedigen. Wanneer de juiste locatie van het fort gekozen was en de verdediging was aangelegd, klonk voor de welpen het startsein om op zoek te gaan naar de draken met de gouden munten. Dit werd hen natuurlijk niet makkelijk gemaakt, de draken bleven niet stil zitten maar sloegen hun vleugels uit en vlogen door het park.

  Met het goud konden de welpen  spullen kopen om hun eigen fort te versterken of een ander fort te belagen. Niet alleen door de draken te vinden kon er goud verdiend worden, ook door de welpen van andere groepen te tikken of door een vijandig fort te overvallen kon er gestreden worden om goud.

  Samenwerken, tactisch spelen, inzicht en bovenal plezier waren de fundamenten van deze dag. Na een gezamenlijke afsluiting om 15:00u zijn alle deelnemers van de Scoutinggroepen moe maar zeer voldaan weer huiswaarts gekeerd.

  De organisatie van deze dag wil alle welpen en leiding van totaal 13 speltakken, vanuit de Scoutinggroepen: Scouting BvH, Scouting Franciscus Lodewijck, Scouting Tono-groep, Scouting Taizé-groep Schiedam, Scouting Allart van Heemstede, Scouting Marnix van sint Aldegonde, Scouting Maurits-Viool, Zeeverkennersgroep de Geuzen, Scouting Wesselgroep en Scouting Paulusgroep, bedanken voor deze onvergetelijke ervaring!

  Het organisatieteam bestaande uit welpen-leidingteam van Zeeverkennersgroep de Geuzen en het regio ledenactiviteiten team kijkt met genoegen terug op weer een geslaagde activiteit. “Om 200 kinderen vol enthousiasme op te zien gaan in een grootschalig spel en zo weer een mooie herinnering aan hun scoutingavontuur toe te kunnen voegen, daar halen wij ons plezier en genoegdoening uit”, zegt Peter van Dalen van het RLA-team.

  Voor meer informatie over Scouting in de regio kan men kijken op de webpagina https://maasdelta.scouting.nl/,
  of de bijbehorende Facebookpagina’s:
  https://www.facebook.com/Maasdelta en https://www.facebook.com/WelpenNoordRegioMaasdelta.

  Bron: Regio Maasdelta

 7. Jubileumfeest voor Scouting Tono-groep

  Schiedam – Op 21 maart 1934 richtte mejuffrouw Redeke de Tono-groep op, toen nog onderdeel van het Nederlands Padvindsters. Zaterdag vierde de Scouting Tono-groep haar 85-jarig bestaan met feestelijke activiteiten voor de jonge scouts.

  “Scouting is uitdaging, scouting is avontuur”, zo trapt Lukas van Mil af, een van de organisatoren van de jubileumdag. “Dat is al 85 jaar hetzelfde. Hoe we dat doen is in die tijd echt wel veranderd”. Was het Nederlands Padvindsters Gilde in de vorige eeuw alleen voor meisjes, al ruim 30 jaar lang zijn ook jongens van harte welkom, om maar even één voorbeeld er uit te halen.

  Het jubileum werd gevierd met verschillende uitdagende en avontuurlijke activiteiten rond het gebouw van de scoutinggroep aan de Sweelincksingel in Groenooord-Zuid. Zo was er een laagteparcours uitgezet waar de kinderen overheen konden klauteren, kon er popcorn gebakken worden boven een houtvuurtje en konden de kinderen natuurlijk zelf een feestelijke cake versieren. Tenslotte mocht iedereen met verf een afdruk van haar of zijn hand zetten op een groot jubileumbord. “Dit bord kom in het gebouw te hangen, voor de volgende 85 jaar”, zo sluit van Mil af. Voor de oudere leden en vrijwilligers was er ’s avonds nog een kampvuur waar gezellig werd nagepraat.

  Wie ouder is dan vier jaar en zelf ook avonturen mee wil maken kan contact opnemen met de scouts via het mailadres info@scoutingtono.nl of op www.scoutingtono.nl kijken.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 8. Veel werk verzet voor NLDoet

  Schiedam – Bij 183 verschillende klussen staken schiedammers de handen uit de mouwen afgelopen zaterdag. Tijdens NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland, gingen vrijwilligers aan de slag.

  Zo werd er bijvoorbeeld geklust bij de Scouting Tono-groep in Groenoord. Hier hadden vijf medewerkers van de Dirk van den Broek-supermarkt uit het centrum zich aangemeld. Samen met de vrijwilligers van de Scouting Tono-groep zaagden, verfden en klusten zij onder andere aan een betere kast voor het kinderboekenstation dat de Scouting Tono-groep heeft in haar groepshuis aan de Sweelincksingel. Bij dit kinderboekenstation van de scoutinggroep mogen kinderen uit de wijde omgeving op zaterdag een boek ophalen, deze lezen en daarna verder laten zwerven. De scouts hopen met het verbeteren van de buitenkast van het kinderzwerfboekenstation dat er nog meer kinderen een boek komen halen.

  Ook bij de andere klussen was het druk. Zo waren veel vrijwilligers bezig bij de Babbersmolen om een rietscherm te vlechten, bij de Scouting Fransiscus Lodwijkgroep  om het trappenhuis van hun gebouw in de verf te zetten en werd in de heemtuin in het Beatrixpark een nieuwe bijenstal geplaatst.

  Volgens de medewerkers van de supermarkt was het werk ook nog eens erg gezellig en roemden zij de gastvrijheid van de scouts. Volgens jaar gaan zij waarschijnlijk weer aan de slag tijdens de NLDoet-dag.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 9. Veel vrijwilligers dit jaar actief bij NLdoet op Scouting Panoord

  Bij Scouting Panoord stonden dit jaar nogal wat klussen op het programma. Gelukkig mochten we rekenen op een groot aantal vrijwilligers, en is er uiteindelijk veel werk verzet. Naast de lokale CDA leden kregen we ook hulp van de Rotary Zwijndrecht E.O. en de Rotaract club Oost-IJsselmonde. Daarnaast waren er ook drie vrijwilligers bij die zich individueel hadden aangemeld.

  De werkzaamheden aan het Waterpark Panoord vormden de grootste klus. Het waterpark is een project waarbij een speelvijver wordt gecombineerd met een waterberging voor regenwater. Leuk voor de kinderen én goed voor het milieu. De vijver, die onlangs met een graafmachine uitgegraven is, ging vandaag zijn definitieve vorm krijgen. Hiervoor moest vooral veel zand worden verplaatst. Daarnaast werden er op diverse plaatsen, waaronder uiteraard bij de vijver, nieuwe banken geplaatst. Die werden eerst gemonteerd en vervolgens naar hun plek vervoerd. Ook zijn er een aantal nieuwe bomen geplant. Een onlangs overgenomen tweedehands speeltoestel wat uit elkaar was gehaald voor een opknapbeurt, is geplaatst en gemonteerd in de speeltuin. Als laatste was er een stuk bestrating dat door de komst van de vijver niet meer gebruikt wordt. De stenen daarvan zijn verwijderd en afgevoerd. Kortom, er was een hoop werk te doen.

  Eigenlijk is er altijd wel wat te doen op de Scouting, en het prettige aan de NLdoet actie van het Oranjefonds is dat je door de inzet van een grote groep vrijwilligers gelijk een flinke stap maakt met de werkzaamheden die er zijn. Zeker als een groot project is zoals het Waterpark. Dat motiveert de vaste vrijwilligers, mede ook door de waardering die er op deze dag is voor het vrijwilligerswerk. Vandaag is, mede door de grote groep vrijwilligers van het CDA Zwijndrecht, Rotary Zwijndrecht E.O., Rotaract club Oost-IJsselmonde en de drie individuele vrijwilligers een hoop werk verzet. Waar onze jeugdleden dankbaar voor zijn en veel plezier van gaan beleven.

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 10. Vrijwilligers Scouting Boxtel winnen iScout

  Op zaterdagavond 9 maart deden ruim 50 vrijwilligers van Scouting Boxtel mee aan de iScout. De iScout is een digitale wereldreis, waarin Scouts over de hele wereld worden uitgedaagd om ingewikkelde reisvragen te beantwoorden en bijzondere doe-opdrachten uit te voeren. Van de 477 deelnemende teams behaalden de vrijwilligers van Scouting Boxtel een indrukwekkende 1e plaats.

  Nadat de vrijwilligers een groepsfoto hadden ingeleverd, kon het spel echt beginnen. De groep was opgesplitst in een team voor de reisvragen en een team voor de doe-opdrachten. Door het inleveren van de doe-opdrachten werden reiscredits verdiend, waarmee het reisvragen-team nieuwe vragen mocht beantwoorden. Het aantal goed beantwoorde reisvragen bepaalde vervolgens de eindscore.

  Ondanks dat de doe-opdrachten soms zowel bizar als onmogelijk leken, hebben de vrijwilligers toch hun creativiteit optimaal benut voor het uitvoeren van de opdrachten. Zo maakten zij een filmpje waarin werd aangetoond dat de aarde plat is, gaven ze een concert in een bushokje, en maakten ze een bowlingbaan in de supermarkt. Ondertussen zocht het reisvragen-team de exacte locatie op van waar China’s maanlander is vertrokken, reisden ze virtueel naar een vulkanisch gebergte dat is vernoemd naar een hoofdstad, en gingen ze op zoek naar de eilandengroep die is vernoemd naar een Spaanse leider. Daarnaast werd er door een groepje vrijwilligers gedurende de avond gewerkt aan een heuse Scouting sportschool, welke gemaakt werd van palen en touwen.

  Na een 7e plaats in 2015, 4e plaats in 2016 en 2017, en een 3e plek in 2018, ging Scouting Boxtel er dit jaar met de winst vandoor. De vrijwilligers zijn dan ook erg trots op deze mooie prestatie. Bovendien hebben zij genoten van een erg gezellige avond.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 11. Scouting Tono-groep zoekt handen voor NLDoet

  Schiedam – Op 15 en 16 maart steken in heel Nederland mensen de handen uit de mouwen. Vrijwillig, om een doel in hun eigen stad of wijk een handje te helpen. Ook de Scouting Tono-groep hoopt op hulp op wat wel de ‘nationale vrijwilligersdag’ wordt genoemd.

  Foto: R.Spruit

  “Op zaterdag gaan onze vrijwilligers aan de slag”, zo legt Peter Zuurmond uit, de kluscoördinator van de scoutinggroep uit Groenoord. “In en rond Boerderij Landvreugd, aan de Sweelincksingel 7 in Schiedam spelen de hele dag kinderen en jongeren het spel van scouting. Daar is een hoop onderhoud voor nodig om dat allemaal mogelijk te maken”. Er is dan ook voor iedereen wat te doen, van onderhoud aan tenten, kleine reparaties aan de historische boerderij tot aan het verven van spelmateriaal.

  “We kunnen best nog een handje gebruiken, dus kom gerust langs”, zo vervolgt Zuurmond. Dat langskomen kan tussen 10:00 en 16:00 uur aan de Sweelincksingel 7. Voor de lunch wordt gezorgd. Aanmelden mag, en kan via info@scoutingtono.nl.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 12. Scouting Sint Jorisgroep 5 doet mee aan NLdoet: de grootste vrijwilligersactie van Nederland

  Op zaterdag 16 maart organiseert het Oranje Fonds NLdoet: de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Scouting Sint Jorisgroep 5 uit Scheveningen doet hieraan mee, door een grote schoonmaakactie te organiseren in en rondom haar clubhuis.

  NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. Scouting Nederland kent de kracht van vrijwilligers en met de 25.000 vrijwilligers in de organisatie draagt zij graag een steentje bij aan dit mooie initiatief. In het hele land zijn Scoutinggroepen actief voor NLdoet, bijvoorbeeld door hun clubgebouw open te stellen voor vrijwillige schilders of door zelf een bezoekje te brengen aan een bejaardencentrum.

  Scouting Sint Jorisgroep 5 doet mee door een grote lente schoonmaak te organiseren. De afgelopen jaren hebben we flink gerenoveerd in ons mooie groepshuis en dan schiet de grote schoonmaak er nog wel eens bij in. De Scoutinggroep ziet NLdoet als een goede gelegenheid om juist dat beetje extra te doen, waar ze normaal niet aan toe komen. ‘Wij vinden het, als scouts, belangrijk om er te zijn voor de maatschappij en om ons steentje bij te dragen’, aldus Dorine Timmerman, algemeen bestuurslid van Scouting Sint Jorisgroep 5. ‘NLdoet is hier een mooie kans voor en daarom doen wij graag mee. We leren onze jeugdleden op deze manier dat het goed is om iets te doen voor een ander. Dat draagt bij aan hun ontwikkeling.’

  Bron: Scouting Sint Jorisgroep, Scheveningen

 13. Welpen blazen bloemen voor de lente

  Schiedam – Het is bijna lente, nog even wachten en de bloemen komen weer op. Samen met Marja Bijl, gediplomeerd glas- en neonblaaster, bliezen de welpen van de Scouting Tono-groep hun eigen lentebloemen. Elke welp heeft nu haar of zijn eigen, unieke, glazen lentebloem.

  image

  Foto: R. Spruit

  Marja Bijl heeft al jaren het glasblazen als hobby. Haar dochter en zoon zijn jaren geleden lid geweest van de Scouting Tono-groep, en ook haar kleinkind is nu lid van Scouting. Als fervent hobbyist vond ze het daarom erg leuk om de welpen van de Scouting Tono-groep ook eens kennis te laten maken met het glasblazen.

  “We mochten niet zelf het glas verwarmen” zo legt de 9-jariige Floor uit. “maar moesten wel zelf blazen zodat je een bal kreeg”. “Ja, daarna hielp Marja weer een stukje tot je een bloem had”, zo voegt de eveneens 9-jarige Tygo aan toe.

  Zaterdag hebben de welpen van de Scouting Tono-groep weer een bijzondere opkomst in hun gebouw aan de Sweelincksingel 7.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 14. Collecte voor speelplezier in volle gang

  Schiedam – Veel verenigingen organiseren elke week leuke, leerzame en uitdagende activiteiten voor kinderen en jongeren. Hiermee ontwikkelen kinderen zich. Dat gunnen zij ieder kind, of zij lid zijn van die vereniging of niet. Daarom steunen deze clubs Jantje Beton bij het collecteren voor alle kinderen in Nederland.

  Spelen is belangrijk, en daarom zegt Jantje Beton: “stop nooit met spelen”. Jantje Beton steun actief het buitenspelen in Nederland met gerichte giften, advies en steun. Afgelopen week werd er al druk gecollecteerd voor dit goede doel. Zo gingen onder andere de welpen van de Scouting Tono-groep in Groenoord op pad, de leden van handbalvereniging DWS in de Gorzen en vrijwilligers van Speel-O-Theek IKKI in het noorden van Schiedam.

  De collecteperiode loopt tot zondag 10 maart. Dus ook deze week kunnen de inwoners van Schiedam de collectanten tegenkomen. Naast de Scouting Tono-groep, Handbalvereniging DWS en Speel-O-Theek IKKI collecteren ook de leden en vrijwilligers van de Scouting Taizé-groep, de Scouting Fransiscus-Lodewijkgroep,  Badmintonvereniging TSF en Stichting Eigen Werk voor Jantje Beton.

  “Deze clubs doen ontzettend hun best voor Jantje Beton, én voor hun eigen club”, zo zeg Peter Olsthoorn, coördinator van de Jantje Betoncollecte in Schiedam, “maar zij kunnen nooit alle straten in Schiedam af om te collecteren”. Wilt u ook bijdragen voor dit goede doel, kijk dan even op https://jantjebeton.digicollect.nl waar al deze organisaties te vinden zijn en u digitaal uw bijdrage kunt storten. “De kinderen in Nederland zullen dat erg waarderen” aldus coördinator Olsthoorn.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 15. Scouting Sint Jorisgroep 5 zet zich in voor buiten spelende kinderen!

  Den Haag – Vanaf 25 februari wordt de jaarlijkse Jantje Beton-collecte georganiseerd: een collecte voor en door het jeugdwerk bij u in de buurt. In het Belgisch Park zetten de Explorers (leden van 15 tot 18 jaar) van Scouting Sint Jorisgroep 5 zich in voor deze collecte. Samen met nog 700 andere Scoutinggroepen en verenigingen in Nederland collecteren zij twee weken voor Jantje Beton.

  Vrij en uitdagend buitenspelen
  De helft van de opbrengst gebruikt Jantje Beton voor projecten die ervoor zorgen dat alle kinderen in Nederland weer veilig, vrij en avontuurlijk buiten kunnen spelen. De andere helft gaat naar de Explorers van Sint Jorisgroep 5 die het geld inzet om jeugd en jongeren blijven uitdagen om lekker buiten te spelen. De Explorers willen komende zomer naar het buitenland op kamp en proberen hiervoor te sparen. De opbrengt van Jantje Beton is hier een mooie aanvulling op!

  Steentje bijdragen
  Samen met de 700 andere Scoutinggroepen in Nederland is Sint Jorisgroep 5 verantwoordelijk voor een groot deel van de opbrengsten van de Jantje Beton collecte. Gewoon lekker buiten spelen, dat wil ieder kind. Maar vaak is er geen speelruimte, is de speelplek slecht bereikbaar of niet uitdagend genoeg. Scouting staat voor de ontwikkeling en uitdagende buiten spelen stimuleert de creativiteit en vindingrijkheid van kinderen. Daarom draagt Scouting er graag een steentje aan bij om betere speelplekken te realiseren voor kinderen in heel Nederland. De deur-aan-deur collecte gaat door tot 9 maart.

  Bron: Sint Jorisgroep 5, Den Haag

 16. Wisselbeker voor scouts bij playbackshow

  Schiedam – Scouting laat je, in een plezierige vrijetijdsbesteding, grenzen verleggen. Veel kinderen vinden het dan ook best spannend om op te treden voor een echt publiek. Toch waren er zaterdag weer heel wat scouts die hun best deden om de wisselbeker te winnen bij de jaarlijkse Playbackshow van de Scouting Tono-groep.

  De playbackshow is inmiddels een traditie bij de Scouting Tono-groep. Begonnen in 1986 nodigen de scouts jaarlijks een publiek uit om te komen kijken naar de imitatie-kunsten van de kinderen. De winnaars mogen een jaar de wisselbeker thuis houden en krijgen hun naam op diezelfde beker gegraveerd.

  Bij de jongste scouts, de Bevers, ging de wisselbeker naar Noortje Overgoor en Kim van den Graven die het liedje “Tsjoe tsjoe wa” brachten. Bij de welpen, de meisjes en jongens van 7 tot 11 jaar, werd Eva van Gerven (8 jaar) de winnaar als DJ Armin van Buren met “Bla bla bla”. In de leeftijdsgroep van de Scouts (11-15 jaar) won Emmanuel Alade met het nummer “Het duurt te lang” van Davina Michelle.

  Wil je ook elke week avonturen beleven waar je ook nog wat van leert? Kom dan vrijblijvend eens langs bij de Scouting Tono-groep. Kijk op www.scoutingtono.nl of kom zaterdagochtend langs aan de Sweelincksingel 7 in Schiedam.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 17. Explorers Scouting Tono-groep succesvol bij winterhike

  Schiedam – Tijdens de Winterhike, georganiseerd door Scouting Regio Maasdelta, behaalden de explorers van de Schiedamse Scouting Tono-groep een eervolle zevende plaats.

  image

  Foto: Antoinette Zwitserlood

  “Een hike is een tocht die de explorers zelf moeten uitvoeren”, zo legt Lukas van Mil uit, explorerbegeleider bij de Scouting Tono-groep. “Ze moeten zelf de route vinden, een aantal posten af en op de posten krijgen ze opdrachten. De winterhike wordt dan ook nog ’s nachts gehouden, wat het allemaal net even wat moeilijker maakt”. Explorers zijn de jeugdleden tussen de 14 en 18 jaar bij Scouting.

  Scouting Regio Maasdelta organiseerde de winterhike. De explorers vertrokken zaterdagavond in het begin van de avond. Rond 02:00 uur ’s nachts kwamen de eerste teams binnen. De winterhike werd dit jaar gehouden rond de Oude Maas. Er deden zo’n 100 explorers mee van 15 scoutinggroepen uit de regio. Het thema was “Don’t panic”. Winnaar waren de explorers van Scouting Paulusgroep uit Maassluis. De explorers van de Schiedamse Scouting Tono-groep werden zevende.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 18. Zeer geslaagde avond bij restaurant ‘De Zeven Zuilen’

  Op zaterdag 19 januari stond voor de vierde keer het restaurant van de vrijdag verkenners (jongens van 11 tot 15 jaar oud) van Scouting Boxtel op het programma. Met dit restaurant haalt de groep een bedrag op wat ze kunnen investeren in een leuke activiteit op zomerkamp. Dit jaar had het restaurant een Grieks thema en de naam ‘De zeven zuilen’.

  Vanaf 18.00 uur kwamen de gasten aan bij de blokhut van Scouting Boxtel. Hier werden ze verwelkomt bij het Olympisch vuur. Vanuit daar werden ze doorgestuurd naar de ontvangstruimte waar een welkomstdrankje voor de gasten klaar stond. Na een inleidend verhaal over Griekse strijders werden ze in een Trojaans paard naar de eetzaal gebracht. Daar aangekomen werden ze heel de avond door de verkenners voorzien van eten, drinken en een leuk stuk entertainment.

  Tussen de Griekse gerechten door werden de gasten vermaakt met een aantal woordgrappen wat erg goed ontvangen werd door de gasten. Ook was er tijd voor een Griekse quiz, waarin onder andere duidelijk werd hoe de Grieken wijn maken en hoe in Griekenland de afwas wordt gedaan. Na het nagerecht volgde er nog een toneelstuk verzorgd door de verkenners. Hierin werd iemand uit de Griekse oudheid in de huidige tijd geplaatst.

  De avond werd afgesloten met koffie en thee voor de gasten. Hierbij werden de verkenners bedankt, die heel de avond druk bezig zijn geweest achter de bar, in de bediening, in de afwas, in de keuken en met het entertainen van de gasten.  

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. ScoutingBoxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 19. Scouting Tono-groep eert jubilerende vrijwilligers

  Schiedam – Bij de jaarafsluiting zaterdag greep het bestuur van de Scouting Tono-groep de gelegenheid aan om enkele jubilerende vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Vier vrijwilligers ontvingen een jubileumspeldje van Scouting Nederland.

  “De Scouting Tono-groep bestaat bij de gratie van haar vrijwilliger”, zo begint Monica Spruit, een van de bestuursleden van de Scouting Tono-groep. “Zij zorgen er voor dat de bevers, welpen, scouts en explorers elke zaterdag de tijd van hun leven hebben. Of ze zorgen voor het gebouw, het geld of de materialen. Daar zijn niet alleen wij als bestuur, maar ook alle kinderen enorm blij mee”.

  Zaterdag hield de Scouting Tono-groep een kerstontbijt voor al haar jeugdleden samen met hun ouders of verzorgers. Met alle meisjes en jongens aanwezig werden de jubilarissen een voor een naar voren gehaald en ontvingen zij het certificaat dat bij hun jubileum hoorde. Bestuurslid Addy Pool werd bedankt voor 5 jaar aan vrijwillige inzet, net als scoutsleidster Nathalie Doek en bever- en welpenleider Thomas Langeweg. Penningmeester Jan Lemmen bleek al 30 jaar lid en ontving het speldje dat hierbij hoorde.

  Na het kerstontbijt, waarbij de meisjes en jongens ook nog een kerst-hoorspel maakten, houdt de Scouting Tono-groep vakantie. Vanaf 12 januari is iedereen weer van harte welkom in het groepshuis aan de Sweelincksingel 7 in Schiedam.

  Bron: Scouting Tono-groep Schiedam

 20. Veel leuke activiteiten de jeugd op de Kerstmarkt van Scouting Panoord

  Ook dit jaar is er op de kerstmarkt van Scouting Panoord weer veel te beleven. Voor de jeugd zijn er zowel sportieve als knutsel activiteiten. Daarnaast wordt er ook ieder jaar een Kerstloterij georganiseerd met vele mooie prijzen. En ook dit jaar ondersteund Scouting Panoord de voedselbankactie van ATOS RTV door tijdens de Kerstmarkt etenswaren in te zamelen.

  Centraal staan de vele activiteiten die voor de jeugd worden georganiseerd. Voor de sportievelingen is er weer een mooi klimobject in elkaar gezet, en kan er ook geklommen worden op de klimwand. Uiteraard kan er aan leuke kerststukjes geknutseld worden en zijn verschillende spellen beschikbaar. Kortom er is van alles te doen. Er is de gelegenheid om wat te eten en te drinken en men kan meedoen aan de Kerstloterij waar mooie prijzen gewonnen kunnen worden. Deze loterij is aan het einde van de kerstmarkt, waarvoor op de dag zelf ook nog loten gekocht kunnen worden. De opbrengsten van de Kerstmarkt en de loterij worden dit jaar ingezet voor ons gezamenlijk groepskamp in 2019.  

  Ook vragen wij weer aan alle bezoekers om etenswaren mee te nemen voor de voedselbank actie van ATOS RTV. Scouting Panoord steunt deze actie van harte, en hoopt ook dit jaar wederom op een mooie opbrengst. Vooral voedsel met een langere houdbaarheid is van harte welkom. Wij zullen dit aanbieden tijdens de ATOS Winter3Daagse die van 21 t/m 24 december zal plaatsvinden vanuit het winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht.

  Wij zien u graag op onze Kerstmarkt aankomende zaterdag 15 december vanaf 15:00. De toegangsprijs voor dit alles is slechts 2 euro. U vindt Scouting Panoord op sportpark Bakestein, het adres is Groot Karreveld 10 te Zwijndrecht.

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht